Design is meer dan een leuk ontworpen lamp

20 oktober 2011
Column/Blog

Design is meer dan een leuk ontworpen lamp

Wie bij design alleen maar denkt aan een artistieke lamp of een fraai vormgegeven stoel, doet het vakgebied ‘design’ ernstig tekort. Design omvat veel meer. Design staat voor diepgaand analyseren, creatieve oplossingen en verrassende toepassingen. Het gaat niet alleen over trendy producten; ook zaken zoals veiligheid in de openbare ruimte kunnen door professionele designers sterk verbeteren.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven.

Eindhoven heeft op dit moment in samenwerking met de TU/e Industrial Design twee projecten ’Design en Veiligheid’ lopen. Met deze projecten ‘Dochters op stap’ en ‘Design en de marathon’ worden met een effectieve designaanpak creatieve oplossingen gecreëerd voor een veiliger uitgaansleven voor jonge meiden in de stad en een verhoogde veiligheid van deelnemers en toeschouwers bij de marathon van Eindhoven. De basis van deze aanpak ligt in het door professor Kees Dorst van de TU/e ontwikkelde model ‘Designing Out Crime’. 

Design is verankerd in onze stadscultuur. Met de Design Academy, de TU/e Industrial Design en natuurlijk ook de Dutch Design Week staat Eindhoven internationaal aan de top als het gaat om design. En ook in de toekomst zullen wij als gemeente Eindhoven voorop blijven lopen in het samenbrengen van sociaal-maatschappelijke vraagstukken en toegepast design. Onze stad heeft daarvoor de talenten, de infrastructuur, een historie van creativiteit én de noodzakelijke netwerken in huis.