Datum
3 oktober 2023
Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!
Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). (op de foto v.l.n.r.: Daniek, Wikke en Marie-José)
Als senior adviseur leefbaarheid is Marie-José Backx bij allebei de samenwerkingen betrokken. Sterker nog, die met het Jongeren WoonLab is bij haar begonnen. “Zo’n 3 jaar geleden las ik hier een artikel over”, zegt ze. “Daar wilde ik wel over meedenken.”
Woonideeën voor thuisloze jongeren
Daniek Reijnders is architect en werkt 1 dag in de week voor de TU/e. Ze vertelt over de TU/e-Urban Labs binnen de faculteit Bouwkunde. “Hierin koppelen we onderwijs en onderzoek aan praktijkvraagstukken.” Eén van die labs is het Jongeren WoonLab. “Hierin bedenken studenten nieuwe, verfrissende woonideeën voor thuisloze jongeren. Opgezet naar aanleiding van een vraag van Stichting Zwerfjongeren Nederland. Inmiddels werken we samen met meer partijen, zoals Springplank040, woningcorporaties en gemeenten.”
Onderzoek in Eckart
“Het architectenbureau waar ik werk, deed al onderzoek naar hoe je vergeten plekken in de stad kunt verbeteren en inzetten voor thuisloze jongeren.” Marie-José vult aan: “Ik zag daarin een mooie basis voor Eckart in Vaartbroek. Daar hebben we veel bezit en er zijn veel vergeten plekken en sociale vraagstukken.” Zo deed een groep studenten in opdracht van Woonbedrijf onderzoek naar de mogelijkheden in deze buurt.
“In het Jongeren WoonLab bedenken studenten nieuwe, verfrissende woonideeën voor thuisloze jongeren”
Droom om ideeën uit te voeren
Ook gingen studenten aan de slag met ideeën voor de transformatie van een leeg gebouw aan de Bleekstraat. De droom van Marie-José is om dit ook uit te voeren. “Hoe mooi is het om met studenten en thuisloze jongeren daar het wonen van de toekomst te bedenken? En dat voorleggen aan een ontwikkelaar. Maar zo’n idee sneuvelt helaas vaak intern. Door andere prioriteiten en te weinig tijd en mensen. Die andere prioriteiten liggen voor bij het bouwen van 600 nieuwe woningen per jaar.”
Meer bewustwording
Toch blijft Marie-José deze samenwerking aandacht geven. “Ik heb weleens collega’s meegenomen naar het WoonLab. Die kwamen allemaal enthousiast terug. Er is daardoor ook meer bewustwording van de situatie van dakloze jongeren. En we denken bijvoorbeeld na of we met onze studentenwoningen iets kunnen doen. Het helpt ook met netwerken op landelijk niveau. Zo is de gemeente Den Haag bij Woonbedrijf geweest, om te kijken hoe wij het met DOOR! (link naar artikel) aanpakken.”
Buurtfonds voor bewoners
Met het CKE werkt Woonbedrijf al zeker 10 jaar samen. Wikke Peters werkt hier als cultuuraanjager. “We werken met Woonbedrijf samen via het Buurtfonds”, vertelt ze. “Via dit fonds kunnen bewoners van Woonbedrijf geld aanvragen voor leefbaarheidsprojecten in hun buurt. Van klein tot groot: van het beschilderen van vogelhuisjes tot aan een wijkfeest.”
Creatief in de uitvoering
Het doel van het Buurtfonds is het verbinden van buurtbewoners, die samen werken aan een fijne, leefbare buurt. Woonbedrijf financiert en beoordeelt de aanvragen. Het CKE helpt bewoners met het schrijven hiervan. En zorgt (mede) het uitvoeren van de activiteiten. En aan creativiteit geen gebrek! Want het CKE betrekt graag kunst, cultuur en groen bij de uitvoeringen. Met behulp van kunstenaars, ontwerpers en artiesten.
“Via een activiteit leren buurtbewoners elkaar kennen en doen ze samen iets moois voor hun buurt”
Samen werken aan de buurt
Het gaat niet om een perfect of prachtig eindresultaat. Wikke: “Het maakt Woonbedrijf niet uit of er nu 10 vogelhuisjes hangen of dat er een knalroze bank staat. Als het proces maar klopt.” Marie-José knikt. “Bewoners in hun kracht zetten en mee laten denken is zo belangrijk! En via een activiteit leren ze elkaar kennen en doen ze samen iets moois voor hun buurt. Het draagt enorm bij aan de leefbaarheid.”
Onderzoek onder bewoners
Ook zet Woonbedrijf het CKE soms in bij buurtonderzoek. Bijvoorbeeld als we willen weten wat er in een buurt of gebouw speelt. “Dan gaan we op een leuke manier langs de deuren”, zegt Wikke. “Het is dan extra belangrijk om bewoners te spreken die zich normaal niet snel laten horen. Je krijgt zo heel waardevolle informatie, van veel verschillende mensen. Daar kunnen wij en Woonbedrijf weer mee aan de slag.”
Vorig artikel in deze editie
Inclusieve samenwerking
Volgend artikel in deze editie
Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen
Gerelateerd
1 oktober
2024
Verschillende soorten bewonersparticipatie
‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Zeker in een stad, die maar groeit en groeit. Nieuwe woningen bouwen, renoveren of slopen zijn al grote opgaven. Maar hoe zorg je er ook nog voor dat bewoners van een buurt zich gehoord en betrokken voelen? Daar komt bewonersparticipatie om de hoek kijken.
Lees artikel
28 mei
2024
Slopen voor nieuwbouw
Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.
Lees artikel
28 mei
2024
Van school naar appartementengebouw
In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.
Lees artikel