Het verhaal moet kloppen

13 mei 2014
Column/Blog

Het verhaal moet kloppen

Miriam van der Lubbe is samen met Niels van Eijk oprichter van de veelzijdige ontwerpstudio Van Eijk & Van der Lubbe in Geldrop. Hun werk staat in bekende musea en galeries over de hele wereld, maar ze bedenken en ontwerpen ook tentoonstellingen voor werk van anderen en ruimtelijke concepten voor openbare gebouwen. Miriam geeft in deze W haar visie op goed opdrachtgeverschap en goed ontwerperschap.

Als ontwerpers werken we natuurlijk heel nauw samen met de opdrachtgever. De opdrachtgever die uitgedaagd wil worden en op zoek is naar een creatieve en gedreven sparringpartner, is bij ons aan het juiste adres. We stellen dan soms lastige vragen, maar die leiden wel tot het juiste resultaat. De antwoorden geven ons, en ook de opdrachtgever, nieuwe inzichten.

Goed ontwerperschap begint bij een scherpe analyse. De conclusies van die analyses zullen zich dan vertalen in vorm en materiaal. We vinden het interessant om vanuit de analyses voor de opdrachtgever nieuwe kansen te formuleren. We zijn gewend buiten de gebaande paden te denken en het is juist erg productief als we van een bepaald onderwerp juist niet zoveel weten. Vaak zit de opdrachtgever vast in zijn eigen kennis, dat belemmert hem om verder te kunnen denken. Dat doen wij dan voor hem.

We willen echt iets kunnen betekenen voor een opdrachtgever. Een vereiste daarvoor is een open en goede relatie. Daarom kiezen we ervoor alleen te werken met mensen en partijen waarmee we een klik hebben. Wij willen als ontwerpers bovenop de inhoud blijven zitten. Daarom hebben we lang geleden besloten om als studio vooral niet groter maar wel beter te worden. Dat is een opvallende keuze in een tijd waar vooral wordt gekeken naar groei. Wij doen het liever goed en zoals wij het zien, met persoonlijke aandacht, zodat onze ontwerpen tot hun volste recht komen.