Welkom op mijn kamer

24 mei 2017
Uit de wijk

Welkom op mijn kamer

Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, is gespecialiseerd in huisvesting voor studenten, buitenlandse gasten en andere short stayers in Eindhoven. En dat is hard nodig, want met ruim 33.000 studenten heeft Eindhoven een flinke studentenpopulatie. Ruim een derde van deze studenten woont op kamers in de stad. Districtsmanager Vestide, Harald Evers: “Met een sterk toenemend aantal internationale studenten, is de populatie heel divers. Van de ‘traditionele student’ die gaat voor een onstuimige combinatie van studie en gezelligheid tot aan promovendi uit het buitenland die ook hun echtgenoot meenemen naar Eindhoven.” Deze keer twee compleet verschillende studentenlocaties.

Harald Evers, districtsmanager Vestide

 

Aurora: Moderne woonruimte voor internationals

Evers: “Woontoren Aurora is gebouwd om tegemoet te komen aan groeiende vraag naar woonruimte voor internationale studenten en promovendi van de TU/e. Het staat in het hart van de TU/e Campus dat zich de komende jaren wil ontwikkelen tot een campus met 18/7 bedrijvigheid. Als Vestide werken we nauw samen met de TU/e; de universiteit heeft de contacten met de buitenlandse studenten en gasten en wij verzorgen binnen een daartoe aangewezen contingent wooneenheden, voor een passende, gemeubileerde woning. Aurora is een zeer modern gebouw waar we goed hebben gekeken naar duurzaamheid en de behoeften van de bewoners. Zo is er een inpandige fietsenstalling, een gezamenlijke wasruimte en een grote ontmoetingsruimte (Common Room). Aurora bevat een mix van grotere en kleinere studio’s met een eigen badkamer en keukenblok, 14 groepswoningen en 12 tweekamerappartementen voor expats die hun partner meenemen. We hebben bewust niet alles uitontwikkeld. Zo hebben de bewoners ook inbreng in bijvoorbeeld de invulling van de ontmoetingsruimte en willen we samen met TU/e en bewoners een buitenruimte gaan inrichten.”

En wat vindt zij?

Vifi Fu, bewoner Aurora

“Ik wilde graag in Europa studeren”

Vifi: “Ik kom uit China, maar ik wilde erg graag in Europa studeren. Ik heb gekozen voor Industrial Design aan de TU/e omdat deze opleiding goed aangeschreven staat. Als je uit het buitenland komt is woonruimte zoeken natuurlijk best lastig. Gelukkig helpt de universiteit daarbij. Ze droegen me een aantal opties aan en uiteindelijk heb ik gekozen voor Aurora. Vestide biedt deze appartementen aan voor een prima prijs. Ik krijg ook huurtoeslag dus dan is het net betaalbaar voor mij. Mijn studio is niet groot, maar in China deelde ik een ruimte met meerdere studenten. Dat wilde ik echt anders. Dit is mijn eigen plek.”

“Als ik mijn vrienden wil uitnodigen om te komen eten, dan leen ik het appartement van een vriend hier beneden die een grotere ruimte heeft. Hij kan niet koken dus, dan kook ik af en toe voor hem als beloning. In Aurora wonen alleen internationale studenten. Dat gaat overwegend goed. Al hebben we een aantal Indiase studenten die regelmatig harde muziek draaien en aan hun typische muzieksmaak kan ik nog niet echt wennen. Ik heb een aantal vrienden in Aurora, veelal van mijn faculteit, dat maakt het wonen hier prima. En als de waardeloze timemanager die ik ben, is het fijn als je binnen enkele minuten in de collegezaal kunt staan… Verder is het sportcentrum dichtbij, dus dat is ook praktisch. Wat ik jammer vind, is dat wat verder van het stadsleven zit en ’s avonds is het hier erg rustig. Dus ik kan niet wachten op de inrichting van de ‘Common Room’ dat kan de ontmoeting tussen de bewoners onderling ten goede komen.”

Fiscus Cratera: Echt studentenhuis

Evers: “Fiscus Cratera is al heel lang in het bezit van Vestide en is precies wat je je voorstelt; een traditioneel studentenhuis. Het is gesitueerd in een historisch pand in het hart van de stad (zijstraat van de Kleine Berg). Daarmee is het een zeer gewilde locatie. De sfeer, de nabijheid van voorzieningen en natuurlijk cafés maakt het een heel aantrekkelijke plek voor studenten. Het huis heeft 10 kamers en de studenten delen een woonkamer en een grote keuken met elkaar. Het heeft ook, zeker voor stadsbegrippen, een enorme tuin, wat prettig is om te studeren of te feesten natuurlijk.
We werken in dit studentenhuis met wat wij noemen ‘beperkte coöptatie’. Dat betekent dat de bewoners gedeeltelijk de vrije hand hebben om te kiezen wie hun nieuwe huisgenoot wordt. In het verleden hebben we met volledige coöptatie onze neus nog wel eens gestoten. Dat resulteerde dan in studentenhuizen met clubjes vol bravoure die overlast gaven voor de buurt. Daar is in Fiscus Cratera geen sprake van. Uit de inschrijvingen, selecteren wij 15 kandidaten en uit deze Top 15 kiest het huis zelf die nieuwe huisgenoot. Dat is voor beide partijen prettig. Als ik nog student was geweest, zou ik hier wel willen wonen.”

En wat vinden zij?

Bewoners Fiscus Cratera

“Het is goed wonen hier”

Thijs, Manufacturing Systems Engineering, TU/e: “We hebben een keer uitgezocht hoe het huis is ontstaan. Voor zover wij weten was het van de christelijke vereniging Ichtus. In 1969 is het in het bezit van Vestide gekomen en sindsdien is het een algemeen studentenhuis. Uiteindelijk heeft het de naam Fiscus Cratera gekregen, wat staat voor ‘krattenbetaler’. Daan, Technische Bedrijfskunde, TU/e: “Vroeger bestelden de bewoners altijd bier bij de bierkoerier. Dan moest iemand dat afrekenen natuurlijk. Dat deed de Fiscus, zeg maar de penningmeester, dus zo is de naam ontstaan. Een vrije Latijnse vertaling van ‘betaler’ en ‘krat’. Rafaela, Technische Bedrijfskunde, TU/e: “Het is goed wonen hier. Het komt misschien wat rommelig over, maar als je wilt studeren kan dat wel gewoon. Jasmijn, Technische Wiskunde, TU/e, vult aan: “En als je lang wilt doen over studeren, dan kan dat hier ook heel goed!”

Daan: “De locatie is super. Alles is dichtbij. Inclusief de universiteit. En we hebben een tuin. Die ziet er nu niet uit, maar afgelopen zomer was hij super netjes. Toen hadden we zelfs plantjes. En ook de buurt is goed, je hebt geen nare hangjeugd of zo.” Jasmijn: “Nee, dat zijn we zelf!”

Thijs: “Met de buurt gaat het heel goed. We hebben natuurlijk wel eens een feestje in de tuin, dan wil er ooit nog wel eens politie aan de deur staan, maar we proberen overlast wel zoveel mogelijk te vermijden. Ook met de buren gaat het goed. De buurman staat alleen aan de deur als hij zichzelf heeft buitengesloten.” Jasmijn: “Een keer per jaar hebben we een groot huisfeest. Dat kondigen we altijd van te voren aan en de meeste buurtgenoten vinden dat ook prima. Die zijn ook student geweest.” Thijs: “We hebben voor het feest een vaste dag, zo kan de buurt er ook een beetje op anticiperen. Het is op de dag voor Hemelvaart, dus iedereen is de dag erna vrij, dat scheelt wel natuurlijk.” Daan: “We liggen wel goed in de buurt. De vorige keer waren we ook uitgenodigd voor de buurtbarbecue, dat was heel gezellig en het werd ook gewaardeerd dat we kwamen.”

Nieuwe huisgenoten
Rafaela: “We hebben wel een hechte club hier. Dus dat we onze nieuwe huisgenoten mee mogen kiezen is wel fijn. De kandidatenlijst wordt samengesteld door Vestide. Dan houden we een inloopavond om kennis te maken.” Jasmijn: “Dan stellen wij onszelf voor en de kandidaten ook. We doen een rondleidinkje, kletsen wat. Onderdeel van de ‘sollicitatieprocedure’ is ook altijd de ‘ongemakkelijke vraag’. Zo vragen we alle kandidaten om hun meest gênante verhaal met ons te delen. Dat levert leuke gesprekken op. Uiteindelijk stemmen we met alle huidige bewoners wie onze nieuwe huisgenoot wordt.”

Vestide
“Met Vestide hebben we een prima contact. Alles is eigenlijk wel goed geregeld. Als de CV-ketel kapot gaat bijvoorbeeld, dan wordt dat snel opgelost. De enige van ons die problemen heeft met Vestide én met de buurman, die is er nu niet. Problemen is trouwens een groot woord hoor. Hij heeft last van een enorme schimmelplek op zijn muur ten gevolge van de lekkende wasmachine-afvoer van de buurman, dat is eigenlijk alles,” zegt Daan. Thijs vult aan: “We zijn tevreden, natuurlijk mag het altijd goedkoper ;-)”

 

Reactie toevoegen