W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

3 oktober 2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). (op de foto v.l.n.r.: Daniek, Wikke en Marie-José)

Als senior adviseur leefbaarheid is Marie-José Backx bij allebei de samenwerkingen betrokken. Sterker nog, die met het Jongeren WoonLab is bij haar begonnen. “Zo’n 3 jaar geleden las ik hier een artikel over”, zegt ze. “Daar wilde ik wel over meedenken.”

Woonideeën voor thuisloze jongeren

Daniek Reijnders is architect en werkt 1 dag in de week voor de TU/e. Ze vertelt over de TU/e-Urban Labs binnen de faculteit Bouwkunde. “Hierin koppelen we onderwijs en onderzoek aan praktijkvraagstukken.” Eén van die labs is het Jongeren WoonLab. “Hierin bedenken studenten nieuwe, verfrissende woonideeën voor thuisloze jongeren. Opgezet naar aanleiding van een vraag van Stichting Zwerfjongeren Nederland. Inmiddels werken we samen met meer partijen, zoals Springplank040, woningcorporaties en gemeenten.”

Onderzoek in Eckart

“Het architectenbureau waar ik werk, deed al onderzoek naar hoe je vergeten plekken in de stad kunt verbeteren en inzetten voor thuisloze jongeren.” Marie-José vult aan: “Ik zag daarin een mooie basis voor Eckart in Vaartbroek. Daar hebben we veel bezit en er zijn veel vergeten plekken en sociale vraagstukken.” Zo deed een groep studenten in opdracht van Woonbedrijf onderzoek naar de mogelijkheden in deze buurt.

“In het Jongeren WoonLab bedenken studenten nieuwe, verfrissende woonideeën voor thuisloze jongeren”
Geen preview

Droom om ideeën uit te voeren

Ook gingen studenten aan de slag met ideeën voor de transformatie van een leeg gebouw aan de Bleekstraat. De droom van Marie-José is om dit ook uit te voeren. “Hoe mooi is het om met studenten en thuisloze jongeren daar het wonen van de toekomst te bedenken? En dat voorleggen aan een ontwikkelaar. Maar zo’n idee sneuvelt helaas vaak intern. Door andere prioriteiten en te weinig tijd en mensen. Die andere prioriteiten liggen voor bij het bouwen van 600 nieuwe woningen per jaar.”

Meer bewustwording

Toch blijft Marie-José deze samenwerking aandacht geven. “Ik heb weleens collega’s meegenomen naar het WoonLab. Die kwamen allemaal enthousiast terug. Er is daardoor ook meer bewustwording van de situatie van dakloze jongeren. En we denken bijvoorbeeld na of we met onze studentenwoningen iets kunnen doen. Het helpt ook met netwerken op landelijk niveau. Zo is de gemeente Den Haag bij Woonbedrijf geweest, om te kijken hoe wij het met DOOR! (link naar artikel) aanpakken.”

Buurtfonds voor bewoners

Met het CKE werkt Woonbedrijf al zeker 10 jaar samen. Wikke Peters werkt hier als cultuuraanjager. “We werken met Woonbedrijf samen via het Buurtfonds”, vertelt ze. “Via dit fonds kunnen bewoners van Woonbedrijf geld aanvragen voor leefbaarheidsprojecten in hun buurt. Van klein tot groot: van het beschilderen van vogelhuisjes tot aan een wijkfeest.”

Creatief in de uitvoering

Het doel van het Buurtfonds is het verbinden van buurtbewoners, die samen werken aan een fijne, leefbare buurt. Woonbedrijf financiert en beoordeelt de aanvragen. Het CKE helpt bewoners met het schrijven hiervan. En zorgt (mede) het uitvoeren van de activiteiten. En aan creativiteit geen gebrek! Want het CKE betrekt graag kunst, cultuur en groen bij de uitvoeringen. Met behulp van kunstenaars, ontwerpers en artiesten.

“Via een activiteit leren buurtbewoners elkaar kennen en doen ze samen iets moois voor hun buurt”
Geen preview

Samen werken aan de buurt

Het gaat niet om een perfect of prachtig eindresultaat. Wikke: “Het maakt Woonbedrijf niet uit of er nu 10 vogelhuisjes hangen of dat er een knalroze bank staat. Als het proces maar klopt.” Marie-José knikt. “Bewoners in hun kracht zetten en mee laten denken is zo belangrijk! En via een activiteit leren ze elkaar kennen en doen ze samen iets moois voor hun buurt. Het draagt enorm bij aan de leefbaarheid.”

Onderzoek onder bewoners

Ook zet Woonbedrijf het CKE soms in bij buurtonderzoek. Bijvoorbeeld als we willen weten wat er in een buurt of gebouw speelt. “Dan gaan we op een leuke manier langs de deuren”, zegt Wikke. “Het is dan extra belangrijk om bewoners te spreken die zich normaal niet snel laten horen. Je krijgt zo heel waardevolle informatie, van veel verschillende mensen. Daar kunnen wij en Woonbedrijf weer mee aan de slag.”

Vorig artikel in deze editie

Inclusieve samenwerking

Volgend artikel in deze editie

Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen


Gerelateerd

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Huurders van Woonbedrijf

We praten regelmatig met Huurders van Woonbedrijf (voorheen: Huurdersvertegenwoordiging). Een stichting die bestaat uit bestuursleden en vrijwilligers die zich inzetten voor huurders van Woonbedrijf. Zij praten met ons en gemeenten over belangrijke zaken voor huurders. Denk aan betaalbare, goede woningen, leefbare buurten en duurzaamheid. De HvW luistert naar bewoners en neemt hun vragen en standpunten mee in deze gesprekken. Drie bestuursleden vertellen graag wat de HvW doet.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

DOOR naar zelfstandig wonen!

DOOR! is een samenwerkingsverband dat al meer dan 20 jaar bestaat. Het biedt een opstapje naar zelfstandig wonen, voor mensen die uitstromen vanuit een zorg- of opvanginstelling. Het is een samenwerking tussen opvang- en zorginstellingen, 6 woningcorporaties en sinds een paar jaar ook de gemeente Eindhoven. DOOR! wordt ingezet in het werkgebied (de regio Eindhoven) van de 6 corporaties. “Meer dan 90% van de trajecten is een succes.”

Lees artikel

Geen preview
Interview

30 mei

2023

Nauw samenwerken in de visieontwikkeling van WoensXL

Winkelcentrum WoensXL in Eindhoven gaat op de schop! Het hele gebied wordt herontwikkeld tot nieuw, bruisend stadshart van Woensel. Met 2.500 tot 3.000 woningen, horeca en groen. De gemeente betrekt hierbij de woningcorporaties, die samen een visie op het gebied ontwikkelen. En die samenwerking verloopt soepel!

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring