W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

3 oktober 2023

Huurders van Woonbedrijf

We praten regelmatig met Huurders van Woonbedrijf (voorheen: Huurdersvertegenwoordiging). Een stichting die bestaat uit bestuursleden en vrijwilligers die zich inzetten voor huurders van Woonbedrijf. Zij praten met ons en gemeenten over belangrijke zaken voor huurders. Denk aan betaalbare, goede woningen, leefbare buurten en duurzaamheid. De HvW luistert naar bewoners en neemt hun vragen en standpunten mee in deze gesprekken. Drie bestuursleden vertellen graag wat de HvW doet.

Fred van Etten, Jack Zegveld en Gerard Peeters (op foto: v.l.n.r.) zijn 3 bestuursleden. Gerard kwam 11 jaar geleden bij de HvW en was 4 jaar voorzitter. Jack kwam er een jaar later bij en is op dit moment voorzitter. Fred is het jongste bestuurslid, maar ook hij heeft al de pensioenleeftijd. “Het is heel moeilijk om jongeren te vinden”, zegt Gerard. “En daarmee bedoelen wij mensen onder de 50 jaar.”

Meer dan 100 vergaderingen

In 12 jaar tijd is er veel veranderd, ziet Gerard. “Toen ik hier begon, kwam de HvW 1 keer in de 6 weken bij elkaar”, zegt hij. “We praatten 3 keer per jaar met Woonbedrijf. Nu is dat om de 6 weken. Het dagelijks bestuur komt elke week bij elkaar. We hebben ook een stem in de prestatieafspraken van gemeenten.” De HvW is er niet om persoonlijke problemen van bewoners op te lossen. “Wij praten met Woonbedrijf echt over beleid. Maar als veel huurders een zelfde probleem ervaren, kaarten we dat wel aan.”

Regeling renovatie in bewoonde staat

Samen met de HvW stelden we de ‘Regeling renovatie in bewoonde staat’ op. Hierin staan afspraken over hoe we bewoners informeren voor, tijdens en na een renovatie. Bijvoorbeeld hoe lang een renovatie in de woning mag duren, welke ondersteuning we bieden en welke hulp en middelen we inzetten.

Vergoeding voor renovatie

Nieuw is dat bewoners nu een vergoeding krijgen als hun huis wordt gerenoveerd. Vanwege de overlast tijdens de werkzaamheden. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt af van de soort werkzaamheden. Voor standaard werkzaamheden, zoals isolatie (prijspeil 2023) is dit €205. Voor renovatie van toilet, keuken en badkamer is dit (nu) respectievelijk €41, €61,50 en €102,50.

Advies geven

De HvW geeft Woonbedrijf gevraagd en ongevraagd advies. Dat gebeurde ook met de renovatieregeling. “Maar helaas wel te laat”, zegt Fred. “Woonbedrijf vroeg ons om advies toen de plannen al klaar waren. Maar we willen betrokken worden tíjdens het maken van beleid. Niet als het al klaar is.”

“Praat eerst met bewoners en de HvW en maak dán plannen”
Geen preview

Verbeterpunten

Met 80% van de renovatieplannen was de HvW het eens, met 20% niet. Een voorbeeld? “Renovatieplannen maken en dan voorleggen aan bewoners”, zegt Gerard. “Nee: praat éérst met bewoners en met ons, en maak dán plannen. En praat met bewoners aan het einde van een renovatie. Nu doet de aannemer dat. Maar dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt. Het is belangrijk dat Woonbedrijf dat doet, als opdrachtgever.” Jack vult aan: “Ook horen we dat bewoners met klachten vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd. Van aannemer naar Woonbedrijf en andersom. Ook dat is niet de bedoeling.”

Betrokken vanaf het begin

“Gelukkig heeft Woonbedrijf veel van ons advies meegenomen”, zegt Jack. “En wordt de gang van zaken over een jaar geëvalueerd.” Hij vertelt dat de HvW wél vanaf het begin betrokken is bij het opstellen van een woon-zorgbeleid. “Zo zien we het graag. Want alles wat je vooraf kunt bespreken en regelen, is winst. En bespaart veel tijd en energie.”

Vorig artikel in deze editie

Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen

Volgend artikel in deze editie

Woonbedrijf en BPD tekenen voor sociale huurwoningen De Caai


Gerelateerd

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

DOOR naar zelfstandig wonen!

DOOR! is een samenwerkingsverband dat al meer dan 20 jaar bestaat. Het biedt een opstapje naar zelfstandig wonen, voor mensen die uitstromen vanuit een zorg- of opvanginstelling. Het is een samenwerking tussen opvang- en zorginstellingen, 6 woningcorporaties en sinds een paar jaar ook de gemeente Eindhoven. DOOR! wordt ingezet in het werkgebied (de regio Eindhoven) van de 6 corporaties. “Meer dan 90% van de trajecten is een succes.”

Lees artikel

Geen preview
Interview

30 mei

2023

Nauw samenwerken in de visieontwikkeling van WoensXL

Winkelcentrum WoensXL in Eindhoven gaat op de schop! Het hele gebied wordt herontwikkeld tot nieuw, bruisend stadshart van Woensel. Met 2.500 tot 3.000 woningen, horeca en groen. De gemeente betrekt hierbij de woningcorporaties, die samen een visie op het gebied ontwikkelen. En die samenwerking verloopt soepel!

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2023 | Disclaimer | Privacy en Cookies