SPACE-S: Bouwen aan de basis ...

Gerelateerde artikelen: 
28 mei 2013
W in beweging

SPACE-S: Bouwen aan de basis ...

Is het mogelijk om non-professionals de ideale woonomgeving vorm te laten geven? Zo ja, hoe ziet deze er dan uit? Woonbedrijf en studentenhuisvester Vestide (onderdeel van Woonbedrijf) daagden in december 2012 geïnteresseerden uit om SPACE-S, het 30.000 m2 grote veld tussen de Torenallee en het Natlab, vanaf nul samen vorm te geven. Social media als Twitter en Facebook verenigden honderden ‘co-creators’. Creatieve bijeenkomsten leverden tientallen ideeën, pitches en inspirerende collages op.


Buigen over de buitenruimte
Op donderdag 18 april vond in het Drents Dorp Hoofdkwartier zo’n creatieve bijeenkomst plaats met de titel COLLECTED II: Buitenruimte. Uit alle tot nu toe verzamelde reacties blijkt dat SPACE-S een wijk moet worden waar mensen samen leven. Met hun eigen plek, maar ook ruimte om elkaar te ontmoeten en met buren samen dingen te ondernemen. W luisterde naar de ideeën en peilde de reacties onder de deelnemers.

Mariëlle Kok en Tim Koudhoofd


Kruip door, sluip door
Mariëlle Kok wil op SPACE-S wonen en werken combineren: “De wijze waarop er in hoogstedelijke gebieden wordt omgegaan met de buitenruimte vind ik inspirerend. Neem Parijs. Daar vind je talloze ‘kruip door, sluip door’-achtige hofjes, die een soort dorpse rust brengen te midden van de stadse dynamiek. Dat zou in deze omgeving ook kunnen. Uiteindelijk bepaalt de groep hoe de wijk eruit gaat zien en het is aan de architect om een buurt te ontwerpen waarin iedereen zich kan vinden. Ik geloof daarin. Bovendien: een goed ontwerp hoeft geen compromis te zijn. Ik zie SPACE-S meer als een strategie of stramien: je geeft er een basis aan en vervolgens ontwikkelt het zichzelf verder. Als je de hele wijk in één keer zou optrekken, krijg je een Vinex-locatie. En dat wil niemand.”

Mengen of clusteren?
Voor Tim Kouthoofd telt op dit moment vooral de deelname aan het creatieve proces: “Ik werk in de creatieve sector en vind een initiatief als dit heel interessant. Daar maak ik graag deel van uit, ook al weet ik op dit moment niet of ik hier daadwerkelijk ga wonen. Ik denk dat we erin geslaagd zijn de architect een goed beeld te geven van wat de wensen zijn met betrekking tot de buitenruimte van SPACE-S. Er is ook nagedacht over de mogelijke fysieke woon- en leefniveaus, de verschillende doelgroepen, hoe ze met elkaar in verbinding staan en waar de grenzen liggen van privé, collectief en openbaar. Ga je die doelgroepen mengen of ga je ze clusteren? Daar zijn we vanavond nog niet uitgekomen, dat komt een volgende keer wel aan bod.”


Bekijk SPACE-S online:
Facebook.com/space040
Twitter.com/space040
www.space-s.nl/


Lees hieronder de reacties van Angelique Bellemakers, districtsmanager Strijp van Woonbedrijf en Harald Evers, districtsmanager Vestide.
 

Als collectief de architect aansturen
Angelique Bellemakers, districtsmanager Strijp van Woonbedrijf, voorafgaand aan de tweede COLLECTED bijeenkomst van SPACE-S: “In december 2012 zijn we met dit project begonnen. We riepen via Facebook mensen op om hun woondroom te delen en met ons mee te denken over de invulling van een groot bouwveld op Strijp-S met ruimte voor 400 woningen. Dat deden we omdat we - in alle oprechtheid - echt niet weten wat we met dat veld willen. Ik ben onder de indruk van alle reacties die we tot nu toe hebben gehad. Het heeft erin geresulteerd dat we het ‘DNA van SPACE-S’ hebben vastgelegd: de verbinding tussen stedelijk en groen, tussen individueel en samen en tussen kader en flexibiliteit. Het streven van deze bijeenkomst is om samen de buitenruimte op SPACE-S in kaart te brengen. En om uiteindelijk een gezamenlijke opdracht te formuleren waarmee de stedenbouwkundig architect aan de slag kan. Noem het maar een briefing: wat moeten we de architect meegeven om een eerste aanzet te maken voor de invulling van SPACE-S?”

Studenten, grijp je kans
Harald Evers, manager Vestide, heeft deze avond de studenten gemist. Terwijl studentenwoningen een belangrijk deel gaan uitmaken van SPACE-S. Zoals de plannen er nu uitzien, zijn zij zelfs de eerste bewoners. Harald: “Het besef dat er op SPACE-S studenten gaan wonen is er, want dat heb ik vanavond verschillende malen gehoord. Maar hoe de niet-studenten deze groep precies een plek gaat geven is nog niet duidelijk. Ik hoor suggesties over gemengde woonblokken en collectieve ontmoetingsruimten, maar ook ideeën over geclusterde studentenwoningen die qua ligging een eigen sub-buurt vormen. Wat ik graag wil zeggen tegen studenten die nog niet betrokken zijn bij dit project: grijp je kans en laat je horen. Ook in deze fase van het proces zijn jullie ideeën nog van harte welkom. Er zijn nog steeds Matspunten te verdienen. En punten verdienen, dat moet studenten zeker aanspreken."
 

Reactie toevoegen