Lappendeken in Strijp

09 oktober 2018
Uit de wijk

Lappendeken in Strijp

Alleen de Noord-Brabantlaan scheidt Lievendaal en ’t Ven in stadsdeel Strijp. Op het eerste gezicht lijken de wijken dan ook veel op elkaar. Het zijn allebei typische woonwijken, waar het prettig, betaalbaar en rustig wonen is. De woningen vormen een lappendeken van diverse bouwstijlen. Toch zijn er ook duidelijke verschillen, weet districtsmanager Angelique Bellemakers.

Lievendaal: behouden wat er is

Bellemakers: “Lievendaal is van oudsher een echte Philipswijk. Philips bouwde kort na de oorlog honderden woningen in deze Strijpse buurt en Woonbedrijf heeft vrijwel alle huurwoningen in de wijk in haar bezit. Lievendaal is tegenwoordig een lappendeken van vooral eengezinswoningen in verschillende bouwstijlen. Denk aan de typische grijze Airey-woningen en de BBB-systeemwoningen. Je vindt er ook nieuwere huizen: in 2008 bouwden we de buurt De Lieven, met koop- en huurwoningen, seniorenwoningen en zorgwoningen van Lunet Zorg.

Lievendaal is geliefd, omdat je er betaalbaar kunt wonen en alle voorzieningen binnen handbereik zijn. Er is een Lidl, een snackbar, een basisschool en het Philips van Lenneppark met kinderboerderij. Bovendien ben je zo in de stad en woon je vlakbij alle uitvalswegen. Bewoners vinden het rustig wonen in Lievendaal, anoniem bijna. Er wonen veel starters en gezinnen. 

Woonbedrijf wil zorgen dat Lievendaal de fijne, betaalbare woonwijk blijft die het nu is. Dat betekent dat de voorzieningen op peil moeten blijven en dat de huizen goed onderhouden worden. Zo gaan we aan de slag met het vervangen van de daken van de Airey-woningen. We hebben goed contact met de bewoners en we weten wat er speelt. Dat is het mooie van Lievendaal: het lijkt anoniem, maar bewoners zijn altijd bereid om in gesprek te gaan met elkaar én met ons.”

Lievendaal
Aantal inwoners: circa 3100
Aantal woningen Woonbedrijf: 864
Gemiddelde huurprijs: € 489,56
Bouwjaar: vanaf 1948

#En wat vindt zij?

 Chiara Vailati, bewoner

“Vanwege het werk van mijn man zijn we in juli van Italië naar Eindhoven verhuisd. Hoewel we hier nog maar kort wonen, voelen we ons al echt thuis in Lievendaal. Onze kinderen hebben snel vriendjes gemaakt, ze kunnen veilig spelen in de wijk en het park is om de hoek. Ook de internationale school is vlakbij en we fietsen zo naar het centrum. Lievendaal is perfect voor ons.”

't Ven: met elkaar op weg naar aardgasvrij wonen

Bellemakers: “De geschiedenis van ’t Ven is vergelijkbaar met die van Lievendaal. Ook deze wijk is na de oorlog door Philips gebouwd en ook dit is een rustige, groene woonwijk. Het grootste verschil is dat ’t Ven meer gedifferentieerd is dan Lievendaal. Naast huurwoningen vind je er ook volop koophuizen en er wonen veel ouderen.

In ’t Ven is naast wonen vooral zorg belangrijk. De wijk heeft verschillende seniorencomplexen en een zorgcomplex van Vitalis. Woonbedrijf heeft appartementen aan de Van Kanstraat en eengezinswoningen en duplexwoningen rond de Bredalaan in haar bezit, maar de meeste huurwoningen in ‘t Ven zijn van corporatie ‘thuis. Waar we in Lievendaal willen behouden wat we hebben, staan er in ’t Ven veranderingen op stapel. ‘thuis werkt aan plannen voor renovatie, sloop en nieuwbouw voor een deel van ’t Ven. Woonbedrijf heeft minder ingrijpende plannen en is wat meer ‘volgend’.

Voor ons is aardgasvrij wonen een belangrijk onderwerp in de wijk. ‘t Ven is aangemerkt als pioniersbuurt voor gasloos wonen, vanwege de gunstige ligging tussen Meerhoven en Strijp-S. Daardoor kunnen de huizen relatief makkelijk worden aangesloten op de warmtenetten van deze wijken. We staan hiermee aan de vooravond van een ingrijpend project. Eén ding is zeker: dit gaan we zorgvuldig en in overleg met onze bewoners aanpakken.”

't Ven
Aantal inwoners: circa 4000
Aantal woningen Woonbedrijf: 204
Gemiddelde huurprijs: € 442,62
Bouwjaar: vanaf 1948

#En wat vindt hij?

 Renier Beckers, bewoner

“We zijn in 1994 in ’t Ven komen wonen en na al die jaren wonen we hier nog altijd met veel plezier. Het voelt een beetje als een dorp in de stad, met alle belangrijke voorzieningen dichtbij. Het centrum, winkels, snelweg, vliegveld: we zijn overal zo. De sfeer in de wijk is bovendien prima. Er is hier weinig trammelant en het contact met de buren is goed. Ik kan niets bedenken wat ik liever anders zou zien.”

Reactie toevoegen