Eenmalige huurverlaging

27 mei 2021
W Nieuws

Eenmalige huurverlaging

Bewoners met een sociaal huurcontract en een laag inkomen kunnen in 2021 één keer een huurverlaging krijgen. Deze huurverlaging ging in op 1 mei 2021. Ook krijgen bewoners van sociale huurwoningen dit jaar géén huurverhoging. De overheid bevriest dit jaar de huren vanwege de coronacrisis.

De meeste bewoners van een sociale huurwoning betalen een huurprijs die past bij hun inkomen. Woonbedrijf houdt daar bij het verhuren van woningen rekening mee. Toch zijn er mensen die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen is gedaald. Daarom kunnen deze bewoners in 2021 één keer een huurverlaging krijgen. 

Voorwaarden

Of een bewoner de huurverlaging krijgt, ligt aan de hoogte van de huur, het (gezamenlijk) inkomen en met hoeveel mensen iemand woont. Hoeveel huurverlaging iemand krijgt, hangt af van de netto huurprijs. 

Geen huurverhoging dit jaar

Elk jaar mogen wij op 1 juli de huurprijs aanpassen. Dat gebeurt dit jaar niet voor sociale huurwoningen. De overheid bevriest dit jaar de huren vanwege de coronacrisis. Bewoners krijgen dus géén huurverhoging. In de vrije sector zijn de huren wél verhoogd met 2,4%. Dit geldt ook voor garages, bergingen en parkeerplaatsen die niet verbonden zijn aan een sociale huurwoning.