Uit de buurt: De Burght & Coevering

07 oktober 2020
Uit de wijk

Uit de buurt: De Burght & Coevering

Deze keer twee Geldropse wijken in beeld: De Burght en Coevering. De eerste ligt in het centrum van Geldrop, tegen het winkelcentrum aan. Het is er rustig wonen, zeker in vergelijking met de andere buurt. Coevering is groter en heeft verschillende soorten woningen. Woonconsulenten Christel Jacobs en Nicole Reynaerdts vertellen meer over deze wijken.

De Burght

“De Burght ligt in het centrum van Geldrop. Woonbedrijf heeft er appartementen (portiekflats) en eengezinswoningen. Deze staan grofweg in twee cirkels, een soort 8. Daarbinnen is het redelijk groen en hier en daar ligt een speeltuintje. De woningen liggen tegen het winkelcentrum in Geldrop aan. In de appartementen en in de eengezinswoningen wonen verschillende soorten huishoudens. Ouderen wonen vooral op de begane grond van de portiekflats. Alleenstaanden vooral in de andere appartementen. In de eengezinswoningen wonen vooral starters en gezinnen. We huisvesten ook bijzondere doelgroepen, zoals mensen die met spoed een woning nodig hebben, statushouders en mensen die begeleiding nodig hebben. Die wonen er steeds meer in het centrum.  Aan alle woningen hebben we de afgelopen jaren veel gedaan op het gebied van renovatie en duurzaamheid. Om wat voorbeelden te noemen: In 2010 vervingen en herstelden we de dakgoten. In 2016 en 2019 werden brandwerende maatregelen uitgevoerd. In 2018 vervingen we de kozijnen van de appartementen en kwam er driedubbel glas in. Dat doen we dit jaar voor de eengezinswoningen. In de toekomst vervangen we de verlichtingsarmaturen door led-verlichting, vervangen we de cv-ketels en schilderen we algemene ruimten. Vergeleken met de Coevering is het rustig wonen in De Burght. Leefbaarheidsmeldingen gaan vooral over geluidsoverlast, soms over zorg en af en toe over woonfraude. Helaas nemen de betrokkenheid en sociale controle in de buurt af. We werken eraan om dat te verbeteren.”

De Burght
Aantal woningen Woonbedrijf: 184
Soort woningen: eengezinswoningen en appartementen
Bouwjaar: 1986 en 1987
Gemiddelde huurprijs: appartement €489,00, eengezinswoning €581,00

 

#En wat vindt hij?

Peter Simonis, bewoner

“Ik woon hier al sinds ’86. Eerder met mijn vrouw, nu alleen. Ik woon hier heerlijk. Twee jaar terug zijn nieuwe ramen geplaatst. Heel fijn! Ook in de buurt heb ik het naar mijn zin. De mensen om me heen ken ik allemaal. Ik heb ze zien komen en gaan. Ik woon wel alleen, maar ook weer niet. Ik moet elke dag 3 mensen bellen om te vertellen hoe het gaat. En soms ik eet ik bij hen. ’s Avonds werk ik een uurtje bij een tankstation. Daar haalde ik altijd de kranten op die niet verkocht werden. Die deelde ik uit aan oudere bewoners. Dus ja, ik woon hier heel fijn. Ze dragen me hier maar weg, zeg ik altijd.”

Coevering

Nicole: “De Burght en de Coevering worden gescheiden door de Kleine Dommel. De woningen in de Coevering zijn allemaal de jaren '70 gebouwd. In die tijd is eigenlijk de hele wijk uit de grond gestampt. Er staan verschillende soorten woningen: appartementengebouwen, seniorenwoningen en eengezinswoningen. Het is een volkswijk, waar mensen in de zomer graag voor het huis zitten. 
Midden in de wijk liggen 2 basisscholen en er is een klein winkelcentrum. Aan de rand van de wijk staan 7 grote flats. Die liggen enorm mooi, aan het bos. De appartementen zijn erg groot. Hier huisvesten we veel bijzondere doelgroepen. Meer dan in De Burght. Dat komt omdat er veel verhuizingen zijn.

Overlastmeldingen krijgen we helaas veel. De meeste klachten hebben te maken met de DOOR!-kandidaten die we huisvesten. Dat zijn mensen die begeleid wonen. Daar zijn vaak problemen achter de voordeur. Zij wonen vooral in die 7 flats aan het bos. Daar wonen ook oudere mensen, die daar al jaren wonen. De meesten vinden dat het wonen door die overlast achteruit gaat.” 

Coevering
Aantal woningen Woonbedrijf: 1362
Soort woningen: appartementen, seniorenwoningen, eengezinswoningen
Bouwjaar: jaren '70
Gemiddelde huurprijs: €507,00 

#En wat vindt zij? 

Wilitha Arts, bewoonster

“Mijn man en ik wonen nu 7 jaar in de Coevering. Vanwege mijn gezondheid wilden we graag gelijkvloers wonen. Dat is gelukt met dit appartement. We wonen op de 9e verdieping en hebben een fantastisch uitzicht over de bossen. Mijn landgoed, noem ik het. Er wonen hier veel mensen met begeleiding of zorg. Ik vind dat wel z’n charme hebben. Al merk ik wel dat veel mensen wat argwanend zijn. In deze flat steek ik mijn energie in wat ik denk dat nodig is. Een keer in de week sta ik buiten met de koffiekar. Zo wil ik buurtbewoners samenbrengen, om elkaar te leren kennen of voor een praatje. Dat vind ik heel belangrijk. Laatst was er een woningruil in onze flat. Met een groep bewoners verhuisden we alles in één dag over. Het is zo leuk en fijn als dat lukt met elkaar! Daar geniet ik van.”