Twee buurten, twee karakters

08 oktober 2019
Uit de wijk

Twee buurten, twee karakters

Deze keer zijn we in Gestel, een groene wijk in het zuidwesten van Eindhoven. Senior klantbeheerders Manon Kok en Ruben Harmsen lichten twee appartementen-complexen uit in de Schrijversbuurt en in de Bennekel. Allebei gebouwen die onderhoud nodig hebben, maar die in huurprijs en bewoning heel erg van elkaar verschillen.

Schrijversbuurt: Grijpmaflats

Manon Kok: “In de Schrijversbuurt hebben we meerdere woningen, zoals de eengezinswoningen aan de Brederolaan. In de wijk zijn verder veel particuliere huurwoningen en koopwoningen. We hebben ook appartementencomplexen, zoals de Grijpmaflats aan de Busken Heutstraat en de Willem Klooslaan. Ze liggen erg mooi, vlakbij het centrum en in het groen. De bewoners kijken uit over het Dommelplantsoen. Ik licht de Grijpmaflats graag uit, omdat deze toe zijn aan renovatie. Er is veel enkel glas en er is nog blokverwarming. Daardoor zijn de voorschotten op stookkosten erg hoog. De kale huur ligt onder de huurtoeslaggrens, maar door de hoge stook- en servicekosten kom je ongeveer op 800 euro per maand uit. Van oudsher werden deze woningen vaak aan (oud) personeel van Philips verhuurd. Om hier te kunnen wonen, heb je zo’n 8 tot 9 jaar inschrijftijd nodig. 

De Grijpmaflats zijn gebouwd in 1961 en werden verhuurd door Woonstichting Hhvl. Het waren toen 55-pluswoningen, vandaar dat hier (nog) veel ouderen wonen. In 2003 is dit label eraf gehaald en mogen er ook andere doelgroepen wonen. Er wonen nu ook jongeren, dat zorgt wel eens voor wrijving met de wat oudere bewoners. Sommige bewoners hebben wat meer moeite om een andere levensstijl te accepteren. Dat is soms moeilijk, ook omdat het gebouw best gehorig is. De meeste klachten gaan hier ook over geluidsoverlast. We hebben plannen voor verduurzaming en renovatie, maar we weten nog niet wanneer we hiermee kunnen beginnen.”

Schrijversbuurt: Grijpmaflats
Aantal woningen Woonbedrijf: 81 
Soort woning: appartementen
Gemiddelde huurprijs: €800 inclusief service- en stookkosten
Bouwjaar: 1961

# En wat vindt zij?


Tineke Tijssens, bewoner

“Ik woon sinds 2006 aan de Busken Huetstraat en het bevalt me hier prima. Er zijn veel mensen die hier al erg lang wonen, al komen er ook steeds meer jongeren. De ligging van de flat is fijn. Ik kan makkelijk naar de stad lopen en naar mijn zusjes in de buurt. Het nadeel van het gebouw is dat het erg gehorig is. Gelukkig heb ik daar weinig last van, omdat mijn bovenbuurvrouw veel rekening met mij houdt. Ik vind wel dat de groenvoorziening rondom het gebouw beter kan. De flat aan de Willem Klooslaan heeft prachtige bloemen. Die hebben we hier niet en dat is jammer.”

De Bennekel: flat Cavallilaan

Ruben: “De flat aan de Cavallilaan is te vergelijken met de Grijpmaflats als het gaat om de technische staat. Qua bewoners zijn het juist tegengestelde van elkaar. Dat komt vooral door de huurprijs. Hier betaal je 319 tot 450 euro voor een appartement. Er wonen vooral alleenstaanden, starters en gezinnen, terwijl er in de Grijpmaflats vooral ouderen wonen. Ook wonen hier veel bijzondere doelgroepen, waaronder statushouders. De inschrijftijd voor een woning hier is 6 tot 7 jaar. Je komt dan in aanmerking voor een appartement bestaande uit twee verdiepingen met drie slaapkamers. Je krijgt dus ‘veel voor weinig’.

Ook zijn er een aantal kleine benedenwoningen, met één slaapkamer. Net als de Grijpmaflats is ook dit gebouw oud en erg gehorig. Dat zorgt regelmatig voor problemen, omdat bewoners elkaar snel horen bij dagelijkse bezigheden. Mensen die weinig rekening houden met de omgeving kunnen voor overlast zorgen. Ook de nooduitgangen zijn vaak een probleem. Bewoners gaan hier door naar buiten, maar laten soms de deur openstaan. Dan kunnen bijvoorbeeld daklozen naar binnen glippen en er overnachten. Woonbedrijf moet deze ruimtes vaak schoonmaken. Ook op straat wordt veel afval gedumpt. Door bewoners, maar ook door anderen die weten dat het toch wel wordt opgeruimd door de gemeente en Woonbedrijf. De komende jaren bepalen we de visie op de Cavallilaan naar de toekomst toe. We zorgen nu voor noodzakelijk onderhoud, zodat het veilig blijft.”

De Bennekel: flat Cavallilaan
Aantal woningen Woonbedrijf: 117
Soort woning: appartementen 
Gemiddelde huurprijs: €319 tot €450 inclusief servicekosten
Bouwjaar: 1964

# En wat vindt hij?


Isias Weldegerima, bewoner

“Ik ben 5 jaar geleden vanuit Eritrea naar Nederland gekomen. Ik was toen 13 jaar. Sinds december 2018 woon ik hier, in een benedenwoning. Dit is perfect voor mij, omdat ik alleen ben. Mijn familie is in Eritrea gebleven. Ik heb mijn moeder sinds mijn vertrek niet meer gezien en ik mis haar wel. We bellen 1 of 2 keer in de maand. Ik heb wel een nicht die in Helmond woont en een vriend in Veldhoven. In de flat heb ik niet echt contact met mensen. Er zijn weinig leeftijdsgenoten.”

Reactie toevoegen