W-Platform Logo
Home
Geen preview
Nieuws

Datum

16 november 2022

Hoe helpt Woonbedrijf bewoners bij de energiearmoede?

Het is een groot probleem op dit moment: de enorm hoge energieprijzen. Veel mensen kunnen hierdoor hun energierekening niet meer betalen en komen in financiële problemen. Ook onze bewoners hebben hiermee te maken. Hoe kunnen we als woningcorporatie helpen?

Volgens TNO kunnen er in de Metropoolregio Eindhoven ongeveer 29.000 huishoudens in financiële problemen komen door de stijgende energieprijzen. Daaronder vallen ook veel van onze bewoners. De twee belangrijkste oorzaken zijn een laag inkomen en een enorm hoge energierekening. Woningcorporaties kunnen deze oorzaken niet oplossen. De markt bepaalt de energieprijzen en we gaan niet over de inkomens van mensen. Lage inkomens en het armoedevraagstuk liggen op het bordje van de overheid.

Wat doet Woonbedrijf?

Natuurlijk kijken we naar hoe we onze bewoners kunnen helpen of adviseren.
Wij doen wat past binnen onze mogelijkheden en taken.

1. We geven signalen door aan de overheid

We overleggen over dit thema met veel van de gemeentes waarin we woningen hebben. Het doel hiervan is een gezamenlijke aanpak in de regio. Waarin wij doen wat past binnen onze mogelijkheden en taken. De overheid moet zorgen voor extra (inkomens)ondersteuning voor bewoners die in de problemen komen.

2. Versnellen van verduurzaming van de woningen

Zodat we de energietransitie sneller realiseren. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de bewoner bespaart op de kosten voor het verwarmen van de woning.
Om dit zo slim en betaalbaar mogelijk te doen:
- renoveren wij duizenden eengezinswoningen uit de jaren 60 (‘EGW60-woningen');
- bieden we onze bewoners zonnepanelen aan. Dit gaat om gemiddeld 1.000 woningen per jaar;
- vervangen we elke cv-ketel die vervangen moet worden door een hybride installatie. In 2022 staan 200 ketels op de planning;
- vragen we gemeenten om procedures bij renovaties te versnellen;
- bekijken we of we duurzaamheidsmaatregelen kunnen aanbieden met minder huurverhoging.

3. Werken aan bewonersgedrag

We geven coaching over duurzaam wonen en er is Energiebox. Dit bieden we aan als mensen verhuizen naar een (nog) niet-verduurzaamde woning. Ook gaan we de service aanbieden om producten uit de Energiebox meteen aan te brengen in huis.

4. Dit jaar hebben we geen huurverhoging gevraagd voor woningen met het energielabel E, F of G.

Een flinke bijdrage. Zeker gezien de inflatie waarmee ook wij te maken hebben.
Ook vragen we per 1 januari 2023 géén huurverhoging meer na het aanbrengen van isolatie in onze woningen. Dit hebben woningcorporaties, gemeenten, huurders en het Rijk met elkaar afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken Volkshuisvesting.

5. Hulp bij betalingsproblemen

Bewoners die de huur niet kunnen betalen, kunnen bij ons een betalingsregeling aan vragen.

6. Duidelijk maken waarvoor bewoners bij ons en waarvoor ze bij de gemeente moeten zijn

Voor hulp bij een betaalachterstand van de huur moet een bewoner bij ons zijn. Maar gaat dit om de energierekening, dan moet die persoon bij de gemeente aankloppen. We verwijzen bewoners naar de goede organisaties.

“We willen uiteindelijk dat alle bewoners meedoen met de nodige, langdurige maatregelen”
Geen preview

#En wat vindt zij?

Jantine Claus, projectleider gemeente Eindhoven
“De gemeente is al sinds 2019 actief bezig met energiearmoede. Samen met de corporaties hebben we sindsdien het project Energiebox. Eind vorig jaar heeft de gemeente 2 energiecoaches aangenomen. Zij geven energiecoaching via EnergieboxPLUS en presentaties over energiebesparing. Zij gaan straks ook de buurten in om in gesprek te gaan met bewoners. Ook willen de gemeente en corporaties klusbussen in te zetten. Die rijden dan begin 2023 door Eindhoven en voeren kleine energiebesparende maatregelen uit bij mensen thuis. Denk aan kieren dichten, het aanbrengen van radiatorfolie en plaatsen van brievenbusborstels.

De gemeente wil dat iedereen mee kan in de energietransitie.  Het is een enorme opgave om alle woningen gasloos te krijgen. Het is mooi dat Woonbedrijf dit proces, met oog voor de huurders, goed oppakt en begint met woningen met de laagste energielabels.

Energiearmoede is een ontzettend complex probleem. De enige mogelijke oplossing zit in samenwerking. De corporaties zijn hierin een belangrijke spil, vanwege hun contact met de bewoners. We willen uiteindelijk dat alle bewoners meedoen met de nodige, langdurige maatregelen. Ik hoop dat we de samenwerking, zoals we die hebben in het Duurzaamheidspact, de komende jaren kunnen uitbouwen.”

Jantine staat op de foto met de EARN-E. Een klein apparaatje dat je in je slimme meter kunt steken. Via een app kun je dan zien hoe je energieverbruik in huis is. Je ziet ook je sluipverbruik, zoals stroom die je ’s nachts verbruikt. Denk aan een televisie die op stand-by staat in plaats van uit. Als je dit inzicht hebt, kun je ook weer energie besparen door apparaten uit te zetten.

Vorig artikel in deze editie

Samen sneller verduurzamen in Eindhoven

Volgend artikel in deze editie

Ingrid de Boer neemt in 2023 afscheid van Woonbedrijf


Gerelateerd

Geen preview
Nieuws

1 oktober

2024

Natuurinclusief renoveren met vaste partners

Het renoveren van woningen doen we ‘natuurinclusief’. Dat betekent dat we verblijven plaatsen voor bijvoorbeeld vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Om dit goed te regelen, hebben we hierin sinds 1 juni dit jaar vaste partners: RPS, Staro, Blom Ecologie, BRO en Genius.

Lees artikel

Geen preview
Nieuws

1 oktober

2024

Wonen in de buurt van de toekomst

Hoe woon je fijn in de buurt van de toekomst? Op deze vraag willen we antwoorden krijgen tijdens de Dutch Design Week (DDW) in oktober. Via straatgesprekken halen we input op van voorbijgangers. Met die input maakt een kunstenaar een kunstwerk op de buitenkant van ons kantoor aan de Wal. Kom ook en deel jouw mening!

Lees artikel

Geen preview
Nieuws

1 oktober

2024

Nieuwbouw zorgt voor doorstroom

We leverden de afgelopen maanden veel nieuwe woningen op. Zo ook in Veldhoven en in de Bennekel. Deze twee projecten zijn bijzonder omdat ze zorgen voor doorstroom van jong en oud in de buurt. En dat betekent: meer mensen helpen aan een nieuwe woning!

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2025 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring | Responsible disclosure