W-Platform Logo
Home
Geen preview
Reportage

Datum

30 mei 2023

Ruimte 22: een uitkomst voor samenwerkpartners

Op de hoek van de Clervauxlaan 22 in de wijk ’t Hool in Eindhoven zit ‘Ruimte 22’. Een eengezinswoning van Woonbedrijf die we gebruiken als ontmoetingsplek voor samenwerkingspartners. Zij komen hier voor overleg, om te werken of elkaar te ontmoeten. “In het belang van de wijk”, zegt woonconsulent Storm Moghal. “Het zorgt voor korte lijntjes en goed onderling contact.”

Eerder heette deze ruimte ’t Knooppunt’. Het was 15 jaar lang een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Zij konden hier terecht voor verschillende activiteiten. “Maar 2 jaar geleden merkten we dat er behoefte was aan een ander soort plek in de wijk”, zegt Storm. “Een ruimte waar samenwerkpartners elkaar konden ontmoeten om samen te werken aan de leefbaarheid.”

Geen buurthuis meer

Storm merkte ook dat veel bewoners geen behoefte meer hadden aan een soort buurthuis. “Maar wél aan een plek waar ze terecht kunnen bij een wijkagent, generalist van WIJ Eindhoven, beheerder of woonconsulent. Die ze persoonlijk kunnen ontmoeten en vragen kunnen stellen.” Vanuit samenwerkpartners was er vooral behoefte aan korte lijntjes met elkaar. “De beste gesprekken en mooiste ideeën ontstaan face to face met een kop koffie.”

“Bewoners hadden behoefte aan een ander soort plek in de wijk”
Geen preview

Modern en toegankelijk

En zo werd ’t Knooppunt ruim een jaar geleden omgetoverd tot Ruimte 22. Met een felle neonkleur op de muur, een groot tv-scherm en veel planten. “Het is moderner, passender en toegankelijker gemaakt”, zegt Storm. “Eerder hing hier nog een poster van zwarte piet aan de muur. Dat kan anno 2023 echt niet meer.” Op de 1e verdieping zijn 2 werkruimtes ingericht. Eén spreekkamer en een klein kantoor voor de medewerkers van Woonbedrijf die in de wijk werken.

Wekelijks overleg

Elke dinsdag is er overleg met de samenwerkpartners. “We bespreken en delen dan wat er speelt”, zegt Storm. “Maar het is geen verplicht overleg. Je komt als je kunt.” De mensen die nu aan tafel zitten zijn altijd uitgenodigd. Zoals wijkagent Marc en handhavers Willem en Ronny. Judith Spijkerman is verbinder bij Buurt in Bloei. Zij komt hier regelmatig voor afspraken met partners of om met collega’s even wat uit te werken. Net als Nicole Zelissen, community-builder bij de gemeente Eindhoven. Ook Claire werkt bij de gemeente Eindhoven, als gebiedscoördinator: “Ik probeer op dinsdag wel bij het overleg te zijn. Het is ook een fijne plek om te werken en mensen te ontmoeten.”

Handige plek voor Woonbedrijf

Ook medewerkers van Woonbedrijf zijn veel in Ruimte 22. “Woensel-Noord is een van de grootste wijken in Eindhoven”, zegt woonconsulent Nasir Haddouch. “Hier werken alleen al 4 beheerders, 4 woonconsulenten en 4 vastgoedbeheerders. Dus zo’n ruimte in de wijk is heel fijn voor overleg, ontmoeting om of te werken. En het scheelt veel reistijd.” Beheerders Hasko en Khalid Rakili zijn starten er bijna altijd hun werkdag.

“Deze ruimte is fijn voor ontmoeting, overleg of om te werken”
Geen preview

Laagdrempelig voor bewoners

Ruimte 22 heeft geen vaste openingstijden. Maar er is bijna elke dag wel iemand van Woonbedrijf of een samenwerkpartner aanwezig. Daardoor kunnen bewoners ook vaak binnenlopen. “Ik merk ook dat bewoners dat fijn vinden”, zegt Nasir. “Zij komen hier regelmatig binnen met een vraag.” Storm: “En deze manier van contact is belangrijk. Want niet iedereen is digitaal of telefonisch handig.”

In het belang van de wijk

“Deze ruimte, en dus ontmoetingsplek voor partners, is in het belang van de wijk”, zegt Storm. “Het zorgt voor korte lijntjes en goed contact tussen ons. Dat zorgt weer voor goed samenwerken, snel schakelen en samen tot oplossingen komen. We delen hier wat we zien en horen in de wijk. Op het gebied van zorg, veiligheid, wonen, leefbaarheid, noem maar op. We zijn allemaal verantwoordelijk voor een ander gebied. Dus het is belangrijk om situaties aan de juiste partners door te geven. En elkaar ook op de hoogte te houden.”

Vorig artikel in deze editie

Duurzame, betaalbare woningen in hartje Valkenswaard

Volgend artikel in deze editie

Samen ondernemen vanuit het hart


Gerelateerd

Geen preview
Reportage

3 oktober

2023

Hoe gaat het met EGW'60?

Begin 2022 startten we met het project ‘EGW’60’. Oftewel: het renoveren van duizenden eengezinswoningen (EGW) uit de jaren 60. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. In het filmpje zie je de voorbereiding op de volgende batch woningen en hoor je meer over de evaluatie.

Lees artikel

Geen preview
Reportage

16 november

2022

Woonbedrijf ruilt woningen met Wooninc. om sneller te verduurzamen

Alle woningcorporaties moeten in 2050 CO2-neutrale woningen hebben.

Lees artikel

Geen preview
Reportage

16 november

2022

Versneld woningen bouwen? “Het begint met korte lijntjes en een goede samenwerking”

In 2040 moet Eindhoven 40.000 nieuwe woningen rijker zijn. Hoe? Dat is nog een flinke hersenkraker.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring