W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

16 november 2022

Ketensamenwerking in nieuwbouw

Samenwerken met aannemers en andere partners deden we altijd al. Maar sinds deze zomer doen we dit met 3 vaste ketenpartners in nieuwbouw. Het doel? Sneller, goedkoper en kwalitatief beter bouwen. In de vorm van 600 nieuwe, duurzame en sociale huur woningen per jaar. Hiervan nemen Stam + De Koning, Huybregts Relou Bouw en Heijmans Woningbouw er 450 voor hun rekening.

Eerder werkten we vooral op projectbasis. En kozen we de best passende aannemer voor een nieuwbouwproject. Dat pakken we nu anders aan. “We hebben een enorme opgave van 600 sociale nieuwbouwwoningen per jaar”, zegt Marja Hulsebos, senior vastgoedontwikkelaar. “Dat was een aantal jaar geleden nog 250. Een enorme stijging dus. Daarvoor moeten we sneller, beter en goedkoper bouwen. Tegelijkertijd willen we duurzame en kwalitatief goede woningen. We denken dat te kunnen waarmaken door intensief samen te werken.”

Gedrag, veiligheid en vertrouwen

Op langere termijn werkten we al samen met Stam + De Koning. Daar zijn ketenpartners Huybregts Relou Bouw en Heijmans Woningbouw bijgekomen. “Die kozen we na een zorgvuldige selectie. Een partij moet kwaliteit leveren en passen bij onze vraag. Maar ook een langdurig willen en kunnen samenwerken.” Met de ketenpartners is de inhoud van de samenwerking besproken. “Dat gaat niet alleen over het contractuele. Maar ook over cultuur, gedrag, veiligheid en vertrouwen. We willen daarin op één lijn zitten.”

“De partners weten straks precies wat onze ambitie is, wat we belangrijk vinden en wat we vragen”
Geen preview

Elkaar goed leren kennen

De ketenpartners en Woonbedrijf leren elkaar door de samenwerking goed kennen. “De partners weten straks precies wat onze ambitie is, wat we belangrijk vinden en wat we vragen”, zegt Monique van Voorthuisen, HR businesspartner. “En andersom. We kennen straks elkaars kracht. En we bouwen steeds meer vertrouwen in elkaar op.”

De basis blijft bestaan

Deze zaken vormen een heel belangrijke basis. Monique: “En die blijft, bij elk nieuw project dat je samen start. Dat geldt ook voor contracten, afspraken en andere documenten die er al zijn. Deze stappen hoeven we niet steeds opnieuw te zetten. Dat levert in kwaliteit en snelheid veel op. We kunnen ons meteen bezighouden met wat echt belangrijk is.”

Ketenpartners nemen meer werk over

Woonbedrijf geeft de ketenpartners kaders. En zij werken een pril ontwerp verder uit. “Zij nemen dus in een eerder stadium het stokje van ons over”, zegt Marja. “Zo kunnen we versnellen én dus sneller bouwen. Woonbedrijf moet meer aan de voorkant van een bouwproces zitten. Denk aan: gesprekken voeren met gemeente(n) en ontwikkelaars, locaties vinden en kijken naar opties in ons eigen bezit.”

Samen leren, verbeteren en innoveren

Fijn en ongestoord wonen staat bij Woonbedrijf op nummer 1. Dat is ook in de ketensamenwerking één van de belangrijkste pijlers. “We stampen niet ‘zomaar’ 600 woningen uit de grond”, zegt Marja. “Mensen moeten er fijn en ongestoord kunnen wonen.” Monique vult aan: “We willen steeds leren, verbeteren en innoveren. Dat levert voor bewoners kwalitatief betere woningen op, die we steeds meer, sneller en duurzamer kunnen bouwen.”

“Als we meer projecten aanpakken, en met andere bouwers kennis uitwisselen, hebben we een versnelling te pakken”
Geen preview

#En wat vindt hij?

Niels Struijcken, manager Commercie en Marktontwikkeling bij Heijmans Woningbouw
“We zien langjarige samenwerkingen als de toekomst. Waarin wij als ketenpartners een verlengstuk zijn van een corporatie. Corporaties willen op ‘bouwgebied’ steeds meer in de markt leggen. Zodat ze zich zelf meer kunnen richten op alles rondom bewoners en leefbaarheid.
In zo’n samenwerking maken we als partner ambities van een corporatie waar. En dan heb ik het niet over ambities in een project, maar overkoepelend. In het geval van Woonbedrijf: fijn en ongestoord wonen, betaalbaarheid en beschikbaarheid, en duurzaamheid. Als we meer projecten kunnen aanpakken, en met andere bouwers kennis uitwisselen, hebben we een versnelling te pakken.

Een voordeel voor Woonbedrijf én bewoners is dat we als aannemers niet bij elk project los van elkaar dingen proberen en leren. We kijken naar wat de ander doet, hoe die werkt en wat er geleerd is.”

“In de ketensamenwerking schuiven wij als aannemers wat meer naar voren in het proces”
Geen preview

#En wat vindt hij?

Rob Thijssen, vastgoedontwikkelaar Stam + De Koning
“Wij zien de samenwerking in de keten helemaal zitten. Met nog 2 andere bouwpartijen bereiken we meer dan alleen. Denk aan verbeteringen in het proces, in de kwaliteit van woningen en er is een bredere basis voor innovatie. Voor Woonbedrijf is dit een mooie manier om die 600 nieuwe woningen per jaar te behalen. Hiervan gaan er 450 uit de ketensamenwerking voortkomen. Meerjarige afspraken daarover vinden we allemaal fijn. Die geven zekerheid over de productie en toekomst, voor alle partijen.

In de ketensamenwerking schuiven wij als aannemers wat meer naar voren in het proces. We gaan een grotere rol spelen in de ontwikkeling. Dat is iets dat Stam + De Koning wel past. Door langdurige samenwerking kun je veel standaardiseren. Zoals processen, werkwijzen en documenten. Dat geeft tijdswinst. Ook kun je bewezen successen en oplossingen herhalen én samen verbeteren. Daar draagt de kruisbestuiving tussen partners zeker aan bij.

Tot slot werken we ook samen aan de maatschappelijke taken die we hebben. Denk aan het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik weet dat alle 3 de bouwbedrijven daar ervaring mee hebben en daar ook samen aan willen werken. Hetzelfde geldt voor duurzaamheidoplossingen.”

“Het is belangrijk dat je elkaar als bedrijf en elkaars belangen kent”
Geen preview

#En wat vindt hij?

Sander van Doorn, directeur Huybregts Relou
“We zijn erg van de langdurige samenwerkingen. Het biedt zekerheid voor de toekomst. We werken veel voor corporaties. Dat we daarin maatschappelijk iets kunnen toevoegen, trekt ons. Als wij de stad Eindhoven een beetje mooier kunnen maken, doen we dat graag! We kunnen ook bijdragen aan buurtparticipatie, maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid. Daar zijn we bewust mee bezig.

Het is belangrijk dat je elkaar als bedrijf en elkaars belangen kent. Bij langdurige samenwerking is daar de tijd voor. En om te leren en vernieuwen.

We zijn nu vooral bezig om de werkkaders verder vorm te geven. Die gaan over hoe we met elkaar samenwerken. Hoe richten we processen in? Welke voorwaarden hebben we? Welke KPI’s? En we werken aan teambuilding. Dat zorgt voor openheid en vertrouwen. Eerder hield iedere aannemer de kaarten meer voor zich. Nu delen we juist kennis. Voorwaarde is wel dat álle partijen dat doen. Daarin hebben we denk ik wel de juiste modus te pakken, dus dat gaat goed.”

Vorig artikel in deze editie

Kijk 'ns: Poeijersstraat Tongelre

Volgend artikel in deze editie

Veilig mailen via Zivver


Gerelateerd

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Huurders van Woonbedrijf

We praten regelmatig met Huurders van Woonbedrijf (voorheen: Huurdersvertegenwoordiging). Een stichting die bestaat uit bestuursleden en vrijwilligers die zich inzetten voor huurders van Woonbedrijf. Zij praten met ons en gemeenten over belangrijke zaken voor huurders. Denk aan betaalbare, goede woningen, leefbare buurten en duurzaamheid. De HvW luistert naar bewoners en neemt hun vragen en standpunten mee in deze gesprekken. Drie bestuursleden vertellen graag wat de HvW doet.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

DOOR naar zelfstandig wonen!

DOOR! is een samenwerkingsverband dat al meer dan 20 jaar bestaat. Het biedt een opstapje naar zelfstandig wonen, voor mensen die uitstromen vanuit een zorg- of opvanginstelling. Het is een samenwerking tussen opvang- en zorginstellingen, 6 woningcorporaties en sinds een paar jaar ook de gemeente Eindhoven. DOOR! wordt ingezet in het werkgebied (de regio Eindhoven) van de 6 corporaties. “Meer dan 90% van de trajecten is een succes.”

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring