Genieten van Eindhovense rafelrandjes

16 april 2019
Mijn Eindhoven

Genieten van Eindhovense rafelrandjes

Paul Tholenaars is een man van de stad en haar veranderingen. Brabants heeft hij zich nooit gevoeld, maar de voormalig directeur Wonen van Woonbedrijf houdt wel van Eindhoven. “Wat een stad leuk maakt, is niet de schoonheid, maar dat je erin kan zwerven en ontdekken.”

Hij kwam eigenlijk in Eindhoventerecht toen hij Bouwkunde ging studeren. “Ik kon naar Eindhoven of Delft. En ik wist één ding zeker: ik wilde niet naar de Randstad.“Dus verhuisde Tholenaars in 1977 van Nijkerk naar de Lichtstad. Hij is er altijd blijven wonen, inmiddels al 42 jaar. “Ik ben een echte Eindhovenaar, maar een Brabander ben ik nooit geweest en zal ik ook nooit worden. Waarom? Lastig uit te leggen... Misschien heeft het een stukje met opgroeien en opvoeding te maken. Je zult mij in ieder geval nooit ‘houdoe’ horen zeggen.”

Fietsen

Voordat Tholenaars aan de slag ging als directeur Wonen bij Woonbedrijf, werkte hij 7 jaar in Rotterdam, daarna in Arnhem en vervolgens in Den Bosch. Dat betekende elke dag op en neer reizen. Toch bleef hij in Eindhoven wonen. In eerste instantie niet vanwege de stad, maar vanwege zijn passie: fietsen. Dat is een van de redenen waarom hij Velosoof heeft uitgekozen om af te spreken, een wieler- en eetcafé op het NRE-terrein in Eindhoven. Op dit terrein zat vroeger de stedelijke gasvoorziening.

De gebouwen zijn vrijgekomen en krijgen of hebben een andere bestemming, net als Velosoof. “Toen ik 21 jaar was, ging ik wedstrijden fietsen. Het trainen ging en gaat hier in de omgeving fantastisch. Elke keer dat ik overwoog om te verhuizen, bedacht ik me dat fietsen in de Randstad veel moeilijker was. Dus dat heeft mij zeker uit Rotterdam weggehouden. In Arnhem kon je wél weer goed fietsen, maar in die tijd was de fietscultuur in Brabant veel sterker dan in het midden van het land. Dus ook toen ben ik hier gebleven.”

Zwerven

Tholenaars heeft de stad zien groeien en daarmee ook zijn verbinding met Eindhoven. “In Rotterdam, 30 jaar geleden, zag ik véél meer culturen en mensen op straat. Hier was het echt ‘wit’. Dat is wel veranderd. Eindhoven is veel internationaler geworden. Je hoort veel Engels in de stad. Dat heeft Eindhoven veel interessanter gemaakt, vind ik. Ander publiek, andere ontwikkelingen, andere gebeurtenissen… Ook op cultureel vlak is het gegroeid. Minder Brabants, haha.” Een mooie stad vindt Tholenaars Eindhoven niet. Maar dat is volgens hem ook niet wat Eindhoven zo leuk en interessant maakt.

“Er zijn allerlei historische rafelranden, zoals de oude Philips-gebouwen en deze plek. Die krijgen een nieuwe invulling, maar behouden hun vorm en betekenis. Wat een stad leuk maakt, is niet de schoonheid, maar dat je in een stad kan zwerven. Dat je op plekken komt die je niet kent en die je kunt ontdekken, zoals deze. Juist dat rommelige en die verandering, maken het interessant.” Dat zwerven doet hij graag in zijn vrije tijd. In Eindhoven, op een andere plek in Nederland of in het buitenland. “In het weekend rijd ik weleens naar een stad die ik niet ken en ga ik gewoon lopen. Een paar jaar geleden was ik in de kop van Noord-Holland en kwam ik terecht in Hippolytushoef. Precies: waar ligt dát dan?”

Prettig wonen

Toen Tholenaars eenmaal als leidinggevende bij Woonbedrijf aan de slag ging, was er geen reden meer tot verhuizen. Hij vond het ook heel prettig om in zijn eigen woonplaats actief te zijn. “Samen hebben we gewerkt aan betaalbare woningen in prettige wijken. In het begin lag de focus vooral op de leefbaarheid in wijken, nu wat meer op voldoende woningen en betaalbaarheid. Studenten hebben daar altijd bijzondere aandacht in gehad, maar ook ouderen en bijzondere doelgroepen.”

''Wat een stad leuk maakt, is dat je erin kunt zwerven''

Zijn betekenis voor Eindhoven schuift hij meteen toe naar zijn oud-collega’s. “Ik heb een bijdrage geleverd aan de organisatie. Keuzes maakten we samen, als team. Ja, er zijn mensen die daar een belangrijke rol in spelen, maar niemand krijgt alleen iets voor elkaar. Mijn werk zat vooral in de dienstverlening, in het mensen prettig laten wonen. Als ik concreet iets moet noemen, kan ik zeggen dat ik twee keer de huurverhoging niet door heb laten gaan. Dat waren wel bijzondere momenten in de sector, want dat gebeurt heel weinig.” Tholenaars benadrukt dat hij de continuïteit van Woonbedrijf erg mooi vindt. “Het is altijd een stabiele organisatie geweest. Continuïteit in dienstverlening is net zo belangrijk als je producten. Want continuïteit leidt tot betrouwbaarheid. Dat heeft Woonbedrijf tot nu toe heel goed gedaan.” Tholenaars werkte 18 jaar bij Woonbedrijf en denkt nu na over een invulling van de toekomst.

''Het fietsen heeft mij uit Rotterdam weggehouden''

Favoriete plek in Eindhoven
Velosoof is een wieler- en eetcafé op het NRE-terrein en dat is goed te zien aan de binnenkant. De aankleding bestaat uit wielrenfietsen, wielrenshirts en andere fietsobjecten. Er zit zelfs een fietswerkplaats in het pand. Ook Tholenaars heeft een stukje aan het interieur van Velosoof bijgedragen. “Van mijn wielerclub kreeg ik ooit een trui die wielrenner Bert Oosterbosch droeg. Die heeft een neef van hem, tevens collega bij Woonbedrijf, hier opgehangen.

Ik ontdekte Velosoof een paar jaar geleden en drink er weleens een kop koffie. Op deze plek komen een paar belangrijke elementen uit mijn leven en uit Eindhoven samen: ten eerste mijn passie voor het fietsen, maar ook de historie daarvan. En het laat de historie van Eindhoven zien en het hergebruiken en herinrichten van oude gebouwen. Dit is zo’n rafelrandje in Eindhoven dat je kunt ontdekken.”

Reactie toevoegen