Samen de grondstoffencirkel sluiten

09 oktober 2018
Column/Blog

Samen de grondstoffencirkel sluiten

Voor de meeste sloopbedrijven staat slopen nog gelijk aan afbreken. Bij  A. van Liempd Sloopbedrijven zien we dat anders. Wij slopen niet, wij delven nieuwe grondstoffen. Afgeschreven gebouwen bevatten een schat aan materialen en grondstoffen die prima hergebruikt kunnen worden. Wij zetten die materialen om in waarde.

Ons bedrijf is al dertig jaar bezig met circulair slopen. De bouwmaterialen die we zorgvuldig uit sloopprojecten halen, zoals kozijnen, balkhout en deuren, verkopen we via onze dochteronderneming Gebruiktebouwmaterialen.com door aan bedrijven en particulieren. Continu zoeken we samenwerking met andere partijen, want alleen kunnen we de cirkel niet rondmaken. Zo leveren wij FSC-gecertificeerd sloophout aan Velux. Velux gebruikt dat om kozijnen voor dakramen te maken, waarvan Woonbedrijf er dit jaar circa negentig plaatst bij een renovatieproject in Tivoli.

Woonbedrijf is één van de eerste woningcorporaties in Nederland die geheel circulair wil zijn en die visie sluit naadloos aan op die van ons. Dit jaar tekenden we met Baetsen Containers en Woonbedrijf een samenwerkingsovereenkomst. Samen creëren we in verschillende projecten maximale waarde op bouwmaterialen die vrijkomen bij renovatie, planmatig onderhoud en sloop. Eén van die projecten is de sloop van het Grafisch Lyceum. Wij hebben materialen als brandslanghaspels, sanitair en deuren gedemonteerd voor hoogwaardig hergebruik, Baetsen zorgde voor de beste afzet voor de overige grondstoffen. 

De sleutel van succes in deze samenwerking is dat we gelijkwaardige partners zijn. Geen opdrachtgever-opdrachtnemer. Samen innoveren en samen kansen creëren, daar draait het om. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Materiaal dat eerst linea recta naar de stort ging, is nu opeens geld waard. En dat maakt circulair letterlijk én figuurlijk heel waardevol.

Barthel van Dinther
Commercieel manager A. van Liempd Sloopbedrijven