Pioniersgeest – groot en klein blijven bouwen

28 september 2010
W Reportage

Pioniersgeest – groot en klein blijven bouwen

Er komen heel wat projecten in het nieuws omdat ze vanwege de economische crisis voorlopig worden stilgelegd. Zo niet bij Woonbedrijf. We blijven onze verantwoordelijkheid nemen en gaan onverminderd door met bouwen.

Arno van Tilburg

Ingrid de Boer heeft een luide en duidelijke boodschap: “In stad en regio is nog steeds behoefte aan betaalbare huurwoningen. Daarvoor werken we graag met bedrijven in de SRE-regio, om de werkgelegenheid op peil te houden. Waar andere corporaties stilvallen, investeren wij anticyclisch. Dat is een kwestie van geloven in de koers die je hebt uitgestippeld en die je nu vaart, ook bij sterke tegenwind.” Slechts één project is terug naar de werf: “Voor Drents Dorp Noord lag een plan met woningen waar geen vraag meer naar is. Onze kracht is dat we kunnen overstappen naar huur. We vormen dat plan nu dus om naar ons beste product: grondgebonden huurwoningen.”

Op peil 
Alle andere bouwprojecten liggen op stoom. “Wat studentenhuisvesting betreft nemen we afscheid van tijdelijke eenheden. Aan de Cederlaan is de sloop van het voormalige Philips-kantoorpand gestart en begint BAM volgend jaar met de bouw van 272 eenheden, die voor het schooljaar 2012 - 2013 klaar zijn.” Door slim ondernemen blijft de vaart erin: “In De Lieven werkten we met Heijmans om­­dat die ook de infrastructuur kon doen. En het stilgevallen Luistruik in Nuenen trokken we samen met gemeente, provincie en Bouwfonds weer vlot.” In de Gerretsonlaan komt een goed buurtwinkelcentrum: “Belangrijk voor onze omwonende huurders, voor wie Winkel­centrum WoensXL te ver is. Van de honderd appartementen erboven nemen wij ongeveer de helft af. Dat gaf ontwikkelaar Straet Holding de zekerheid van haalbaarheid.” In onzekere tijden blijven ontwikkelen en bouwen is dus heel goed mogelijk, zo laten we zien, door er steeds de juiste partners bij te zoeken. Woon­bedrijf heeft voorbeelden te over. W laat u graag zien dat de kracht van samenwerking tot hele mooie projecten kan leiden.

Nieuwbouwprojecten van Woonbedrijf in uitvoering

Strijp-S (veld E) - De Lieven
Deelplan E wordt het eerste woongebouw op Strijp-S. Onder supervisie van de maker van het masterplan, Adriaan Geuze, verrijst er 7.000 m2 aan stadswoningen en appartementen­­blokken. Voor de nodige differentiatie werken er drie architecten samen: Grosfeld van der Velde architecten, de architecten Cie en architecten|en|en. Arie van Rangelrooij van architecten|en|en vindt de samenwerking spannend. “Maar zeker iets dat bij ons past. Met een corporatie erachter kun je de combinatie huur en koop maken; dat is maatschappelijk een goede zet. Ook in Meerhoven waren we het pioniersbureau, eveneens voor Woonbedrijf. Het ligt ons om de toon te zetten en nieuwe dingen neer te zetten. Maar dan is het ook je taak om te leren van feedback en goed te luisteren naar wat er terugkomt. De bouw moet blijven evalueren.” Hij miste wel het directe contact met Woonbedrijf: “Denk aan een kleermaker. Iemand moet af en toe stilstaan om te passen.”

Het Podium - Lakerlopen plandeel B - Gerretsonlaan - De Barrier - Park Luistruik - Nuenen    
Hurks Vastgoedontwikkeling won de prijsvraag voor ‘de toeloop’ in Doornakkers en zocht al meteen de samenwerking met Woonbedrijf. Nu wordt fase twee gebouwd, een combinatie van 83 huurappartementen voor senioren in Het Podium en 53 koopappartementen en een winkelcentrum in Pleinwonen, met daaronder een grote parkeergarage. Geert Hurks werkte al eerder met en voor Woonbedrijf: “Daarom wisten we elkaar snel te vinden. Ik geloof in wat Woonbedrijf doet; het is constructief en ondernemend. Ze dragen een aanzienlijk risico, zeker toen we pas de helft klaar hadden en zich een andere economie aandiende. We hebben gezamenlijk en constructief het programma van eisen ogesteld, ieder de eigen kennis en kunde inbrengend en elkaar aldus versterkend. We hebben ingezien dat niet Woonbedrijf, maar hun huurder onze klant is. Zo hebben we een grotere keuzevrijheid kun­nen bereiken – belangrijk, als je tijdens een mindere economie mensen over de streep wil trekken.” 

overBurght, Geldrop - Eikenstate, Eersel
In hartje Geldrop bouwt Stam + De Koning, samen met Adriaans Bouwgroep, centrumplan overBurght. “Hier stond eens de burcht van Geldrop”, zegt directeur Arno van Tilburg. “De herontwikkeling was hard nodig. Die plek midden in de kern was iedereen een doorn in het oog. Het plan heeft de juiste mix van woningen en wordt in fases gebouwd. “We willen geen lege woningen neerzetten, zeker niet voor de bewoners.” Wat daarbij hielp, is dat Woonbedrijf al vroeg instapte als partner: “Hun 22 tussenwoningen zijn al bewoond, en de 43 appartementen in grachten­pand De Parel gereed. Zo bouwen we de wijk – letterlijk en figuurlijk – zorgvuldig op.” Arno herkent zich in de koers van Woonbedrijf: “Inderdaad, de lange termijn voor ogen houden. En niet zwichten voor prijsdruk, maar in kwaliteit en klantgerichtheid blijven denken. Een huis kopen moet geen ergernis zijn, maar een feestje, net als bij een nieuwe auto.”