W-Platform Logo
Home
Geen preview
Nieuws

Datum

28 mei 2024

Haven: room to breathe, space to grow

Toekomstige bewoners leren via matchingsavonden hun buren kennen

Al 2 jaar bouwen Woonbedrijf en Vestide samen met studenten aan het community-gedreven nieuwbouwproject Haven. Ontwerpend onderzoeksbureau cocosmos ondersteunt hierin. Zij betrekken studenten die in Haven gaan wonen bij het ontwerpproces. De nieuwbouw op het TU/e-terrein wordt in augustus 2024 opgeleverd en omvat 735 studentenwoningen. Het project zorgt voor studentenwoningen van kwaliteit en biedt de studenten een fijne thuisbasis. We vertellen je graag meer over deze unieke manier van het betrekken van bewoners.

Een ‘safe haven’ voor studenten

Haven biedt meer dan een woning: het is een community die de veilige thuishaven voor studenten is. Die ze ondersteunt in hun studentenleven en de ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen. De afgelopen 2 jaar hielpen 85 studenten actief mee aan het bouwen van deze community. Een deel zelfs volledig online, omdat ze nog niet in Nederland wonen! Rachel van de Greef, community manager bij Woonbedrijf, vertelt: “Deze groep gaf ons waardevolle input. Bijvoorbeeld over het inrichten van de gemeenschappelijke ruimtes en hoe zij in de Haven-community willen gaan wonen. Ondertussen leerden zij hun nieuwe buren al kennen en maakten ze vrienden.” Een win-win!

"Bij de matchingsavonden leren studenten hun toekomstige buren en huisgenoten kennen"
Geen preview

Je buren leren kennen vóórdat je intrekt in je nieuwe kamer 

Aya Bergkamp is ontwerpend onderzoeker bij cocosmos. Ze vertelt: “Wat de matchingsavonden bijzonder maakt, is dat de studenten hun toekomstige buren en huisgenoten al leren kennen, nog vóórdat ze beginnen aan het avontuur van op jezelf wonen.” De 85 studenten die zich inzetten voor de community, zetten op 24 april de eerste formele stap naar het wonen in Haven tijdens de eerste matchingsavond. Maria, ambassadeur van Haven, vertelt: “Ik kijk het meeste uit naar het leven in een community met mensen bij wie ik me op m’n gemak voel.” Vanaf eind mei tot eind juni kiezen zo’n 60 studenten per matchingsavond hun nieuwe buren en huisgenoten en leren ze elkaar kennen.

"Samen leven met gelijkgestemden en er voor elkaar zijn"
Geen preview

Een gevoel van eigenaarschap

Cocosmos deed ook een empathisch onderzoek onder studenten. Daaruit blijkt dat studenten 3 belangrijke behoeftes hebben voor een community die ondersteunt in het mentaal welzijn. Dit zijn: een veilige plek met stabiliteit, onderdeel zijn van een community waar je jezelf kan zijn En persoonlijke ontwikkeling en onafhankelijkheid. Hoe draagt een woningcorporatie bij aan deze behoeftes? Aya vertelt: “Haven is community-gedreven. Dit betekent dat de studenten zelf bouwen aan hun community en zo eigenaarschap voelen. Zo maken zij hun eigen thuis. Zij kiezen bijvoorbeeld hun buren en huisgenoten. Hierdoor een community bouwen waar ze zichzelf kunnen zijn.”

Samen leven met gelijkgestemden

De basis voor de matchingsavonden zijn de voorkeuren die studenten opgeven bij het reageren op de advertentie. Zoals de voorkeur voor het hoogbouw of laagbouwcomplex van Haven en voorkeuren over het leven in een community. Wil jij het liefste op een verdieping wonen waar iedereen elke avond samen eet? Of heb jij meer behoefte aan tijd voor jezelf?

Een gemixte, internationale community

Roberto Gartz, verhuurconsulent bij Vestide, vertelt: ”Het doel is om een gemixte community te creëren. Daarom gaat 50% van de woningen naar Nederlandse studenten en 50% van de woningen naar internationale studenten.” Binnen deze 2 groepen zijn er nog een aantal voorrangsregelingen. Zo is een deel van de kamers in groepswoningen voor eerstejaarsstudenten. En een deel van de studio’s en appartementen voor Master-, PhD- en PDEng- studenten. De studenten zijn op elke verdieping gemixt. Het komt dus niet voor dat er op één verdieping alleen maar Nederlandse- of eerstejaarsstudenten wonen. Dit stimuleert studenten om buiten hun bubbel te treden en vrienden te worden met studenten die ze nog niet kennen.

Meer weten over Haven?

Kijk op de website www.vestide.nl/haven voor meer informatie.

Vorig artikel in deze editie

Samen toegankelijk

Volgend artikel in deze editie

Slopen voor nieuwbouw


Gerelateerd

Geen preview
Nieuws

31 mei

2024

Wat lees jij graag op W platform?

Hoe blijven we met elkaar in verbinding? En wat wil jij graag lezen? Dat willen we graag weten zodat we daarover kunnen schrijven. Binnen 3 minuten vul je hier de vragenlijst in. Alvast heel erg bedankt!

Lees artikel

Geen preview
Nieuws

28 mei

2024

1000 WoonST-woningen in regio Eindhoven

In 2020 bundelden 13 woningcorporaties in Zuidoost Brabant en 9 gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) hun krachten. Samen maakten we een plan voor de bouw van gestandaardiseerde sociale huurwoningen: WoonST. Het doel? Lagere bouwkosten en een sneller bouwproces.

Lees artikel

Geen preview
Nieuws

28 mei

2024

Ontstenen bij mutatie

Sinds 2023 halen we bij mutatie de helft van de bestrating uit de tuinen van onze woningen, als dat door de bewoner nog niet is gedaan.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring