Wonen op de campus

08 oktober 2015
Column/Blog

Wonen op de campus

In 2016 viert de Technische Universiteit Eindhoven haar 60e verjaardag. Dat vieren we samen met de stad. In april komt er een geweldig festival onder de titel Dream & Dare. In de loop van zes decennia zijn universiteit en campus onlosmakelijk verbonden geraakt met de stad. Toch werken we er hard aan om die link nog beter en sterker te maken. Een kleine vijf jaar geleden zijn we gestart met een masterplan om de bestaande universiteitscampus te verbeteren en uit te breiden. Ons doel: uitgroeien tot een volwaardig Sciencepark met de sfeer van een echt stadspark. De uitvoering van dit plan is in volle gang.

Jo van Ham

De campus is een ideale plek waar we studenten opleiden tot uitstekende ingenieurs. We doen er aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Er heerst bedrijvigheid: we huisvesten meer dan honderd bedrijven en jaarlijks ontstaan er tientallen nieuwe start-ups. Er is een geweldig sportcentrum, een bioscoop, horeca en we hebben podia. Ons Studium Generale organiseert het hele jaar door lezingen, discussies, concerten, tentoonstellingen, excursies, theater- en filmvoorstellingen en workshops voor studenten.

Wonen op de campus is sterk in opkomst. Tot op heden moesten studenten het doen met tijdelijke spaceboxen. Die tijden veranderen. Vestide bouwt momenteel aan een nieuwe woontoren met 303 studentenwoningen. Bovendien verbouwt Camelot het 16 verdiepingen hoge, voormalige onderwijsgebouw Potentiaal tot 430 zelfstandige studentenstudio’s. Het is goed om met veel partijen, zoals Vestide, samen te werken aan de toekomst van Brainport. De combinatie van vergroening, ontsluiting naar de stad, verbouw en nieuwbouw plus de continue aanwezigheid van bewoners: het karakter van de campus gaat wezenlijk veranderen. Ook al doordat we steeds meer internationale studenten en buitenlandse medewerkers aantrekken. Er zijn nu al op het TU/e Sciencepark meer dan 90 nationaliteiten aanwezig. Onze ambitie is: meer dynamiek, in een groene en duurzame omgeving. Heeft deze vice-voorzitter dan nog wensen? Zeker wel. Op dit moment wordt onze campus afgebakend door drie brede verkeersbanen: Kennedylaan, Insulindelaan en Dorgelolaan. Het ideale plaatje is een Sciencepark, sterker verbonden aan de stad, vanaf het station via een groen Dommeldal. Wij durven die droom wel aan.

Jo van Ham
Vice-voorzitter College van Bestuur Technische Universiteit Eindhoven