W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

7 oktober 2020

Paul Terwisscha naar Volksbelang

Na 16 jaar neemt directeur Paul Terwisscha afscheid van Woonbedrijf. Per 1 november gaat hij aan de slag als directeur-bestuurder bij woningcorporatie Volksbelang in Helmond. “Mijn gevoel zei dat het tijd was voor iets anders. Dat heb ik gevonden in de uitdagingen bij Volksbelang.” 

Hij had nooit gedacht dat hij jarenlang bij één organisatie zou werken. Toch was Paul maar liefst 16 jaar in dienst bij Woonbedrijf. “Er bleven maar mooie uitdagingen voorbij komen”, vertelt hij. Vóór Woonbedrijf werkte Paul als zelfstandig ondernemer, vooral in de Randstad. In 2004 kwam er een klus bij Hhvl voorbij, de voorloper van Woonbedrijf. “Of ik tijdelijk de rol van districtsmanager van Woensel-Noord wilde vervullen. Dat wilde ik wel.”

Eerste vaste baan

Dat beviel erg goed. “In de aanloop naar de fusie van Hhvl met SWS (nu Woonbedrijf) kwamen er zo veel vraagstukken voorbij. Al snel werd gevraagd of ik niet in vaste dienst wilde komen.  En zo geschiedde. Mijn eerste vaste baan”, zegt hij lachend. Paul heeft binnen Woonbedrijf verschillende rollen vervuld, waarvan de laatste 5 jaar die van directeur. 

Tijd voor iets anders

Ondanks alle mooie uitdagingen bij Woonbedrijf vroeg hij zich de laatste tijd af: is het niet eens mooi geweest? “Dat heeft niets met de koers van Woonbedrijf te maken”, verduidelijkt hij. “Want daar geloof ik in. Het was echt een gevoel dat ik niet bij het meubilair wil gaan horen. Het werd tijd voor iets anders.” En toen kwam de vacature bij Volksbelang voorbij. “Ik ken Volksbelang als corporatie met betrokken medewerkers en aandacht voor de huurder. Zaken die ik heel belangrijk vind. Dat zorgde meteen voor een klik.” Paul ziet twee stevige, maar mooie uitdagingen: “de aanpak van de Leonardusbuurt op gang brengen en Volksbelang weer financieel gezond krijgen.”

Hart voor wonen

Pauls kennis en ervaring liggen bij vastgoed, maar zijn hart ligt bij volkshuisvesting. “Volkshuisvesting gaat over mensen en wonen. ‘Vastgoed’ klinkt eigenlijk heel afstandelijk. Uiteindelijk heb je het over iemands woning, iemands thuis. Daar ligt mijn passie. Ik ben nog nooit bij een bewoner thuis geweest die zei: ‘welkom in het huis van Woonbedrijf waarin ik mag wonen omdat ik elke maand huur betaal’. Nee, het is ‘welkom in míjn huis’.”

Bewoners betrekken

Paul genoot dan ook vooral van trajecten waarbij bewoners betrokken werden en eigenaarschap lieten zien. Als voorbeeld noemt hij het traject van de Gerretsonlaan. In 2016 zijn daar 36 seniorenwoningen gebouwd in de vorm van 3 hofjes. “In het voortraject haalden we bij oudere bewoners op hoe zij willen wonen. Wat vinden zij belangrijk? Samen met hen en architectenbureau De Loods is de basiswoning ontworpen. Stam + De Koning heeft het ontwerp doorontwikkeld en uiteindelijk gebouwd. 
Het beeld was dat ouderen hun veelal grote eengezinswoning niet uit wilden. Dat is niet waar. We kregen wel 500 reacties op de woningen in de hofjes! De juiste woning voor een betaalbare prijs bleek heel succesvol. Er was zelfs een stel van 90 en 91 jaar dat van hun eengezinswoning verhuisde naar hier.”

Leren en verbeteren

Dezelfde woningen in de hofjes zijn dit jaar ook gebouwd aan het Judith Leysterplein in Helmond. Ook komen ze aan de Poeijersstraat in Tongelre te staan. Maar wel met doorgevoerde verbeteringen. “Het gaat erom dat je samen standaarden ontwikkelt, daarvan leert en bij elke volgende stap verbetert”, zegt Paul. “Op technisch vlak, maar ook op het vlak van fijn wonen. Zo hoorde ik van een bewoner aan het Gerretsonfhof dat het formaat van de ramen niet zo handig is. Daar zijn namelijk geen standaard formaat gordijnrails en gordijnen voor te krijgen. De woningen aan het Judith Leysterplein hebben daarom ook een ander formaat ramen gekregen.

Transitie in Woensel

Waar zijn pad bij Woonbedrijf begon, daar eindigt het ook weer: in Woensel. “Samen met de gemeente, Bouwfonds Property Development en andere stakeholders ontwikkelen we een visie op Woensel”, vertelt Paul. “Er is een gezamenlijke visie op het toekomstige leven, wonen en werken in Woensel nodig, omdat we voor een grote transformatieopgave staan. Onze veelal grote eengezinswoningen passen niet meer bij de steeds kleiner wordende huishoudens. Ook moeten de woningen flink verduurzaamd worden.” 

"Ik heb alle vertrouwen dat Woonbedrijf doorgaat op de ingeslagen weg en dat Eindhoven nog mooier wordt"
Geen preview

Trots op Woonbedrijf

Als ex-Bosschenaar had Paul nooit gedacht zo geworteld te raken in Eindhoven. “Er zijn zoveel plekken die voor mij betekenis hebben. Plekken waar ik de verhalen van ken, waar ik mensen heb gesproken. En waar ik af en toe kon bijdragen aan het oplossen van een probleem.” Hij kijkt met trots naar de ontwikkeling van Woonbedrijf in de afgelopen 16 jaar. “Ik heb alle vertrouwen dat Woonbedrijf doorgaat op de ingeslagen weg en dat Eindhoven nog mooier wordt. Ondertussen ga ik aan de slag met de opgaven bij Volksbelang. Ik blijf in Brainport.” 

Vorig artikel in deze editie

Samen de klimaatverandering aanpakken

Volgend artikel in deze editie

Huysackers in Veldhoven


Gerelateerd

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Huurders van Woonbedrijf

We praten regelmatig met Huurders van Woonbedrijf (voorheen: Huurdersvertegenwoordiging). Een stichting die bestaat uit bestuursleden en vrijwilligers die zich inzetten voor huurders van Woonbedrijf. Zij praten met ons en gemeenten over belangrijke zaken voor huurders. Denk aan betaalbare, goede woningen, leefbare buurten en duurzaamheid. De HvW luistert naar bewoners en neemt hun vragen en standpunten mee in deze gesprekken. Drie bestuursleden vertellen graag wat de HvW doet.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

DOOR naar zelfstandig wonen!

DOOR! is een samenwerkingsverband dat al meer dan 20 jaar bestaat. Het biedt een opstapje naar zelfstandig wonen, voor mensen die uitstromen vanuit een zorg- of opvanginstelling. Het is een samenwerking tussen opvang- en zorginstellingen, 6 woningcorporaties en sinds een paar jaar ook de gemeente Eindhoven. DOOR! wordt ingezet in het werkgebied (de regio Eindhoven) van de 6 corporaties. “Meer dan 90% van de trajecten is een succes.”

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring