W-Platform Logo
Home
Geen preview
Mijn Eindhoven

Datum

7 oktober 2020

Samen de klimaatverandering aanpakken

Rik Thijs (34) is sinds 2019 wethouder van Eindhoven. In zijn portefeuille heeft hij Klimaat & Energie en Openbare ruimte & Groen. Met die groene bril kijkt hij naar Eindhoven, dat hij graag wil verduurzamen en vergroenen. Daarin speelt de klimaatverandering een grote rol. “Gelukkig zien bedrijven en andere partijen de noodzaak om daar samen stappen in te zetten.”

Rik Thijs groeide op in Nuenen, maar bracht veel tijd door in Eindhoven. Hij ging er naar de middelbare school en dronk zijn eerste biertje op Stratumseind. Voor zijn tweede studie (Architecture, Urbanism and Building Sciences) verhuisde Rik naar Delft. Maar de dag nadat hij zijn diploma kreeg, keerde hij terug naar ‘zijn stad’. “Dit is echt mijn thuis”, zegt Rik glimlachend. “Ik ben er opgegroeid, ik hou van de sfeer en veel van mijn vrienden wonen hier.” 

Echt een stad

We staan op het dak van de Gerard, een oud-Philipsgebouw op Strijp-S. Rik geniet van het uitzicht over Eindhoven. Hier en daar steken hijskranen en flats in wording af tegen de wolkenlucht. Ook op Strijp-S worden flinke torens gebouwd. “Het wordt echt een stád”, zegt Rik. “Met mijn bouwkundige achtergrond vind ik het heel leuk om te zien hoe de stad zich ontwikkelt. Eindhoven is geen stad waar een stolp omheen staat, waar niks mee mag gebeuren. Voor iedereen is ruimte. Dat was in het verleden al zo. Iemand kwam uit Drenthe om bij Philips te werken. Nu komt iemand uit het buitenland voor een baan bij ASML.” 

Werkbril

Als wethouder maakt Rik plannen om klimaatvraagstukken in Eindhoven vorm te geven. Die werkbril kan hij moeilijk afzetten als hij in zijn vrije tijd door Eindhoven wandelt. “In de politiek kijk je anders naar ontwikkelingen dan als inwoner. Ik hoor wat er speelt en wat er komen gaat. En mag daarin mee keuzes maken. Daardoor kan ik werk niet los zien van de stad. Maar dat vind ik niet erg.” 
Klimaatverandering aanpakken

Rik ziet dat vraagstukken rondom openbaar groen steeds belangrijker worden. “De klimaatverandering speelt daarin een grote rol. Die heeft een heel grote invloed op de stad en hoe die is ingericht. We moeten flink vergroenen. Niet alleen om de klimaatdoelstellingen van de overheid te halen, maar ook omdat mensen zich prettiger voelen met groen om zich heen.” 

Samen stappen zetten

Rik merkt dat het klimaatvraagstuk geen geitenwollensokkenthema meer is. “Het is een breed gedragen thema. Ja, verduurzamen kost geld. Maar als we die klimaatverandering nu niet aanpakken en vormgeven, gaat het ons in de toekomst nog veel meer geld kosten. Gelukkig zien bedrijven en andere partijen dat ook in en zien ze de noodzaak om daar samen stappen in te zetten.” 

Duurzaamheidspact

Eindhoven wil woningen en gebouwen slimmer en sneller verduurzamen. In 2018 is daarom het Duurzaamheidspact gesloten tussen de gemeente, woningcorporaties en huurdersvertegenwoordiging PEK. Die corporaties zijn Wooninc., ‘thuis, Sint Trudo en Woonbedrijf. “In het begin was het even zoeken; hebben we het over dezelfde dingen? Wat zijn gezamenlijke doelen? Nu zetten we steeds meer stappen richting de uitvoer en het samen aanpakken van woningen.” Rik vindt het mooi dat de corporaties de handen ineenslaan om zo meer te bereiken. 

Voorzitter

Sinds de zomer is Rik samen met Woonbedrijf-directeur Ingrid de Boer een jaar lang voorzitter van het pact. “In die rol zijn we kartrekker en zetten we onze lijn verder uit. Tot nu toe verloopt die samenwerking soepel. Ingrid en ik voelen elkaar goed aan en willen allebei meters maken.”  

Energiebox

In het Duurzaamheidspact komen verschillende thema’s aan bod, zoals het aardgasvrij maken van woningen. Maar ook gezamenlijk inkopen. “Als de gemeente en woningcorporaties samen een aanbod hebben, bijvoorbeeld voor woningisolatie of het leggen van zonnepanelen, heb je een veel mooier voorstel voor de markt dan in je eentje.” Ook het project Energiebox komt voort uit de samenwerking. Speciaal opgezet voor bewoners met een kleine portemonnee. Zij krijgen gratis energieadvies en een energiebox met bijvoorbeeld een tochtstrip, led-lampjes en verwarmingsfolie. “Zij verlagen daarmee op een laagdrempelige manier de energierekening én dragen bij aan het milieu. Zo’n voorbeeld van samenwerking noem ik altijd vol trots als ik wethouders uit andere steden spreek.” 

"De klimaatverandering heeft een heel grote invloed op de stad en hoe die is ingericht"

Favoriete plek in Eindhoven 

Er zijn in Eindhoven twee plekken bijzonder voor Rik. De eerste is het gebouw Gerard op Strijp-S. Daar heeft hij 3 jaar gewoond. “In een loft. Dat was mijn eerste ‘eigen’ woning in Eindhoven. Ik hoorde bij de eerste bewoners van Strijp-S. Het was mooi wonen hier. Op het dak hebben we veel leuke feestjes gehad. In de zomer stonden er zwembadjes. Nu is de daktuin een stuk groener en staan er meer bomen.” 

De andere plek waar Rik graag heengaat: de Genneper Parken. “Daar waan je je echt even buiten de stad. Iets dat we moeten koesteren. Net als de stadsboerderij Genneper Hoeve. Daar scharrelen de kippen rond en liggen de biggen in de modder. Kinderen zien en leren daar dat melk uit de koe komt en dat kippen eieren leggen. En dat dat kan op een duurzame manier in plaats van in volle stallen. Het is heel mooi dat we dat in Eindhoven hebben.”

“Met het duurzaamheidspact zetten we steeds meer stappen richting de uitvoer en het samen aanpakken van de woningen"

Vorig artikel in deze editie

Duurzaam bouwen en wonen in Tongelre: “Niks gaat zomaar naar de stort”

Volgend artikel in deze editie

Paul Terwisscha naar Volksbelang


Gerelateerd

Geen preview
Mijn Eindhoven

3 oktober

2023

Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen

Jos Goijaerts (62) werkt al bijna 20 jaar bij woningcorporatie Trudo, waarvan de laatste 5 jaar als directeur-bestuurder. Bouwen voor mensen én het maken van mooie plekken in de stad, daar doet hij het voor. Daarbij werkt hij net zo graag aan gezinswoningen in Woensel-West als aan de hoogbouw op Strijp-S.

Lees artikel

Geen preview
Mijn Eindhoven

30 mei

2023

Albert Kivits: “Ik wil verschil maken”

Albert Kivits is een betrokken Eindhovenaar, met oog voor de tegenstellingen in onze samenleving. En daar maakt hij zich zorgen om. Als directeur-bestuurder van de Bibliotheek Eindhoven hoopt hij iedereen in heel Eindhoven te kunnen bereiken. Vooral met de toekomstige stadsdeelbibliotheken. “Dit moeten plekken zijn waar iedereen terecht kan met vragen en voor informatie. Plekken waar iedereen zich kan ontwikkelen.”

Lees artikel

Geen preview
Mijn Eindhoven

16 november

2022

Mijn Eindhoven: Mieke Verhees

Op haar fiets komt Mieke Verhees winkelcentrum WoensXL binnen. Dé plek waar de komende 20 jaar veel staat te gebeuren.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring