Lakerlopen gelauwerd

20 oktober 2011
W Nieuws

Lakerlopen gelauwerd

Architect Hans van der Heijden (biq stadsontwerp) van plandeel B en districtsmanager Koj Koning over de lof die wijkvernieuwing Lakerlopen kreeg toegezwaaid.

Nu plandeel B wordt afgerond en delen C en D volop in voorbereiding zijn, is het géén tijd om op de lauweren te rusten, vindt Koj: “De wijk lijkt vrijwel klaar, maar de sociale doelen uit het masterplan zijn nog niet gehaald. Uit alle nominaties en prijzen blijkt dat de stenen goed gelukt zijn, en achter veel voordeuren gaat het inmiddels beter. De gemeente wil de inzet nu afschalen, maar er is nog volop werk te verzetten. Dat voelt als een spagaat. Laat die aandacht niet verslappen, zorg dat de hele operatie wordt afgemaakt. Vandaar ook dat we dit najaar een congres voor alle partijen organiseren.”

Hans is vooral tevreden dat het nieuwe plan goed aansluit op wat er sociaal en fysiek was: “Wonen is hier zo veel mogelijk op de levendige ruimte in de as van de wijk gericht. Door slim te ontwerpen hebben we het economische van standaard en herhaling in het hele plan kunnen doorzetten, terwijl op hoeken, tussenin en aan het plein de rij wordt onderbroken, net als in de bestaande bouw. Met de bronzen lintramen op de eerste verdieping heeft de wijk een eigen signatuur. Zo moet design zijn in mijn ogen: geen fratsen, maar luisteren naar wat de klant en eindgebruiker wil.”

Prijzenkast

  • Winnaar seriematige woningbouw Fritz Höger Preis 2011, een driejaarlijkse prijs van de Duitse architectenbond en de baksteenindustrie. Van alle 340 Europese inzendingen werd Lakerlopen B ook Zweite Gesammtsieger.

  • Nominatie Mies van der Rohe Award 2011, een van de meest prestigieuze architectuur­prijzen ter wereld.

  • Derde plaats publieksprijs Dirk Roosenburgprijs 2011.

  • De DNA-herinneringsmuur en het huissieraad van project LangLeveLakerlopen eindigden uit 150 landelijke inzendingen bij de laatste tien van Zuid-Nederland voor het Appeltje van Oranje, dat door het Oranjefonds wordt uitgereikt aan initiatieven die mensen verbinden.