Doe mee met 4W, ‘Groot denken, klein doen’

27 mei 2021
W Reportage

Doe mee met 4W, ‘Groot denken, klein doen’

Jongeren en 55-plussers helpen aan werk, ouderen langer zelfstandig laten wonen en de zorg ontlasten. Het zijn een paar doelstellingen van het project ‘Doe mee met 4W’. Woonbedrijf, woonzorgorganisatie Archipel, sociale werkplaats Ergon en de gemeente Eindhoven verbinden hiermee de 4 W’s: wonen, werk en welzijn in de wijk.

Ergon en Archipel verkenden hun samenwerking al toen in juni 2020 de Werkinnovatie Prijs van Start Foundation en Cedris om de hoek kwam kijken. Er kon 1 miljoen euro worden gewonnen. De uitdaging? Banen creëren voor mensen met een grote achterstand tot de arbeidsmarkt. Banen die maatschappelijke problemen aanpakken en geen andere banen verdringen.


Yvonne van Eersel

Werk en welzijn verbinden

Er werd gebrainstormd. Yvonne van Eersel, manager facilitaire diensten bij Archipel, vertelt: “Ergon houdt zich bezig met ‘werk’ en vooral jongere mensen. Archipel met ouderen in de wijk. We zijn gaan nadenken over hoe we deze konden verbinden. Daar is uiteindelijk ‘Doe mee met 4W’ uitgekomen.” 

Wonen, werk en welzijn

De 4 W’s staan voor wonen, werk en welzijn in de wijk. Die verbinden we met het project aan elkaar. “We helpen jongeren en 55-plussers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan betaald werk. De jongeren gaan ouderen in de wijk ondersteunen en helpen met werk thuis. De 55-plussers, die zelf in de wijk wonen, begeleiden de jongeren weer.”

“4W heeft grote maatschappelijke doelen, maar vindt klein plaats"

 


Marie-José Backx

Woonvormen

4W wil de jongeren niet alleen in de wijk laten werken, maar ook wonen. “Zo gaan we vergrijzing tegen en ontstaat er meer sociale verbinding”, vertelt Yvonne. Op dit vlak is Woonbedrijf aangehaakt. Marie-José Backx, manager Buurtbeheer, noemt verschillende woonvormen. “Een jongere kan een kamer krijgen in de wijk of bij een oudere inwonen. Dit laatste kan heel fijn zijn voor de oudere. Zeker als deze alleen woont en eenzaam of angstig is. Een andere optie is om grote woningen te splitsen, waarbij ouderen beneden wonen en de jongeren boven. Hierover zijn we nog met de gemeente in gesprek.” 

“De hulp van jongeren ontlast de mantelzorger en/of reguliere zorg"

 


Monique van der Velden

Voordelen

Naast het aanbieden van werk en het vergroten van de verbinding in de wijk, heeft 4W nog meer maatschappelijke voordelen. Monique van der Velden, directeur Innovatie en Participatie bij Ergon, somt op: “De hulp van jongeren ontlast de mantelzorger en/of reguliere zorg. Ouderen blijven door de hulp langer zelfstandiger wonen. En de hulp en inwoning kunnen zorgen voor meer veiligheid en minder eenzaamheid. Voor de oudere én jongere.”

Goede match

“Het is een belangrijke en spannende vraag hoe we de juiste deelnemers vinden en aan elkaar koppelen”, zegt Monique. “Bij Ergon kiezen we de juiste deelnemers: 55-plussers die wat ervaring hebben en de jongeren goed kunnen begeleiden, en jongeren die voldoen aan het profiel.” Vervolgens wordt de match tussen jongeren, ouderen en 55-plussers gemaakt. “We werken met kwetsbare jongeren en ouderen. We besteden veel aandacht aan het zorgvuldig maken van de match. En we blijven daarna in contact met de ouderen en jongeren.” 


Frank Hendriks

Start in Gestel

Start Foundation beloonde ‘Doe mee met 4W’ met de aanmoedigingsprijs van €300.000. Hiermee wordt het project gestart in de wijk Gestel. Frank Hendriks is programmaleider strategische vernieuwing bij Ergon. Hij vertelt: “We willen voor de zomer de deelnemers werven en begin juli starten met de eerste dienstverlening. We beginnen in Gestel. 4W is groot denken, klein doen. Het heeft veel grote maatschappelijke doelen, maar vindt klein plaats: in de wijk. We begínnen ook in één wijk. En als het goed loopt, rollen we het uit naar andere stadsdelen.”

Doe mee

“Samen sociaal innoveren en elkaar versterken, dat is het hart van 4W”, zegt Monique tot slot. “Samenwerking en verbinding zorgen uiteindelijk voor het succes. We moedigen ideeën en bijdragen van andere partijen dan ook zeker aan.”