W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

28 mei 2024

Van school naar appartementengebouw

In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe. Samen met Okko projectontwikkeling en -management herontwikkelen we 5 van deze locaties. Zij zijn sinds eind 2020 betrokken bij deze projecten. Tom Martens (projectmanager) en Roel van Hagen (projectontwikkelaar) van Okko vertellen meer over deze bijzondere projecten.

Drie scholen zijn verbouwd tot appartementengebouw. Dit zijn de locaties aan de Barrierweg, de Kootwijkstraat en De Cajuit in Helmond. Deze zijn inmiddels allemaal af en bewoond. Eigenlijk wilden we alle scholen (op de Humperdincklaan na) transformeren. Vanwege duurzaamheid en het straatbeeld. Maar dit ging niet bij de Alard du Hamelstraat en De laak en buurthuis De Ronde. De kwaliteit van de gebouwen en eisen voor constructieve veiligheid en brandveiligheid waren hier niet voldoende. Daarom kozen we hier voor sloop-nieuwbouw. Wél blijven de voorgevels van deze 2 scholen staan. Inmiddels zijn deze scholen gesloopt en is de bouw gestart. Een overzicht van alle projecten met foto’s vind je onderaan dit artikel.

Transformeren is nieuw

Als eerste verbouwden we De Cajuit in Helmond. Roel en Tom van Okko gingen met deze school aan de slag. Later volgden ook de Kootwijkstraat, Barrierweg, Alard du Hamelstraat en De Laak en De Ronde. Dus 3 transformaties en 2 nieuwbouwprojecten.

Korte lijntjes met Woonbedrijf

“We werken als Okko al meer dan 15 jaar samen met Woonbedrijf”, zegt Tom. “Maar het (samen)werken aan transformaties was even zoeken. Ook voor Woonbedrijf was dit nieuw. Maar dat is goed gekomen.” Ook al is Woonbedrijf een grote corporatie met veel medewerkers, Tom en Roel ervaren korte lijntjes. Roel: “We weten de weg inmiddels, bij alle afdelingen. Ik vind de mensen en samenwerking erg fijn.”

Tom en Roel van OKKO

Dezelfde aanpak

Bij de transformaties is de structuur van de scholen behouden. “De 3 scholen zijn eigenlijk op dezelfde manier aangepakt ”, zegt Tom. “De lokalen zijn omgebouwd tot appartementen. Via een doos-in-doos-constructie. De vloeren en wanden zijn thermisch en brandveilig geïsoleerd. Daardoor hebben alle appartementen energielabel A.”

Originele gevels, trappen en gangen

De sfeer en oude functie van de scholen zijn behouden. De buitengevels, gangen en trappenhuizen zijn origineel. Zo zie je in de gangen nog steeds de oude kapstokken en tegeltjes op de vloeren en muren. “Het is heel gaaf als je bestaande elementen kunt behouden”, zegt Tom. “Maar het vraagt ook veel maatwerk. Zo zaten de wandtegeltjes in de school aan de Barrierweg niet allemaal even vast. Toch hebben we ze laten zitten, want het is heel sfeerbepalend.” Ook het nadenken over beheer is belangrijk. Omdat er tussendoor meer onderhoud nodig is dan bij nieuwbouw. “Daar moet je rekening mee houden in je meerjarenbegroting.”

Meerdere aannemers

De oude speelplaatsen van de scholen zijn ontmoetingsplekken geworden. Met een gemeenschappelijke tuin, regenwateropvang en parkeerplaatsen. Bij het verbouwen van de school aan de Kootwijkstraat kwam het meeste kijken. “We hadden te maken met 3 aannemers: voor de school, de tiny houses en het parkeerterrein. En we moesten veel regelen voor de waterhuishouding, de tuin en de aanleg van nutsleidingen. Dat is allemaal gelukt, maar het is veel geregel.”

Vertraging door bezwaar

Bij 2 locaties was er bezwaar van buurtbewoners. Eén zelfs tot aan de Raad van State. Roel: “Eén bewoner maakte bezwaar vanwege de toenemende verkeersdrukte. Dat leverde veel vertraging op.” Bewoners aan de Kootwijkstraat waren juist heel enthousiast over de transformatie. Tom: “Sommigen hebben er nog op school gezeten. En er was buurman Cor, de oud-conciërge van de school (red. hij is inmiddels overleden). Die heeft zich zijn hele leven ingezet voor de school, gepoetst en geklust.” In overleg met buurtbewoners is uiteindelijk ook een goede plek gevonden voor de ondergrondse container. “Het is leuk dat zoiets met de buurt tot stand komt.”

Overzicht van de transformaties

De Cajuit, Helmond:

  • Basisschool (en gemeentelijke monument) uit 1949;

  • 13 appartementen;

  • Opgeleverd: januari 2023.

Bewoner Niels bij De Cajuit

Bewoner Niels in De Cajuit

Kootwijkstraat:

  • Jongensschool Sint Franciscus uit 1929;

  • 14 appartementen in de oude school en 5 Barli-woningen op het achterterrein;

  • Huurders zijn cliënten van Lunet Zorg;

  • Opgeleverd: december 2023.

Kootwijkstraat

De 5 tiny houses achter de school aan de Kootwijkstraat

Barrierweg:

  • Pastoor van Ars jongensschool uit 1930;

  • 7 appartementen;

  • Opgeleverd: februari 2024.

Overzicht van sloop-nieuwbouw

Alard du Hamelstraat:

  • Meisjesschool uit 1929, met behoud van cultuurhistorisch waardevolle voorgevel;

  • 43 appartementen en studio’s;

  • Grotendeels bestemd voor huurders ≤ 23 jaar;

  • Oplevering: juli 2025.

Tongelresestraat:

  • School De Laak uit 1922, met behoud van monumentale voorgevel;

  • Sloop-nieuwbouw buurthuis De Ronde uit 1960;

  • 55 appartementen en een buurthuis;

  • Grotendeels bestemd voor senioren;

  • Oplevering: december 2025.

Artist Impression van de Tongelresestraat

Koenraadlaan:

  • Sloop-nieuwbouw van wijkcentrum Oes Hoes

  • 25 appartementen

  • Oplevering: november 2021

Nieuwbouw Koenraadlaan

Humperdincklaan:

  • Internationale School en de oude Grafische school

  • Gebiedsontwikkeling samen met gemeente, omwonenden en andere partijen. Het plan is om hier ongeveer 500 huur- en koopwoningen te ontwikkelen voor het sociale en middensegment.

  • Samenwerking met Heijmans

  • Oplevering nog onbekend

Vorig artikel in deze editie

Corporaties bewegen steeds meer naar elkaar toe

Volgend artikel in deze editie

Een wijk waarin iedereen zich thuisvoelt


Gerelateerd

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Slopen voor nieuwbouw

Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Huurders van Woonbedrijf

We praten regelmatig met Huurders van Woonbedrijf (voorheen: Huurdersvertegenwoordiging). Een stichting die bestaat uit bestuursleden en vrijwilligers die zich inzetten voor huurders van Woonbedrijf. Zij praten met ons en gemeenten over belangrijke zaken voor huurders. Denk aan betaalbare, goede woningen, leefbare buurten en duurzaamheid. De HvW luistert naar bewoners en neemt hun vragen en standpunten mee in deze gesprekken. Drie bestuursleden vertellen graag wat de HvW doet.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring