W-Platform Logo
Home
Geen preview
Column

Datum

28 mei 2024

Corporaties bewegen steeds meer naar elkaar toe

Bas Sievers is sinds 2019 directeur-bestuurder van Woonpartners, de grootste woningcorporatie in Helmond. Bas werkte o.a. bij VB&T Vastgoedmanagement BV en Woningstichting SWS (een van de voorlopers van Woonbedrijf). Vanaf 2014 was hij directeur Wonen & Vastgoed bij Wonen Limburg.

"’Samen toegankelijk’ is een interessant thema. Zeker als het gaat over de corporaties samen. Ik heb weleens het statement gemaakt: ‘Als we ervan uitgaan dat we allemaal hetzelfde zijn, maar met een ander naambordje op de deur, kunnen we veel meer samen doen’. Maar zo werkt het niet, want we vinden dat we allemaal net wat anders zijn.

We hebben een eigen cultuur en identiteit. Vanuit de historie, maar ook om medewerkers te boeien en binden. Voor huurders niet of weinig van belang; zij kiezen voor een huis en een buurt. En vinden het belangrijk dat het huis en de dienstverlening in orde zijn.

Je zit dus op een weegschaal: identiteit voor medewerkers en eigen regie versus van elkaar leren en vanuit één principe voor huurders werken. We neigen de identiteit vaak overeind te houden en vooral ‘ieder voor zich’ te werken. Al zie ik dat we steeds meer naar elkaar toe bewegen.

Daar zijn mooie voorbeelden van. Zoals WoonST, de gestandaardiseerde huurwoning, ontwikkeld met 13 woningcorporaties en 9 gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven. Vanuit de gedachte: massa is kassa. Door massa te maken, kunnen we goedkoper en sneller bouwen. Ook dát is één manier van samenwerken.

De corporaties en gemeenten zetten zich ook gezamenlijk in voor doorstroom. Hoe krijgen we ouderen bereid te verhuizen naar een kleinere, passende woning? Dan komt er een grote woning vrij voor een startend gezin. En hun vorige woning weer voor een jongere. Je helpt zo 3 huishoudens. In Helmond proberen we de doorstroom te bevorderen via ‘Van groot naar beter’. In Eindhoven gebeurt dat met de corporaties en gemeente daar, via SeniorenPunt. Deze trajecten worden tegelijk geëvalueerd. Om van elkaar te leren en hopelijk uit te rollen op regionaal, Wooniezie-niveau.

En het meest recent, de communicatie over de huurverhoging. We hebben dat met de corporaties in grote lijnen hetzelfde gedaan. Omdat onze huurders in hetzelfde gebied wonen. Zij moeten niet 4 brieven met een heel andere uitleg krijgen. Er zijn vooraf gesprekken gevoerd: hoe doen we dat met elkaar? Ook hierin zie je het spanningsveld wat ik noemde. We willen de huurder hetzelfde informeren, maar hebben ook een eigen identiteit. Wat is samen dan? Hoe kijk je daarnaar?

We zoeken elkaar steeds meer op. Maar het dilemma tussen identiteit voor medewerkers en kansen die je samen kunt creëren voor huurders blijft. Die afweging staat - onbewust – veel in de weg. Misschien goed om het er eens over te hebben. Omdat het bijdraagt aan ons gezamenlijke doel: bouwen en fijn wonen voor onze huurders.”

Vorig artikel in deze editie

Slopen voor nieuwbouw

Volgend artikel in deze editie

Van school naar appartementengebouw


Gerelateerd

Geen preview
Column

3 oktober

2023

Een sterker Duurzaamheidspact door een groeiende samenwerking

“Wij, Paul-Peter Kruse en Rob Bogaarts, zijn onlangs gestart als ‘programmamakers’ voor het Duurzaamheidspact in Eindhoven. Even in het kort: allebei hebben we een achtergrond in de Eindhovense corporatiewereld. De één wat meer idealist op het gebied van duurzaamheid, de andere meer realist. De één een versneller door de passie aan te spreken, de andere juist een versneller door te vertragen. Op deze manier willen we het Duurzaamheidspact in de volgende fase brengen.

Lees artikel

Geen preview
Column

30 mei

2023

Samen ondernemen vanuit het hart

Lex van Eijndhoven is sinds 2019 directeur-bestuurder bij WIJeindhoven. Ook zit hij in de Raad van Toezicht van Stichting Sint Jozefoord. Eerder werkte Lex bijna 11 jaar bij de gemeente Rotterdam. Onder andere als directeur efficiency, waarbij hij veranderingstrajecten begeleidde.

Lees artikel

Geen preview
Column

16 november

2022

Energiearmoede aanpakken betekent samenwerken

“Voor de oorlog in Oekraïne telde TNO ongeveer 90.000 huishoudens in Brabant met energiearmoede.”

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring