Het Eindhoven van Piet Hein Eek

16 februari 2010
Mijn Eindhoven

Het Eindhoven van Piet Hein Eek

Sinds zijn sloophouten kast in 1990 is deze (meubel)ontwerper wereldberoemd. Eek is met geen stok uit de regio te krijgen.

Na zijn afstuderen aan de Design Academy bleef Piet Hein Eek als enige van zijn jaargenoten hier. "Er was goedkope ruimte en ons productiebedrijf paste in de maakcultuur. Timmeren doe je niet tussen de bankiers. Op veel gebieden is de tendens aan het omslaan. Zo'n echte maakomgeving als hier wint aan relevantie in heel Nederland."

Zelf maken
Hij ziet met genoegen hoe Eindhoven zich ontwikkelt: "Niet alleen omdat de Design Academy aan de weg heeft getimmerd. Nee, de stad gaat terug naar (zelf) maken maar dan op een hoger niveau. Daarom blijven designmensen nu hier, met hun elan en ideeen. Ze raken gewend aan de mogelijkheden en de infrastructuur; dat is elders echt veel minder."

Het vertrek van Philips was een zegen in vermomming, vindt hij. "De stad werd voor het blok gezet. Vader ging het huis uit, geen bemoeienis meer, toen mocht de stad het zelf gaan doen. En de ruimte die Philips achterliet, de lege fabrieken... spannend; ontwikkelen die gebieden zich zoals je wilt en hoopt? Het mooiste is organische, bijna anarchistische groei. Durven loslaten." Dat proeft hij in de stad. "Strijp-S en -R hebben een magnetische werking op de stad; volstrekt het tegenovergestelde van wat er tientallen jaren gebeurde. Echt de moeite waard."

Ministadje
Daar heeft hij zelf de hand in, want dit voorjaar verhuist hij met zijn bedrijf naar Strijp-R. Zijn handen jeuken: "Een enorm complex, een mini-stadje. We krijgen er de vrijheid, doen wat we leuk vinden, vullen 10.000 vierkante meter in naar onze inzichten. We zijn er het eerste georganiseerde bedrijf." In deze economische tijden zo'n grote stap voorwaarts? "De gemeente is erg blij met ons. De scheiding tussen wonen en werken is over. We hebben het vertrouwen van de markt en de bank. De tijd was er rijp voor. Alles kwam bij elkaar. In het voorjaar verhuizen we over vanuit Geldrop, dit najaar gaan we open, sowieso. Niet ingewikkeld, als de lampen en machines het doen en de keuken functioneert. Het is er toch al mooi. We willen geen vaststaand iets, maar juist steeds iets nieuws zien en beleven. Het wordt er alleen maar leuker, mensen komen er voor terug."

In de groei
Eek heeft Eindhoven volwassen zien worden: "Er kwam een einde aan het steeds maar onderling bedisselen, dat resulteerde in lelijke kinderen, zonder jus; kijk maar rond de binnenring. De stad is zo naar binnen gekeerd geweest. De omslag wordt nu gemaakt, van mij mag het nog sneller en breder. Dat proces is niet echt stuurbaar. Hoeft ook niet. Er is elan, de stad trekt mensen, prima. Eindhoven zit in een positief proces, dus niet zeuren. Veranderen gaat langzaam, ook in tijden van crisis. Maar dan gebeurt het ook grondig. Je moet een paard geen hengst geven en over de sloot heen willen jagen. Ook al ben ikzelf nogal van de verandering. De politiek is er niet om ons leven leuker te maken, maar om te zorgen voor zekerheden en mogelijkheden zodat we zelf ons leven leuker kunnen maken. Dat gebeurt hier."