Juist in slechte tijden moet je zorgen voor je mensen

08 oktober 2014
Column/Blog

Juist in slechte tijden moet je zorgen voor je mensen

Carlos Faes is fruitteler en eigenaar van de Philips Fruittuin aan de Oirschotsedijk in Eindhoven. Samen met zijn vrouw Anneke heeft hij een duurzaam bedrijf opgebouwd met vergaderfaciliteiten, een pannenkoekenrestaurant en een winkel met regionale biologische producten. Carlos geeft in deze W zijn visie op klantgestuurd denken en werken.

Carlos Faes

De Philips Fruittuin is een familiebedrijf met een lange geschiedenis. Anton Philips startte het teeltbedrijf als werkverschaffingsproject, om zijn personeel bij zich te kunnen houden terwijl de crisis (in de dertiger jaren van de vorige eeuw) huishield. Bovendien kon hij na de crisis zijn mensen iets goeds geven, want de appels en peren lagen in alle bedrijfskantines. Een soort vanzelfsprekend maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat we sinds de jaren zeventig verloren zijn, maar waar je gelukkig weer een herwaardering voor ziet.

Toen ik 23 jaar geleden als teler kwam solliciteren (bij meneer Frits Philips zelf), lag in de kantines het nepvoedsel van grote cateraars. De visie op personeel was veranderd van kapitaal naar kostenpost. Meneer Frits is altijd blijven geloven in duurzame bedrijfsvoering en kwaliteit. Die passie delen we. Hij coachte Anneke en mij tot op z’n honderdste. En het resulteerde in een nieuw, succesvol verdienmodel voor dit fruitbedrijf. We zijn geen anonieme leverancier voor de veiling meer, maar groene ontmoetingsplek en schakel tussen stad en platteland. In onze winkel vinden klanten eerlijke kwaliteitsproducten uit de directe regio. Daar willen ze voor op de fiets stappen. We doen wat we hier een eeuw geleden al deden: goed zorgen voor de stad.