Rustig wonen in Woenselse wijken

16 april 2019
Uit de wijk

Rustig wonen in Woenselse wijken

De Tempel en Jagershoef zijn wijken in Woensel-Noord. Ze zijn allebei uit de grond gestampt in de zestiger jaren, om de vele arbeiders te huisvesten. Met dezelfde geschiedenis lijken de wijken erg op elkaar. Toch weten senior klantbeheerders Frans Vijgen en Anneke van Stratum een aantal typische karakterverschillen aan te wijzen.

 

Anneke van Stratum en Frans Vijgen

De Tempel: gewild bij gezinnen

Van Stratum: “Het grootste deel van ons bezit in De Tempel bestaat uit grote, degelijke en technisch goed onderhouden eengezinswoningen. In 1968 zijn hier de eerste woningen opgeleverd. Er wonen nog steeds veel van de oorspronkelijke bewoners, daardoor wonen er nu veel ouderen. Maar de woningen zijn ook erg gewild bij gezinnen. In de Mechelenlaan, in het appartementengebouw voor senioren, zit een ontmoetingsplek voor ouderen, genaamd Vivaldi. Sinds vorig jaar is daar ook een huisartsenpraktijk gevestigd. Zij zochten naar een centraal gelegen ruimte in de wijk en wij hebben hen hierbij geholpen.

De praktijk heeft een persoonlijke benadering en draagt bij aan de leefbaarheid in de buurt. Er zijn ook verschillende buurt- en bewonersverenigingen actief, die activiteiten en bijeenkomsten organiseren. De Tempel is een erg rustige wijk. Op een doordeweekse dag zie je niet veel mensen op straat. Dat komt omdat de tweeverdieners werken en ouderen niet meer op straat leven. De Tempel is ruim opgezet: de straten zijn breed en de woningen groot en kwalitatief goed. Dat komt ook door de renovaties van 10 tot 15 jaar geleden, aan de buiten- en binnenkant. Als we naar de huidige en toekomstige woningvraag kijken, ligt er in De Tempel een opgave. De huishoudens in het algemeen worden steeds kleiner, terwijl er hier veel grote gezinswoningen staan. We willen deze woningen beter bij één of twee personen laten aansluiten, bijvoorbeeld door een deel te splitsen, zodat je twee of drie kleinere woningen creëert.”

De Tempel

Aantal inwoners: 5065
Aantal woningen Woonbedrijf: 970
Gemiddelde huurprijs:
€577,69 voor een eengezinswoning
€483,94 voor een seniorenwoning
Bouwjaar: vanaf 1968
 

En wat vindt zij?

Gerdie,
Bewoner

“Ik woon hier nu 17 jaar en voel me enorm thuis in dit huis én in de buurt. Het is lekker rustig en alle voorzieningen zijn dichtbij. De bewoners in mijn buurt zijn erg aardig. Iedereen kent elkaar bij naam of van gezicht. Op straat maken we altijd even een praatje en als er wat is, kunnen we op elkaar rekenen. Er zijn een paar mensen die al sinds de oplevering in hun woning wonen. Zij noemen De Tempel ‘de Belgiëbuurt’, een naam die vroeger gebruikt werd.”


Jagershoef: toekomstige renovaties

Vijgen: “Jagershoef heeft ongeveer dezelfde geschiedenis als De Tempel. Eigenlijk hebben alle wijken in Woensel-Noord dat. Je ziet dat aan het herhalende patroon van blokjes, straatjes en pleintjes. De meeste woningen in Jagershoef zijn ook ruime eengezinswoningen. Echter hebben veel van deze woningen onderhoud nodig. Bewoners geven aan dat daken slecht zijn en dat ze last hebben van tocht. In Jagershoef-Noord gaan we de komende jaren de woningen aanpakken. We zijn nu aan het onderzoeken wat er precies moet gebeuren op het gebied van installaties, duurzaamheid en isolatie.

De samenstelling van de bewoners is hier vrij gemêleerd. Er wonen mensen met verschillende culturen en er zijn veel kleine huishoudens. Ik denk ook dat er steeds meer mensen met een zorg- en begeleidingsvraag wonen. De meeste mensen geven aan erg op zichzelf te zijn. Daardoor is het ook erg rustig hier, maar die rust wordt juist erg gewaardeerd. Mensen wonen hier met veel plezier en alle voorzieningen zijn in de buurt: een winkelcentrum, sportmogelijkheden, scholen en uitvalswegen. We zijn ook heel blij dat er een jonge bewonersvereniging is, die wat leven in de wijk blaast.

Jagershoef

Aantal inwoners: 3530
Aantal woningen Woonbedrijf: 648
Gemiddelde huurprijs: €518,04
Bouwjaar: vanaf 1965

En wat vindt zij?

Patricia,
bewoner

“Ik woon hier nog maar net, sinds februari. Voorheen woonde ik in Vaartbroek. Dat is ook een rustige wijk, dus in die zin lijken ze op elkaar. Het wonen hier bevalt nu al goed. Het is 5 minuten rijden naar de school van mijn dochter, dus dat is ideaal. We kennen nog geen mensen in de buurt, maar voor mijn dochter is dat niet erg. Zij heeft al haar vriendinnen op school.”


 

Reactie toevoegen