Tivoli op het witte doek

08 oktober 2015
W Reportage

Tivoli op het witte doek

De Eindhovense wijk Tivoli (Stratum) is een voormalige arbeiderswijk uit de jaren 30, met zo’n 1.500 inwoners. Woonbedrijf verhuurt er 603 grondgebonden woningen en 69 senioren­appartementen. Aan 181 woningen pleegt Woonbedrijf momenteel groot onderhoud. Dat stond de filmopnamen van De Helleveeg, naar het boek van de in Tivoli geboren schrijver A.F.Th. Van der Heijden, gelukkig niet in de weg.

“Het onmogelijke mogelijk gemaakt”

André van Duren, regisseur De Helleveeg
Bij zijn zoektocht naar geschikte filmlocaties, stuitte regisseur André van Duren op een authentieke, niet gerenoveerde woning in de Leeuwenstraat. Slechts een straat verwijderd van de Poemastraat, waar het geboortehuis van A.F.Th. Van der Heijden staat. “Het onmogelijke is mogelijk gemaakt. Woonbedrijf heeft haar renovatieschema omgegooid, zodat deze woning gebruikt kon worden voor de opnames. Het hele huis is leeggehaald en gedecoreerd met ouderwets behang. Het houtwerk kreeg een nostalgisch kleurtje. Tijdens de filmopnames woonden de huurders drie maanden in het, toevallig leegstaande, buurhuis. En na de opnames heeft Woonbedrijf de woning ‘custom made’ gerenoveerd.” Niet alleen Tivoli kreeg bezoek van de filmcrew, ook Drents Dorps (Strijp) stond decor. “De Doesburgstraat in deze oude Philipswijk bleek prachtig gerenoveerd, compleet met dakkappellen in oude stijl. Gelukkig bleken die woningen ook van Woonbedrijf te zijn en konden er plezierige werkafspraken gemaakt worden.”

“Als het aan mij lag was er geen centrale verwarming gekomen”

Martien Vissers, bewoner van het huis dat centraal staat in De Helleveeg
Martien Vissers (76) woont al 40 jaar in de Leeuwenstraat. In het enige huis dat nog in originele staat is. Er is bijna niets veranderd sinds de oplevering in 1929. En juist daarom vormt de woning het decor voor de film. Dertig jaar geleden weigerde Martien zijn medewerking aan de renovatie. Twee jaar later deed hij hetzelfde met het groot onderhoud. De directeur van een voorloper van Woonbedrijf ging overstag nadat hij op de koffie was geweest: de Leeuwenstraat 41 mocht in de oorspronkelijke staat blijven. Dat is nu onder meer te zien aan de twee kleine woonkamertjes, van elkaar gescheiden door glas­in­lood ensuite deuren.

“Mooie en lucratieve promotie voor de stad en de wijk Tivoli”

Peterjan Prinsen, Beleidsmedewerker Kunst & Cultuur gemeente Eindhoven en lid van de Filmcommissie Eindhoven
“Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben actieve filmcommissies, die de stad als filmlocatie promoten. Eindhoven experimenteert daar sinds kort mee. Met succes, want onlangs werd in Eindhoven De Boskampi’s opgenomen en de nieuwe film van Frank Lammers is in de maak. De gemeente Eindhoven heeft, na zorgvuldig afwegen, 100.000 euro beschikbaar gesteld voor De Helleveeg, omdat de film een actieve verwijzing is naar historisch erfgoed in de stad en het het filmklimaat in Eindhoven bevordert. Daarnaast levert een dergelijke grote productie ook geld op (schatting: 300.000 euro), want de productiemaatschappij gaf garanties op uitgaven in de regio, zoals inhuur van faciliteiten, catering en onderdak. Voor toekomstige bijdragen aan filmproducties valt te denken aan het bieden van faciliteiten en flexibiliteit bij vergunningverlening en het tijdelijk aanpassen van straten en woningen. Voor dat laatste heeft Woonbedrijf zich, in het geval van De Helleveeg, absoluut keihard ingezet.”

Over De Helleveeg
In De Helleveeg, naar het boek van A.F.Th. Van der Heijden, maken we kennis met Albert Egberts en zijn tante Tiny. Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf volwassen geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen. De film is een portret van een vrouw en van een veranderende tijdsgeest. De benepen dubbele moraal van de jaren ’50 en ’60 maakt plaats voor de losse zeden van de jaren ’70 en ’80. Behalve op een sterke cast kan de film leunen op de authentieke uitstraling van de wijk Tivoli in Eindhoven, waar Van der Heijden zelf is opgegroeid.

De Helleveeg gaat in maart 2016 in première.