Kansen voor betaalbaar wonen in Helmond

18 april 2018
W Reportage

Kansen voor betaalbaar wonen in Helmond

Deze W staat in het teken van over grenzen kijken. Dat doen wij onder andere door samenwerken, investeren en bouwen op locaties buiten ons werkgebied, namelijk in Helmond. In Helmond is sprake van een stedelijke opgave die goed past bij Woonbedrijf. In 2016 werd een samenwerkingsovereenkomst getekend met woningcorporatie Volksbelang over het overnemen van drie nieuwbouwprojecten (Heistraat, Oostende en Paulus Potterlaan). Van Laurentius nam Woonbedrijf 76 appartementen over. Ook gaat de bouw van 108 betaalbare huurappartementen op Suytkade van start.

Wethouder Frans Stienen, mevrouw Willems en Ingrid de Boer

Heistraat

In Helmond is een grote vraag naar betaalbaar wonen in het centrum, met winkels en voorzieningen in de directe omgeving. Daarom startte Woonbedrijf op 19 maart 2018 met de bouw van 52 betaalbare huurwoningen in de binnenstad. Het project Heistraat wordt gerealiseerd op de plek waar voorheen de muziekhandel van Arie Willems gevestigd was. Het gaat in totaal om:

•   6 appartementen voor starters

•   3 bovenwoningen

•   3 seniorenwoningen

•   40 woningen voor gezinnen

De woningen zijn verdeeld over vier blokken (Arie Willemshof, Heistraat, Blinkertsestraat en verderop in de Heistraat). Voor alle woningen is huurtoeslag mogelijk.

Schets van de nieuwe appartementen op Suytkade

Suytkade

Woonbedrijf gaat 108 huurappartementen bouwen op Suytkade voor één- en tweepersoonshuishoudens. De huurprijs ligt tussen € 570,00 en € 625,00, dus huurtoeslag is mogelijk. Uitgangspunt is appartementen met 1 of 2 slaapkamers. Naar verwachting kan de bouw in het 2e kwartaal van 2019 starten en zijn de woningen medio 2020 gereed.

Het gaat om woongebouwen met vijf woonlagen:

•  32 appartementen op de hoek van de Hoogeindsestraat/Kanaalboulevard;

•  38 appartementen op de hoek van de Suytboulevard/Frontonstraat;

•  38 appartementen op de hoek van de Kanaalboulevard/Timpaanstraat.

Paul Terwisscha van Scheltinga, directeur Vastgoed: “Woonbedrijf is blij dat ze een bijdrage kan leveren aan de voltooiing van Suytkade. Nu kunnen er ook mensen met een smalle  beurs gaan wonen.”

En wat vindt zij?

Annie Vriens-Spoormakers, bewoner Dortmunderkade Helmond

“Op deze hoek wil ik wonen, zei mijn man”

“Ik weet nog heel goed dat mijn man en ik in het gebouw kwamen kijken. Op deze hoek wil ik wonen, zei hij. We waren meteen verkocht. Dat was zes jaar geleden. Sinds Woonbedrijf de woningen verhuurt, is het een stuk netter geworden. En ik ben ook nog eens minder gaan betalen. Of ik hier nog weg wil? Ik ben overal geweest, maar altijd weer met plezier teruggekeerd naar Helmond. Mijn hele leven is hier: ik sport hier, winkel hier en ga hier op stap.”

 

 

Oostende

Vlakbij de Julianabrug, op de hoek van Oostende en de Kanaaldijk, gaat Woonbedrijf circa 50 betaalbare huurappartementen bouwen. De bouwplannen van project Ons Oostende zijn nog niet klaar, want Woonbedrijf wil eerst weten wie hier zou willen wonen en hoe. Daarom nodigden we toekomstige bewoners uit om samen het plan te maken voor deze woonplek. Sommige kaders staan al vast: we willen betaalbare huurwoningen bouwen en de kwaliteit van het groen en het water behouden. Daarnaast moeten we voldoen aan wettelijke normen, zoals het bouwbesluit, parkeernormen en geluidsbelasting.

Paulus Potterstraat

In Helmond Noord wil Woonbedrijf 20 seniorenwoningen gaan bouwen en 11 appartementen voor starters. We zijn nog bezig om deze plannen verder uit te werken. W houdt u graag op de hoogte over deze ontwikkeling.

Amerlingen

In december 2017 nam Woonbedrijf 76 woningen aan de Dortmunderkade in Helmond (waterburcht Amerlingen) over van woningcorporatie Laurentius. De woningen zijn in verhuurde staat aan Woonbedrijf overgedragen. De huurders hielden dezelfde huurovereenkomst met de daarbij horende rechten en plichten, maar hun huurprijs ging in sommige gevallen (afhankelijk van het inkomen en huurprijs) naar beneden. Paul Tholenaars, directeur Wonen: “Woonbedrijf staat voor goed en betaalbaar wonen in een prettige buurt en wil dit ook in Helmond bieden.”

 

Reactie toevoegen