W-Platform Logo
Home
Geen preview
Nieuws

Datum

31 mei 2022

Een eerlijke huurprijs voor een woning

We krijgen van bewoners vaak vragen over het huurbeleid en de huurprijs. Niet zo gek, want er komt veel bij kijken. Denk aan ‘passend toewijzen’, de kwaliteit van een woning, hoe lang iemand ergens woont en het woningwaarderingsstelsel (WWS). Ook is er de jaarlijkse huurverhoging. Vanwege de enorme stijging van energieprijzen krijgen de bewoners van onvoldoende-verduurzaamde woningen dit jaar géén of een lagere huurverhoging.

In het huurbeleid staan de keuzes die we maken voor de prijs van onze huurwoningen. Bijvoorbeeld dat we de huurprijs van een woning koppelen aan de kwaliteit ervan. De maximale huurprijs van een huurwoning bepalen we via het WWS. Dit is een puntensysteem. Hoe meer kwaliteit de woning heeft, hoe meer punten. Hoe meer punten, hoe hoger de huur mag zijn. Die punten tellen we op in het WWS. Hier komt een maximale huurprijs uit. Maar die betalen bewoners niet, omdat we die prijs te hoog vinden. We willen onze sociale huurwoningen namelijk betaalbaar houden voor iedereen.  

Wat is de streefhuur? 

Dit is de huurprijs die wij eerlijk vinden voor een woning. En dus aan huur voor een woning vragen. Voor een sociale huurwoning vinden we 70% van de maximale huurprijs eerlijk. Dit is lager dan het gemiddelde van andere woningcorporaties in Nederland. Voor een vrije sectorwoning vragen we 90%. Maar dat leidt soms tot best hoge huurprijzen. Terwijl er steeds meer een beroep op ons gedaan wordt om óók iets te doen voor de middeninkomens. Dus we brengen dat percentage steeds meer richting 80%. Om deze woningen beschikbaar te houden voor die doelgroep. 

Is de streefhuur voor een sociale woning altijd 70%?  

Sommige woningen worden voor onze doelgroep te duur als we deze percentages volgen. Dan kan de streefhuur lager zijn. Zo zorgen we ervoor dat onze woningen betaalbaar blijven voor mensen met een laag inkomen. We hebben veel grote huizen met een hoge maximale huurprijs. Als we daarvan 70% vragen, is dit voor veel mensen nog te duur. En we vinden het belangrijk dat gezinnen met een laag inkomen ook in deze huizen kunnen wonen. 

Hoe bepalen we het percentage huurverhoging? 

Ons beleid is dat we de huur van onze sociale woningen verhogen met gemiddeld het inflatiecijfer. De huurverhoging verschilt per woning. We berekenen dit aan de hand van het huurcontract. We kijken dan naar de afstand tot de streefhuur. Is die afstand groot? Dan is de huurverhoging iets hoger dan inflatie. Is de afstand kleiner? Dan is de huurverhoging iets lager dan inflatie. Dat vinden we eerlijk. Zo brengen we de huurprijzen dichter bij elkaar. Dit jaar wijken we daar van af en hanteren we een lager percentage dan de inflatie van 2,7%. De huurverhoging voor de meeste sociale woningen wordt 2,3%. Maar gemiddeld komen wij uit op 1,6%. Omdat we de huur van een deel van onze woningen niet of minder verhogen.  

Geen huurstijging voor niet-verduurzaamde woningen

Sommige van onze bewoners wonen in een woning die nog niet voldoende verduurzaamd is en daardoor meer energie verbruikt. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de stijgende energieprijzen. Maar wél voor de staat en kwaliteit van onze woningen. Daarom vinden wij het eerlijk om dit jaar de huur voor deze bewoners niet of minder te verhogen. Het gaat hierbij om ongeveer 10% van onze woningen. Volgend jaar bekijken we de situatie opnieuw. 

Meer weten over het huurbeleid? Kijk dan op www.woonbedrijf.com/opbouw-huurprijs 

Vorig artikel in deze editie

Digitale sleutels voor de zorg

Volgend artikel in deze editie

Tivoli is weer klaar voor de toekomst!


Gerelateerd

Geen preview
nieuws

1 januari

2024

Visueel jaarverslag 2023

We hebben 2023 afgesloten. Het jaar waarin we afscheid namen van Ingrid de Boer als algemeen directeur en Roy Beijnsberger het stokje van haar overnam. Samen zetten we de ingezette koers van Woonbedrijf voort!

Lees artikel

Geen preview
Nieuws

3 oktober

2023

Woonbedrijf en BPD tekenen voor sociale huurwoningen De Caai

Woonbedrijf en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling tekenden in de overeenkomst voor 71 sociale huurwoningen bij nieuwbouwproject De Caai in Eindhoven. Deze woningen komen op het terrein van de Campina-melkfabriek (op de hoek van de Dirk Boutslaan, Hugo van de Goeslaan en Kanaaldijk Zuid). De bouw start begin 2024.

Lees artikel

Geen preview
nieuws

3 oktober

2023

Zonnepanelen op hoogbouw in Geldrop

Op onze appartementengebouwen aan de hofjes in Geldrop hebben we dit voorjaar zonnepanelen gelegd. Het is voor het eerst dat we dit deden op hoogbouw. We startten met een proef om te kijken of bewoners mee willen doen en hoe het werkt.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring