Social Design Straat maakt het onzichtbare zichtbaar

12 oktober 2016
W Reportage

Social Design Straat maakt het onzichtbare zichtbaar

Social design en Woonbedrijf: al jaren een succesvolle combinatie voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in buurten. Tijdens de komende editie van de Dutch Design Week (22 t/m 30 oktober a.s.) laten we zien hoe samenwerking tussen ontwerpers en bewoners zorgt voor samenhang en ‘buurttrots’. En hoe er met social design gewerkt wordt aan oplossingen voor meer veiligheid, duurzaamheid, de effecten van ouder worden in je eigen wijk en de huisvesting van vergunninghouders.

Social design is een aantrekkelijke manier van werken voor Woonbedrijf. Design gaat hier niet zozeer over het resultaat, maar vooral over het proces om samen te komen tot een fijnere leefomgeving. Tijdens social design-projecten gaan bewoners actief met professionele ontwerpers en kunstenaars aan de slag om een verbetering of aanvulling in de wijk te creëren. Een ontmoetingsbank op het plein, de inrichting van buurthuis of -tuin, een speelplaats of aantrekkelijke straatverlichting; zijn enkele concrete voorbeelden. En social design gaat verder!

Tijdens de DDW van 22 tot en met 30 oktober 2016 is de Social Design Straat dagelijks te bezoeken in de Woonwinkel van Woonbedrijf (Wal 2, Eindhoven). Op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Elke werkdag zijn er ontbijtsessies van 9.30 tot 11.00 uur met wisselende thema’s. Het totale programma is te raadplegen op www.woonbedrijf.com/dutch-design-week.

Onzichtbaar
Het thema van de expositie is niet voor niets ‘het onzichtbare, zichtbaar maken’. Bij Woonbedrijf speelt social design een prominente rol in het helpen oplossen van maatschappelijke vraagstukken in buurten die niet tastbaar zijn. Je kunt daarbij denken aan zaken als: sociaal isolement, veilig opgroeien en ouder worden, een meer duurzame levensstijl, integreren in de buurt als vluchteling met een verblijfsvergunning.

Uit de vele projecten van Woonbedrijf blijkt dat samen creëren in social design-projecten een zeer gunstige invloed heeft op de onderlinge verbondenheid, creativiteit en het zelfbeeld van mensen. Bewoners worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan het verbeteren van de eigen leefomgeving. Daardoor ontstaan als vanzelf nieuwe relaties, geborgenheid en buurttrots. Positieve effecten op het leven van huurders, die Woonbedrijf vanzelfsprekend graag faciliteert.

Expo Social Design Straat
Tijdens de DDW wil Woonbedrijf bezoekers inspireren met de kracht van social design. En hoewel de werkwijze ‘onzichtbare factoren’ kan raken, betekent het niet dat er tijdens de expositie niets te zien is. Integendeel: de ontwerpers en actieve buurtbewoners nemen u mee voor een wandeling door de Social Design Straat. Een pop-up straat waarin ieder huis een thema belicht: Veiligheid, Duurzaamheid, Ouder Worden en Huisvesting van vergunninghouders. Bezoekers kunnen er kennismaken met de projecten, de maatschappelijke thema’s, de rol van de ontwerpers in de buurten en vooral de positieve effecten die social design kan hebben. De expositie wordt opgebouwd door Uit de Buurtfabriek met hout dat afkomstig is uit woningen die gesloopt zijn. Uit de Buurtfabriek ontwerpt en bouwt de expo samen met onder meer wijkbewoners die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Thema Veiligheid
“… als jij weet waarom een buurvrouw soms een beetje raar doet, dan kijk je waarschijnlijk meer naar haar om.” Veiligheid is een gevoel, een subjectieve beleving. Ontwerpers Lucas Zoutendijk en Eveline Visser van Studio 1:1 laten zien hoe zij samen met de bewoners van de wijk Burghplan werken aan oplossingen voor meer veiligheid en een betere beleving daarvan.

Thema Duurzaamheid
Wat is uw relatie met water? Ontwerpers Renee Scheepers en Alissa van Asseldonk (Design Academy Eindhoven) onderzochten in de wijk Geestenberg de relatie tussen bewoners en water, in en rondom het huis. Vanuit een ‘thinking-through-making’ methode zijn ze met de bewoners gaan werken aan nieuwe toepassingen van water om de levenskwaliteit in de wijk te vergroten.

Thema Ouder worden in je eigen wijk
In Schuttersbosch, een groene wijk in het zuiden van Eindhoven met karakteristieke houten woningen, opende schrijver-fotograaf Inge Vlasman verhalenmuseum ‘t Schutterke. Geïnspireerd door de rijke Philipshistorie van de wijk interviewde ze oud-Philipsmedewerkers. Ze verzamelde de mooiste verhalen en foto’s die samen een uniek kijkje bieden in de historie van Eindhoven en het leven van de inwoners. De verhalen zijn gebundeld in een boek. Social Design Straat biedt een interessante greep uit de collectie.

Thema Huisvesting van vergunninghouders
Hoe bereid je een wijk voor op de komst van vluchtelingen uit de brandhaarden van de wereld? En hoe bereid je vluchtelingen met een verblijfsvergunning voor op een nieuw leven in een nieuwe woonomgeving, cultuur en maatschappij? Ontwerpers Tove Elfferich en Kaila Vreeken bogen zich over deze actuele en ingrijpende wederzijdse integratievraag.

 

Reactie toevoegen