Woensel Supertoll! helpt bewoners hun draai te vinden

Gerelateerde artikelen: 
08 oktober 2014
W in beweging

Woensel Supertoll! helpt bewoners hun draai te vinden

In het Eindhovense stadsdeel Woensel verhuurt Woonbedrijf circa 10.500 woningen. Gesprekken tussen Woonbedrijf en bewoners vinden meestal plaats als er een probleem opgelost moet worden. En gesprekken tussen bewoners onderling zijn er weinig, vinden ze zelf. Woensel Supertoll! brengt daar verandering in, want een gesprek is de eerste stap tot zelfredzaamheid.

Woensel Supertoll! = community art
Kunstenaar Tijs Rooijakkers startte in 2013 het project Woensel Supertoll!. Het project wordt gedurende drie jaar in drie fasen uitgerold. Tijdens de eerste fase (juli 2013 - januari 2014) creëerde Rooijakkers in het Eindhovense Van Abbemuseum een immense tol van houten planken. De honderden planken werden door rapper Fresku met teksten beschreven.

In de tweede fase (voorjaar tot eind 2014) draait het om community art. Het in Woensel gevestigde ontwerpcollectief Tante Netty organiseert workshops voor huurders van Woonbedrijf in stadsdeel Woensel-Noord. De deelnemers verwoorden tijdens de workshops hun eigen dromen, drijfveren en visies. Die schrijven ze op houten planken. Rooijakkers verspreidt de planken vervolgens over de verschillende wijken. Het worden negen in het oog springende ‘zwermkunstwerken’. In de derde fase (medio 2015) brengt Rooijakkers de meest pakkende teksten samen in een gigantische tol: een permanent kunstwerk bij het nieuwe HOV2 busstation aan de Montgomerylaan in Woensel.

Joyce Hijdra:

“Een gesprek over kansen, eigen kracht en talenten in plaats van problemen”

Noodzaak van een gesprek
Joyce Hijdra, districtsmanager Woensel-Noord van Woonbedrijf, benadrukt dat zelfredzaamheid niet met een toverstokje opgelegd kan worden. Het is noodzakelijk dat bewoners met elkaar in gesprek gaan om te ontdekken wat ze willen en wat ze kunnen. “We merkten dat er iets gebeurt met mensen wanneer je ze vraagt hun gevoelens en belevingen tot één kernachtige tekst terug te brengen. Het leverde mooie, poëtische regels op, maar ook uitingen van boosheid en frustratie. Dat zijn belangrijke indicatoren. Het laat zien dat het voor mensen moeilijk is om hun plek te behouden in de veranderende participatiemaatschappij. Dit leidt tot onzekerheid en frustratie. We doen dit project niet voor niks: Woensel Supertoll! is voor ons een manier om bewoners met elkaar in contact te brengen en een andersoortig gesprek aan te gaan: een gesprek over kansen, eigen kracht en talenten. Met de hoop dat mensen makkelijker hun draai kunnen vinden in de veranderende samenleving.”

Kleine ingrepen
Kimberley van Uden is namens ontwerpcollectief Tante Netty projectleider van de tweede fase van Woensel Supertoll!. “Wij zien dat een kleine ingreep in een wijk vaak al voldoende is om het gesprek tussen bewoners op gang te brengen. Het organiseren van workshops voor bewoners of het creëren van een buurtkunstwerk zijn voorbeelden van zulke ingrepen. Bewoners staan letterlijk stil bij de zwermen van planken met kreten. Ze vinden er iets van, praten er samen over en leren elkaar daardoor beter kennen.”

Meer informatie op woenselsupertoll.nl

 

En wat vinden zij?


Mevrouw Van Gestel-Nogueira Sargento

“Talenten leren kennen”

Mevrouw Van Gestel-Nogueira Sargento is gepensioneerd en woont in een appartementengebouw aan het Gerretsonplein. Haar woning aan de Gerretsonlaan werd gesloopt, waardoor ze moest verhuizen. De woning die ze verliet, zat vol herinneringen. “Ik moest in mijn nieuwe appartement een nieuw leven opbouwen. Dat was wennen, want het is er maar stil. Meedoen aan het project Woensel Supertoll! was een kans om mijn medebewoners en hun talenten beter te leren kennen. Ik heb zelf een heel actief vrijwilligersleven geleid, onder andere in de vakbond en de vrouwenbeweging. Organiseren kan ik goed en knokken voor een gelijkwaardige behandeling zit in mijn aard. Als ik mensen in de buurt daarmee kan helpen, dan zal ik dat niet nalaten.”

Mevrouw Schuring-Visch

“Vallen, opstaan en doorgaan”

Mevrouw Schuring-Visch woont ook aan het Gerretsonplein, in een speciale WMO-woning. “Tijdens de workshop werd mij gevraagd of ik een droom in mijn leven had en of ik die heb kunnen verwezenlijken. Ik wilde altijd vrij zijn en mijn eigen gang gaan. Toen ik 35 jaar geleden na een actief sportleven gehandicapt raakte, voelde het eerst alsof mijn vrijheid van me werd afgepakt. Toen heb ik er een sport van gemaakt om in mijn beperkingen een vorm van vrijheid te zien. Ik voel me nu niet meer beperkt. Sterker nog, ik kan zelfs meer dan vroeger. Dit verhaal wilde ik delen met mijn buurtgenoten, vandaar dat de tekst op mijn plank luidt: vallen, opstaan en doorgaan.”

Meneer Kluessjen

“Als je elkaar niet kent, kun je ook niks doen voor de ander”

Meneer Kluessjen woont in de wijk Prinsejagt 2, ten noorden van de Gerretsonlaan. Hij is actief op het gebied van burgerparticipatie en voorzitter van de bewonersvereniging en het leefbaarheidsteam. Daarnaast was hij betrokken bij de oprichting van straatkamer Prinsheerlijk Buurten. “Vele jaren was er een groot gebrek aan sociale cohesie in de wijk. Flatbewoners zijn nu eenmaal erg op zichzelf. De overbuurman overleed in december en dat hoorde je pas in februari. Er was geen overlast, maar ook geen binding. Maar als je elkaar niet kent, kun je ook niks doen voor de ander. Er moest dus iets gebeuren. Daarom ben ik zo blij met een project als Woensel Supertoll!: het brengt roering in de wijk en er ontstaan nieuwe contacten.”

Reactie toevoegen