Duurzaam bouwen en wonen in Tongelre: “Niks gaat zomaar naar de stort”

07 oktober 2020
Interview

Duurzaam bouwen en wonen in Tongelre: “Niks gaat zomaar naar de stort”

Aan de Poeijersstraat in Tongelre ontwikkelt Woonbedrijf 28 duurzame woningen. Dit zijn 15 appartementen in het voormalige klooster en 13 nieuwe woningen op het terrein erachter. Dit gebeurt in samenwerking met de toekomstige bewoners, de leden van woonvereniging ’t Rondeel. Jeannette Claessen en Bertie van den Boogaard zijn twee van hen. Zij vertellen enthousiast over het duurzaam ontwikkelen, bouwen en uiteindelijk wonen.  

Ongeveer 6 jaar geleden liet Woonbedrijf tijdens een presentatie weten het oude klooster te willen ontwikkelen tot woongemeenschap. Jeannette was daarbij en riep meteen: “Dat lijkt me fantastisch!” Dat liet ze weten aan Woonbedrijf en ze trommelde mensen op die net zo enthousiast zouden zijn. Daaruit is een groep toekomstige bewoners ontstaan, nu woonvereniging ’t Rondeel.

Samenleving in het klein

De woonvereniging bestaat nu uit ongeveer 17 leden en een groep instromers. Als alle toekomstige woningen bezet zijn, bestaat de groep uit ongeveer 40 mensen, inclusief kinderen.  
“We willen een zo divers mogelijke groep qua leeftijd, gezinssamenstelling en sociaaleconomische en etnische achtergrond”, zegt Jeannette. “Eigenlijk de samenleving in het klein.” 

“SAMEN WONEN HEEFT ALLES TE MAKEN MET VEILIGHEID EN JEZELF KUNNEN ZIJN"

Samen wonen

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. “Sommige leden zijn in hun eigen leven ook veel bezig met duurzaamheid, natuur en/of milieu. Ook sociale duurzaamheid vinden we belangrijk. Samen wonen heeft alles te maken met veiligheid en jezelf kunnen zijn. Daarom kiezen we nieuwe leden heel zorgvuldig en bouwen we aan goed overleg met elkaar. We willen dat iedereen gehoord wordt en op zijn of haar manier iets bijdraagt.” 

Samen ontwikkelen

De toekomstige bewoners hebben een opvatting over hoe ze met elkaar willen wonen. Bertie: “We wilden dus samen, en samen met Woonbedrijf, het terrein vormgeven. Drie jaar geleden zijn vastgoedontwikkelaar Gertjan Vromans en projectleider Eric Aerts gestart om samen met ons plannen te ontwikkelen. Twee enthousiaste mannen met wie de samenwerking goed verloopt. Er wordt aan beide kanten met hart en ziel gewerkt. Dan kan er alleen maar iets mooi uitkomen.” 
De woonvereniging heeft verschillende werkgroepen. Zij hebben met Eric en Gertjan overleg over verschillende onderdelen. Zo is er een bouwgroep, een werkgroep ‘gezamenlijke ruimte’ en een tuingroep, waar Bertie in zit.

“ER WORDT AAN BEIDE KANTEN MET HART EN ZIEL GEWERKT"

Opnieuw gebruiken van materiaal

Duurzaamheid komt terug in alle onderdelen van het project. De nieuwe woningen worden zoveel mogelijk circulair gebouwd. “Het materiaal van de 2 gebouwen op het terrein, is in kaart gebracht.

Hierna keken we naar wat opnieuw te gebruiken was. ” Naast het klooster stond een houten, Finse School. Die kon niet blijven staan. Ombouwen tot appartementencomplex of verplaatsen waren niet haalbaar. De school is nu gesloopt, maar op een circulaire manier. Bertie: “Veel materiaal wordt opnieuw gebruikt in onze gemeenschappelijke ruimte en binnentuin. De planken en balken gebruiken we opnieuw voor de bouw van bergingen en de fietsenstalling. Het mooie torentje van de school komt er bovenop. Zo hebben we weer een ‘kleine Finse School’ terug .” Het materiaal dat overblijft, beheert sloopbedrijf Van Liempd namens Woonbedrijf. Dat wordt weer hergebruikt in andere projecten of verkocht via gebruiktebouwmaterialen.com. “Er gaat niks zomaar naar de stort.”

Duurzaam wonen

Een aantal nieuwe woningen is geschikt voor gezinnen. De andere zijn 1- of 2-persoonswoningen. Alle nieuwe woningen bestaan uit één bouwlaag met een schuin dak voor bergruimte. Ze worden met ClickBricks gebouwd, herbruikbare bakstenen die worden vastgeklikt. De woningen en het klooster worden goed geïsoleerd. Alle nieuwbouwwoningen krijgen zonnepanelen en werken op elektriciteit. 

“VEEL MATERIAAL WORT OPNIEUW GEBRUIKT IN ONZE GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTE EN BINNENTUIN"

Groene pluktuin

Duurzaamheid zit ook in het ontwerp van de groene, heuvelachtige tuin, gemaakt door landschapsarchitect KruitKok. De wensen van de woonvereniging zijn daarin meegenomen. Bertie is enthousiast over het ontwerp. “De tuin gaat uit meerdere delen bestaan. Op sommige plekken komt eetbare gevelbeplanting en er komt een schaduwrijke plek met hoge bomen. Ook komen er een siertuin met bloemen, een cottage-tuin (moestuin met bloemen, fruit en groenten) en een kruidentuin. Er komen fruitboompjes, pergola’s en kronkelpaadjes. Een wadi vangt het regenwater op. Waar het kan, komen er molgoten die het water afvoeren naar de planten. Waar dit niet lukt, willen we regentonnen plaatsen. Het wordt een biodiverse, duurzame en klimaatvriendelijke tuin.” 

Start bouw

Het bestemmingsplan lag ter inzage en daarop zijn geen zienswijzen ingediend. Het moet alleen nog worden vastgesteld. De omgevingsvergunning is aangevraagd. Als alles goed verloopt, start de bouw begin volgend jaar. “Hopelijk wonen we rond kerst volgend jaar op die mooie plek.”

Reactie toevoegen