Vernieuwing van Cliostede

08 oktober 2019
W Nieuws

Vernieuwing van Cliostede

Portiekflat Cliostede aan de Cliostraat staat sinds begin dit jaar in de steigers. Het dak, de liften, de trappenhallen en de appartementen worden aangepakt. Geen gemakkelijke klus met werkzaamheden aan leidingen en schachten, en veel bewoners op leeftijd. Een goede samenwerking met KnaapenGroep is hierbij belangrijk.

Cliostede was al een tijd toe aan groot onderhoud en verduurzaming. Dit is afgelopen februari gestart en eind dit jaar klaar. Woonbedrijf zocht naar een passende aannemer, omdat het niet de gemakkelijkste klus is. Marion van de Mortel is Vastgoedontwikkelaar bij Woonbedrijf en verantwoordelijk voor het project. Ze vertelt: “Het lastige aan het onderhoud van deze flat zijn de werkzaamheden aan leidingen en schachten. Doordat die van boven naar beneden lopen, door de appartementen heen, moet er in meerdere woningen tegelijkertijd gewerkt worden. Dat geeft overlast. Ook is meer dan de helft van de bewoners van Cliostede 75 jaar of ouder. We vinden het belangrijk dat de aannemer veel aandacht heeft voor hen, ook in de communicatie. We zochten naar een bouwbedrijf met ervaring op beide vlakken en kwamen bij Knaapen uit.”

Werkzaamheden 

Coen Knaapen, Projectleider Renovatie en Onderhoud, vertelt wat er allemaal is gedaan en nog gebeurt. “Het dak is opnieuw geïsoleerd. Daar legt Heijmans nog zonnepanelen op. De liften hebben een energiezuinige aansturing gekregen, de collectieve verwarmingsketels zijn vervangen door zuinigere ketels, er komen warmtepompen die elektrisch verwarmen en de kozijnen in het trappenhuis zijn vervangen. Ook is er veel aandacht besteed aan brandveiligheid.

Bij bewoners thuis worden de radiatoren en alle leidingen vervangen en komen er nieuwe ventilatieroosters in de ramen. Vernieuwing van de keuken (inclusief keuze voor elektrisch koken), douche en wc zijn opties voor bewoners. Marion: “Als mensen kiezen voor elektrisch koken, wordt de gasmeter in de woning verwijderd. Anders gebeurt dat later bij een mutatie. Het gebouw wordt uiteindelijk gasloos.”

# En wat vinden zij?


Leny Dohmen en Helma van
 de Moosdijk, bewoners

Leny: “Wij werken als vrijwilligers bij Tante Keet. Het is een plek die goed is voor de saamhorigheid. Bewoners leren andere bewoners kennen en ook wij ontmoeten nieuwe mensen. Heel leuk.”
Helma: “Vooral voor de oudere mensen is het fijn om er even uit te zijn. Zeker als er wordt gewerkt  in de woning. Het zou leuk zijn als hier straks een vaste ontmoetingplek komt voor de bewoners, zoals een zithoekje of gemeenschappelijke tuin.”

Duidelijke planning

Voorspelbaarheid en een duidelijke planning zijn belangrijk voor de bewoners, zegt Coen. “Het werk in een appartement duurt 15 dagen. We doen eerst de basiswerkzaamheden in de woonkamer: het vervangen van de radiatoren, stijgleidingen en stamleidingen. Daarna komen eventueel de keuken, badkamer en het toilet aan de beurt.” Marion vult aan: “Voor bewoners die de werkzaamheden of herrie niet aankunnen, zijn er rust- en logeerwoningen in de naastgelegen Muzenflats. Er zijn ook tijdelijke voorzieningen, zoals een chemisch toilet, noodkeuken en douchewoning.

Tante Keet

Knaapen doet veel aan bewonerscommunicatie. Zo hebben bewoners een EHBO-koffertje (Eerste Hulp Bij Onderhoud) gekregen met handige spullen zoals afdekfolie, een scheurkalender en een voorbereidingskaart. Ook staat Tante Keet op het terrein, een bouwkeet van Knaapen die dient als ontmoetingsplek voor bewoners. Daar zijn ze even weg van de werkzaamheden thuis en kunnen ze met andere bewoners koffie drinken. Knaapen ging op zoek naar andere samenwerkingspartners in de buurt, zoals het Summa College. Studenten van de opleiding Lifestyle & Beauty geven workshops aan de bewoners, waaronder nagels lakken en visagie.

Successen vieren

Om te toetsen hoe bewoners het onderhoud ervaren, worden zij door onderzoeksbureau Blick 3 keer telefonisch geïnterviewd: bij de start van, tijdens en na het onderhoud. “Belangrijke telefoontjes”, vertelt Marion. “Want daaruit kunnen we opmaken hoe het gaat en of bepaalde ervaringen vaak terugkomen. We kunnen als het nodig is maatregelen treffen. Ook dat doen we samen met Knaapen. Bewoners geven gemiddeld een 8 voor de gang van zaken. Daar ben ik heel tevreden over.” Coen knikt en vult aan: “Samen vier je die successen. Maar het is ook belangrijk om samen problemen op te lossen. En dat pakt Woonbedrijf goed op. Er wordt niet meteen naar elkaar gewezen.”

# En wat vindt zij?


Joke van Samang, bewoner

“In mijn appartement zijn de ventilatieroosters, leidingen en radiator aangepakt. Dat was nog best een hoop werk. Overal buizen en het was een grote stofbende. Maar het is allemaal goed verlopen. Elke dag zat ik bij Tante Keet, waar ik erg van heb genoten. Ook heb ik meegedaan aan de workshops nagels lakken en visagie. We hebben wat gelachen! Ik heb er veel leuke dames ontmoet, van wie ik niet eens wist dat ze hier woonden. Eigenlijk zouden we zelf zo’n ruimte moeten hebben.”

Workshops van Summa

Knaapen zocht partners in de buurt, om te kijken of zij iets voor de bewoners konden betekenen. Bij het Summa College, dat op loopafstand ligt van Cliostede, was dat een schot in de roos. Met Knaapen dacht Ronny van de Sande, teamleider bij Summa Beauty & Lifestyle, na over de mogelijkheden. Daaruit ontstonden de ideeën voor workshops en tegoedbonnen. Ronny: “We zijn begonnen met het geven van een rondleiding aan de bewoners. Bij ons zagen ze de kapper en de wellness. Daarna zijn we naar Sterrenlaan 10 gegaan, waar een bakker, restaurant en koffiegedeelte zijn. Voor de wellness en het restaurant hebben ze een tegoedbon  van Woonbedrijf gekregen.”

Met de workshops is docente haarverzorging Linsey Sonnemans aan de slag gegaan. “We zochten uit welke workshops bij de bewoners passen, zoals nagels lakken, visagie, kleuradviezen geven. Aan de mannelijke bewoners willen we een massage aanbieden. Dit wordt allemaal uitgevoerd door onze studenten, die zijn heel enthousiast. Ook onder de bewoners is het een succes.” Ronny hoopt dat de verbinding met Summa in de toekomst blijft bestaan. “Als Tante Keet straks weg is, kunnen bewoners bij Summa terecht voor een kopje koffie, een kappersbezoek of pedicure. Fijn voor de kleine portemonnee en het is op loopafstand. En voor onze studenten is het fijn dat ze kunnen oefenen.” Ronny is trots op de samenwerking die er nu is met alle partijen. “Het wordt één geheel, waarin iedereen elkaar versterkt.”

 

Reactie toevoegen