W-Platform Logo
Home
Geen preview
Reportage

Datum

31 mei 2022

Tivoli is weer klaar voor de toekomst!

Tivoli is een buurt in Stratum met een heel eigen karakter. Het is een jaren 30-wijk die toe was aan onderhoud en vernieuwing. Daarom voerden we hier de afgelopen 10 jaar onderhoud uit. Dit deden we in 5 fases, iedere fase kreeg een kleur. Zo begonnen we in 2012 met onderhoud in ‘Tivoli Groen’. En we eindigden dit jaar met onderhoud in ‘Tivoli Geel’.

De buurt Tivoli ontstond in 1929 en hoorde toen bij de gemeente Geldrop. Philips bouwde hier betaalbare huurwoningen voor arbeiders. In 1972 werd Tivoli bij Eindhoven gevoegd. Maar het was nog steeds een ‘dorpje’ in de stad. Veel bewoners die hier zijn geboren, wonen er nog steeds. Het zijn echte ‘Tivolianen’. Hierdoor zijn er familiebanden en is er veel sociaal contact. 

Bewoners denken mee 

De Philips-huizen zijn sinds 2005, na het samengaan van woonstichtingen HhvL en SWS, van Woonbedrijf. Deze eengezinswoningen waren toe aan onderhoud. Bewoners zijn vanaf het begin bij de plannen betrokken. Zij dachten mee over buurtverbeteringen en onderhoud. Een betaalbare huur, lagere energiekosten, meer wooncomfort en duurzaamheid vonden we belangrijk. En het behouden van het dorpse karakter van Tivoli.

Overzicht van werkzaamheden

Uiteindelijk deelden we Tivoli op in 5 delen. Dit deden we aan de hand van woningtypes en wat voor onderhoud nodig was. In totaal renoveerden en herbouwden we 554 huizen.
Een kort overzicht:

November 2012 - juli 2013
onderhoud in ‘Tivoli Groen’. Aannemer J.A. van Gisbergen pakte hier 154 huizen aan. 

April 2015 – januari 2016
Groenen Bouw & Onderhoud pakt 181 huizen in ‘Tivoli Blauw’ aan. 

April 2018 – maart 2019
Bouwbedrijf van Montfort voert groot onderhoud uit aan 110 huizen in ‘Tivoli Rood’. 

Januari 2018 – mei 2020
50 verouderde huizen in ‘Tivoli Oranje’ worden gesloopt. Van Montfort bouwde hier 32 levensloopbestendige rijtjeswoningen en 31 appartementen voor terug. Geschikt voor ouderen en jongeren.

Augustus 2020 – februari 2022
Bouwbedrijf Van Montfort renoveerde 108 huizen in ‘Tivoli Geel’. 

Energiezuiniger wonen

Tivoli Geel is als laatste gerenoveerd. Bouwbedrijf van Montfort maakte de huizen energiezuiniger en comfortabeler. Het dak, de dakkapel, de gevel en de vloer zijn geïsoleerd. Ook vervingen we raamkozijnen en achterdeuren. Die hebben isolatieglas. Ook kregen de huizen mechanische ventilatie en tochtroosters.

Coronamaatregelen

We vervingen toiletten en badkamers als ze ouder waren dan 20 jaar. Keukens bij 15 jaar. Uitbreidingen en keuzes waren mogelijk tegen huurverhoging, zoals een terrasoverkapping. Woonbedrijf en Bouwbedrijf Van Montfort pasten hun werk aan op de coronamaatregelen. We werkten een tijd lang zo min mogelijk ín de huizen. Dit pakten we later weer op. 

"De samenwerking met Woonbedrijf ervaar ik als prettig. Er is wederzijds respect en we voelen elkaar goed aan"
Geen preview

#En wat vindt hij?

Jeroen Gijsbers, uitvoerder bij Van Montfort
“In 2018 pakten we de huizen in Tivoli Rood aan. Nu in Tivoli Geel. We voerden in beide delen ongeveer dezelfde werkzaamheden uit. Alleen in Tivoli Geel is in bijna alle huizen ook iets aan de vloerisolatie en isolatie in de spouwmuur gedaan. Dat was bij de woningen in Tivoli Rood niet mogelijk, vanwege de samenstelling van de spouwmuren en onvoldoende ruimte onder de vloeren.

Een uitdaging in Tivoli Geel waren de 13 verschillende type woningen. En daarin weer subvarianten door verschillende soorten onderhoud gedaan in 1979/1980. Daardoor was het nodig elk huis apart te bezoeken voor een opname. 

Ook de coronamaatregelen waren een uitdaging. We konden een tijd lang niet ín de woning werken. Daardoor werd de doorlooptijd van 1 jaar uiteindelijk 1,5 jaar. Ook qua planning was het lastig, voor ons en voor bewoners. Want die veranderde door de maatregelen steeds. En alles werd in delen gedaan.

Los daarvan ging de renovatie goed. Dat horen we ook terug van de meeste bewoners. En de samenwerking met Woonbedrijf ervaar ik als prettig. Er is wederzijds respect en we voelen elkaar goed aan.”

"Ik ben en blijf een Tivoliaan!"
Geen preview

#En wat vindt zij?

Annelies Bazelmans, bewoonster
“Ik ben in de Luipaardstraat in Tivoli geboren, in 1954. Daarna ben ik naar het Arnaudinaplein verhuisd. Ik ben en blijf een Tivoliaan! Ik woon aan het plein, heb een fijn huis en ik ken hier veel mensen. Ik ben gastvrouw geweest in de infowinkel. Nu zit ik in het bestuur van steunpunt en ontmoetingsruimte De Jaguar. 

Aan mijn huis is alleen het nodige onderhoud gedaan. Want wij hebben in de loop van de tijd zelf veel in huis gedaan. Het onderhoud ging vrij snel. En de werklui waren heel vriendelijk. 

Ik had alleen wat problemen met de planning. Soms stond er dat de werklui ’s ochtends kwamen. Dan zorgde ik dat om 7.00 uur de koffie klaarstond en dan kwamen ze pas ‘s middags. En ze vergaten het schilderen van de kozijnen aan de achtergevel. Daar moest ik zelf nog achteraan.

Ik merk vooral dat de isolatie heel goed werkt. Het is veel minder koud. En ik heb deze winter en vorig jaar minder gas verbruikt dan de jaren ervoor. Dus het scheelt ook qua kosten.” 

Vorig artikel in deze editie

Een eerlijke huurprijs voor een woning

Volgend artikel in deze editie

Uit de wijk: Heistraat en Arie Willemshof


Gerelateerd

Geen preview
Reportage

3 oktober

2023

Hoe gaat het met EGW'60?

Begin 2022 startten we met het project ‘EGW’60’. Oftewel: het renoveren van duizenden eengezinswoningen (EGW) uit de jaren 60. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. In het filmpje zie je de voorbereiding op de volgende batch woningen en hoor je meer over de evaluatie.

Lees artikel

Geen preview
Reportage

30 mei

2023

Ruimte 22: een uitkomst voor samenwerkpartners

Op de hoek van de Clervauxlaan 22 in de wijk ’t Hool in Eindhoven zit ‘Ruimte 22’. Een eengezinswoning van Woonbedrijf die we gebruiken als ontmoetingsplek voor samenwerkingspartners. Zij komen hier voor overleg, om te werken of elkaar te ontmoeten. “In het belang van de wijk”, zegt woonconsulent Storm Moghal. “Het zorgt voor korte lijntjes en goed onderling contact.”

Lees artikel

Geen preview
Reportage

16 november

2022

Woonbedrijf ruilt woningen met Wooninc. om sneller te verduurzamen

Alle woningcorporaties moeten in 2050 CO2-neutrale woningen hebben.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring