Vergelijkbaar en verschillend

18 april 2018
Uit de wijk

Vergelijkbaar en verschillend

Naast elkaar gelegen in stadsdeel Woensel-Zuid, zijn er aardig wat overeenkomsten tussen de wijken Mensfort en Generalenbuurt. Beide buurten zijn gebouwd na de oorlog (tussen 1945 en 1965) en bieden met relatief lage huren prettig wonen voor heel diverse bewonersgroepen. “Toch zijn deze wijken ook erg verschillend,” zegt Stan van den Thillart, districtsmanager Woensel-Zuid. “Dat ligt ook aan onze opgave. Waar we in Mensfort vooral sturen op leefbaarheid en betaalbaarheid, hebben we in de Generalenbuurt ook een grote technische opgave.”

 

Mensfort: de kracht van een sociaal netwerk

Van den Thillart: “Mensfort is een typische sociale huurwijk. De woningen zijn niet al te groot, en het is er goedkoop wonen. In deze wijk leven veel mensen van een uitkering, zijn veel werelddelen vertegenwoordigd en wonen veel ouderen. Mensfort is al lange tijd een Actiewijk. Daarom werken we met een sociaal netwerk. Door intensief samen te werken met onder andere politie en WIJeindhoven kunnen we veel van de problemen verhelpen. Achter een huishouden dat consequent de huur niet kan betalen, zit vaak een heel verhaal. Door kennis uit te wisselen met onze maatschappelijke partners, kunnen we eerder een structurele oplossing bereiken voor dat huishouden. Die aanpak heeft effect: het zal mij niet verbazen als Mensfort binnenkort de status Actiewijk verliest.

Ondanks de problemen, wonen de bewoners graag in Mensfort. Je ziet hier weinig verhuizingen, er zijn enkele bewoners die er al hun hele leven woont en ook hun kinderen kiezen vaak voor deze wijk. Het is dan ook betaalbaar en aantrekkelijk gelegen tussen het stadscentrum en Winkelcentrum Woensel. Wij richten ons in Mensfort met name op het voorkomen van problemen, het netjes en het betaalbaar houden van de wijk door slim en gericht onderhoud.

Een project dat dit goed illustreert is het Van Vianenpad. Samen met Lunet Zorg beheren we drie blokjes van in totaal 48 woningen waar met name autistische jongeren met begeleiding wonen.

Lunet verzorgt de begeleiding, vanuit een begeleidersruimte in één van de blokken, en wij richten ons op het comfortabel, veilig en vooral betaalbaar houden van de woningen. Door samen te werken kunnen we zo een hele mooie oplossing bieden voor deze bijzondere doelgroep.”

 

En wat vindt zij?

Riek Goossens - van Lieshout, bewoner

“Voor mij is de wijk helemaal perfect”

“Voor mij is de wijk helemaal perfect. Ik woon hier al zoveel jaren en er gaat eigenlijk nooit iets verkeerd. Met mijn buurvrouw heb ik goed contact en ook met enkele ouderen in de buurt. Want inmiddels zijn wij de oudgedienden hier. We zijn 50 jaar geleden in de wijk komen wonen. Het is echt mijn thuis geworden.”

 

 

Generalenbuurt: op weg naargasvrij wonen

Van den Thillart: “De Generalenbuurt kent veel minder sociale problemen. De bewoners hebben ten opzichte van Mensfort minder buurtgevoel, maar eerder binding met hun eigen plek. Wellicht heeft de mix tussen huur- en koopwoningen hier ook invloed op. De buurt is overwegend groen, waardoor het een rustige en prettige uitstraling heeft. De taak die we hier hebben is meer technisch van aard. Een aantal woningen verdient een opknapbeurt, bovendien ligt hier een heel oud gasnetwerk. In samenwerking met de gemeente zijn we daarom de stap naar aardgasvrij aan het verkennen. Dat past in de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn, maar heeft natuurlijk de nodige voeten in de aarde. Als je op een gegeven moment kiest om de leiding weg te halen, kan niemand nog iets met gas. Vandaar dat we, samen met de gemeente, netbeheerder en wijkaannemers, de mogelijkheden eerst goed verkennen. Het kan al, ‘all electric’, maar lang niet voor iedere woning is het kostentechnisch verantwoord en lang niet elke huurder vindt het prettig wonen. Het is een samenspel tussen isolatie, ventilatie en verwarming. We onderzoeken overigens ook of we gebruik kunnen maken van restwarmte van het ziekenhuis en de universiteit. Uiteraard gaan we de bewoners betrekken. Zij worden in belangrijke mate sturend in deze ambitie. Dat past bij onze manier van werken. In alles wat we in de Generalenbuurt doen blijft overigens betaalbaarheid vooropstaan. Dat is immers onze kerntaak: betaalbare huisvesting bieden voor mensen die zich bij ons thuis voelen.”

 

En wat vindt zij?

Mevrouw van Room, bewoner

“Ik ga voorlopig nog niet weg”

“Ik vind het hier heerlijk wonen, het is rustig, de bus stopt vlakbij, we hebben een aantal winkels en natuurlijk Winkelcentrum Woensel. Qua mensen vind ik de buurt ook prima. Ik ga voorlopig nog niet weg. Jammer genoeg heb ik alleen een wc beneden, dus ik denk dat ik over een jaar of tien ga ik verhuizen … Maar als ik ga, dan wil ik weer in deze buurt wonen.”

 

Reactie toevoegen