Reis van de Spaceboxen

16 april 2019
W Nieuws

Reis van de Spaceboxen

Woonbedrijf zet sinds 2004 Spaceboxen in als woonruimte. Ooit stonden ze op de campus van de TU/e als woonruimte voor buitenlandse studenten. Nu doet het grootste deel dienst als flexwoning en staat op locaties in Eindhoven en Veldhoven. Er staan nu nog 34 Spaceboxen in opslag. Wat gaan we daarmee doen? Daarover zijn we in gesprek gegaan met belangstellenden.

2004

De reis van de Spaceboxen start op de TU/e-campus. In 2004 plaatsen we hier 84 eenheden en later nog eens 102. In 2016 wordt de opstelling afgebroken en worden de boxen opgeslagen. Er komen plannen voor hergebruik op andere locaties.

2016

In 2016 krijgen 3 Spaceboxen een cultureelmaatschappelijke bestemming. Woonbedrijf schenkt de Spaceboxen aan het inkijkmuseum ten behoeve van het Globaal Dorp. Hier vinden culturele, educatieve en sociale activiteiten plaats gericht op het samenbrengen van Nederlanders en nieuwkomers in Eindhoven.

2017

kantoor van Woonbedrijf aan de Willemstraat in Eindhoven komen in 2017 79 Spaceboxen voor een periode van 10 jaar. Deze flexwoningen zijn bedoeld voor spoedzoekers: mensen die dringend op zoek zijn naar een woning en weinig tot geen inschrijftijd hebben.

De volgende locatie is de Blaarthemseweg in Veldhoven. Hier zijn 35 Spaceboxen neergezet die ook dienen als flexwoningen voor een periode van 10 jaar. En er komen in 2019 nog eens 35 Spaceboxen bij aan de Antwerpsebaan in Veldhoven. Ook deze doen dienst als flexwoning voor 10 jaar.

2018

Om aandacht te vragen voor locaties voor sociale woningen zette Woonbedrijf in de zomer van 2018 een Spacebox op de Zusterflat aan de Vestdijk. Het gesprek met de gemeente en de inwoners is gestart.

Dat gesprek gaat verder in december 2018 als we een Spacebox plaatsen op het Stationsplein. Medewerkers van CKE vragen aan voorbijgangers wat zij van deze manier van wonen vinden. Zo wordt de behoefte aan ‘tiny houses’ in de binnenstad onderzocht. Er wordt informatie opgehaald over verschillende thema’s: duurzaamheid, woonkosten, indeling, locatie, doelgroep, leefstijl en woonduur.

Uit de gesprekken kwamen verschillende zaken naar voren:

1. Er is veel interesse voor de Spaceboxen vanuit allerlei hoeken. De gemeente Eindhoven en de gemeente Helmond hebben een concrete plek voor de 34 Spaceboxen.

2. Mensen willen de Spaceboxen graag kopen.

3. Mensen zijn bereid €400 tot €500 huur te betalen als ze slim en duurzaam zijn ingericht.

4. Mensen koppelen tijdelijk wonen aan een bepaalde levensfase: studenten, starters, urgenten, en daklozen.

5. Over de woonduur werd veel gevraagd: moet je hier minimaal een jaar wonen? Zit je er lang aan vast? Tijdelijk? Overbruggingswoning?

De 34 Spaceboxen in de opslag willen we graag gaan inzetten om aan de grote vraag naar woningen tegemoet te komen. Hoe dat er precies uit gaat zien, zijn we aan het onderzoeken. Daarbij nemen we de idee├źn uit de gesprekken met de ge├»nteresseerden mee.

Bekijk hier filmpjes over de Spacebox op het Stationsplein: 

Reactie toevoegen