W-Platform Logo
Home
Geen preview
Mijn Eindhoven

Datum

3 oktober 2023

Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen

“Trots op wat we hier gedaan hebben”

Jos Goijaerts (62) werkt al bijna 20 jaar bij woningcorporatie Trudo, waarvan de laatste 5 jaar als directeur-bestuurder. Bouwen voor mensen én het maken van mooie plekken in de stad, daar doet hij het voor. Daarbij werkt hij net zo graag aan gezinswoningen in Woensel-West als aan de hoogbouw op Strijp-S.

Op deze nazomerse dag worden er grote tenten op het Celsiusplein in Woensel West neergezet. Vanavond is namelijk de opening van de Buurtwerkkamer 360 in het Waaggebouw. In het nieuwe wijkgebouw kunnen bewoners o.a. terecht bij de financiële werkplaats, er zijn spreekuren en activiteiten voor en door bewoners. “Ik vind dit zo gaaf geworden”, zegt Jos. “Dit gebouw, maar eigenlijk de hele wijk.”

Werken aan woningen én leefbaarheid

Het is een van de projecten waar hij het meest trots op is. Trudo bouwde hier 400 nieuwe woningen. “Huizen bouwen voor mensen met een kleine portemonnee staat bij ons voorop”, zegt Jos. “Maar we willen óók mooie plekken creëren.” En dat is hier zeker gelukt met de kleurrijke huizen, groene binnentuinen en bijzondere poorten in Woensel-West. Maar het gaat Jos zeker niet alleen om de stenen, vooral om de mensen. “De afgelopen 15 jaar hebben we hier met de gemeente hard gewerkt aan de leefbaarheid. Deze buurt werd door sommigen ook wel ‘de Kleine Beek’ genoemd, vanwege de sociale achterstanden en psychische problemen bij veel bewoners. Er zijn veel projecten opgezet om hier aan te werken. En met succes.”

“De afgelopen 15 jaar hebben we hier met de gemeente hard gewerkt aan de leefbaarheid”
Geen preview

Aandacht voor kinderen

Zo is ruim 10 jaar geleden gestart met het ‘inplaatsen’ van nieuwe, jonge bewoners. “Zij konden een huis huren in ruil voor een bijdrage aan de buurt. De focus hierbij lag vooral in het begin erg op de kinderen: huiswerkbegeleiding, taalles, sportbegeleiding… In een paar jaar tijd gingen de CITO-scores van de lokale basisschool enorm omhoog. Naar één van de hoogste in Eindhoven. En dat in combinatie met hoe de wijk er nu uitziet. Dan denk ik: yes, daar doen we het voor!”

Van volksbuurten tot hip Strijp-S

Jos voelt zich thuis bij Trudo. Bij de maatschappelijke taak, de doelen en de medewerkers. Hij werkt graag aan volksbuurten als de Kruidenbuurt, Lakerlopen en de Bennekel. Daar heeft Trudo veel woningen en aandacht voor leefbaarheid. Maar ook Strijp-S vindt hij gaaf, vanwege de hoogbouw met unieke uitstraling. “Twee totaal verschillende buurten met andere opgaven. Maar allebei belangrijk voor de stad en de inwoners.”

Grote ambities

Het bouwen van nieuwe woningen blijft de grootste opgave. “Maar ook verduurzaming en de grote kansenongelijkheid tussen mensen zijn belangrijke thema’s”, zegt Jos. “Alle woningcorporaties hebben hiermee te maken. En de ambities op deze 3 vlakken worden steeds groter. Elk jaar moeten we ons opnieuw afvragen: hoe pakken we het aan? En met welke middelen en samenwerkingen?”

Samenwerken met zorgverlening en aannemers

Samenwerken juicht Jos toe. “Dat doet Trudo op veel vlakken. Met de zorg bijvoorbeeld, zoals Springplank040, GGZe en Novadic-Kentron. En met ketenpartners. Wij hebben klachten, mutaties en dagelijks onderhoud bij één aannemer liggen. En planmatig onderhoud bij een andere aannemer. Dat werkt heel goed.”

“De 4 corporaties in de stad hebben elk hun eigen focus”
Geen preview

Rolverdeling tussen corporaties

Maar Jos is ook kritisch. Een samenwerking moet wel echt iets toevoegen. “Met meerdere corporaties aan het stuur zitten van een nieuwbouwproject lijkt mij bijvoorbeeld niet handig. Maar de 4 corporaties in de stad hebben elk ook hun eigen focus. Woonbedrijf heeft veel grote eengezinswoningen en studentenwoningen. Wooninc. focust zich op ouderen. Wij richten ons vooral op volksbuurten en starters. ‘thuis is minder specifiek, maar heeft ook meer woningen in de randgemeenten.”

Samen bouwen

Die rolverdeling ziet Jos als iets positiefs. “Want met verschillende doelgroepen ga je anders om. Studenten hebben heel andere woningen, processen en mensen nodig dan ouderen. Dus die focus is goed. En zo bouwen we samen aan de totale opgave in de regio Eindhoven.”

Vorig artikel in deze editie

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Volgend artikel in deze editie

Huurders van Woonbedrijf


Gerelateerd

Geen preview
Mijn Eindhoven

30 mei

2023

Albert Kivits: “Ik wil verschil maken”

Albert Kivits is een betrokken Eindhovenaar, met oog voor de tegenstellingen in onze samenleving. En daar maakt hij zich zorgen om. Als directeur-bestuurder van de Bibliotheek Eindhoven hoopt hij iedereen in heel Eindhoven te kunnen bereiken. Vooral met de toekomstige stadsdeelbibliotheken. “Dit moeten plekken zijn waar iedereen terecht kan met vragen en voor informatie. Plekken waar iedereen zich kan ontwikkelen.”

Lees artikel

Geen preview
Mijn Eindhoven

16 november

2022

Mijn Eindhoven: Mieke Verhees

Op haar fiets komt Mieke Verhees winkelcentrum WoensXL binnen. Dé plek waar de komende 20 jaar veel staat te gebeuren.

Lees artikel

Geen preview
Mijn Eindhoven

31 mei

2022

“Zonder samenwerking kun je niks”

Met zijn roots in de zorg en zijn werk bij de gemeente Eindhoven, staat René Kerkwijk elke dag tussen de mensen in.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2023 | Disclaimer | Privacy en Cookies