d’Ekker en de Oranjewijk: groene buurten met gerenoveerde woningen

21 april 2020
Uit de wijk

d’Ekker en de Oranjewijk: groene buurten met gerenoveerde woningen

d’Ekker en de Oranjewijk in Veldhoven zijn allebei oude Philips-wijken. Er wonen nog steeds veel oud-Philips-medewerkers, maar de buurten zijn ook erg geschikt voor gezinnen om in te wonen. De omgeving is groen en er zijn speelveldjes. De woningen in beide buurten zijn de afgelopen jaren gerenoveerd en verduurzaamd. Woonconsulenten Ella van de Ven en Suzanne van Doormaal zien graag meer jonge gezinnen in die buurten, maar dat voor elkaar krijgen is nog een opgave.

d'Ekker

d’Ekker is een oude Philips-wijk in Veldhoven waar we drie typen rijtjeswoningen hebben. In 2015 is gestart met een grote renovatie, die eind 2018 klaar was. Gevels zijn opgeknapt, asbest is verwijderd, daken en muren zijn geïsoleerd en er is mechanische ventilatie geplaatst. Bewoners hadden ook opties binnenshuis, zoals het vervangen van de keuken, badkamer of toilet. Die opties kostten wel extra huur. Ella van de Ven: “Bewoners konden zelf kiezen wat ze wilden, voor een maximale huurverhoging van 39 euro. Meer niet, omdat we de woningen nog lang willen verhuren voor een betaalbare prijs. Na de renovatie konden bewoners ook kiezen voor zonnepanelen.”

Veel bewoners wonen er al heel lang en willen er niet weg, net als in de Oranjewijk. Ella: “Ook in d’Ekker zien we graag meer jonge gezinnen. De buurt is minder ruim opgezet dan de Oranjewijk, maar wel kindvriendelijk. Er zijn grasveldjes en speeltuintjes en er ligt een school in de buurt. Het is alleen lastig om gezinnen in die woningen te krijgen. Jonge ouders hebben vaak minder inschrijftijd opgebouwd dan 55-plussers. Die laatste groep komt dus eerder in aanmerking voor een huis. We moeten nog bedenken of en hoe we hierin wat kunnen sturen.” In d’Ekker start binnenkort een wijkpilot, een initiatief van de gemeente Veldhoven. Woonbedrijf en andere partijen doen hieraan mee. Ella: “Het doel is om op te halen waar mensen in de wijk behoefte aan hebben. En dat we dat proberen te organiseren, zodat bewoners wat meer achter de voordeur vandaan komen.”

d'Ekker
Aantal inwoners d'Ekker: 4080
Aantal woningen Woonbedrijf: 492
Bouwjaar: 1952, 1954 en 1959
Gemiddelde kale huurprijs: €500-€550

 

#Wat vinden zij?

Hanneke te Boekhorst en Joop Göppel

Hanneke woont bijna 43 jaar in haar woning in d’Ekker, Joop 35 jaar. Hanneke: “De buurt bevalt heel goed. Het is lekker rustig. De renovatie is over het algemeen goed gegaan. Alleen zijn het trappengat en de hal bij mij beschadigd tijdens het verwijderen van asbest…” Hanneke en Joop zijn bestuurslid bij Sentrum 70. Joop: “Dat is een buurthuis met diverse activiteiten, vooral voor ouderen. Denk aan kaarten, biljarten en beweegtherapie. Ook is dit een ontmoetingsruimte voor een aantal verenigingen.”

 

 

Oranjewijk

In de Oranjewijk in Veldhoven heeft Woonbedrijf 84 rijtjeswoningen, 78 tweekappers en 5 vrijstaande woningen. De wijk is destijds gebouwd voor Philips-medewerkers. “Onder bewoners werd deze wijk Goudkust genoemd”, vertelt Suzanne van Doormaal. “De woningen werden toen toegewezen op functieniveau. Hoe hoger iemands functie, hoe groter de woning. Er wonen nog veel ouderen uit de Philips-tijd.” De woningen hebben grote tuinen en de wijk is ruim opgezet en opvallend groen. Er staan heel veel hoge bomen in tuinen. Suzanne: “Die zijn ooit geplant door bewoners. Een paar jaar geleden hebben we een bomenplan opgesteld. Daarin staat welke boom waar staat, de onderhoudstoestand en wie ze onderhoudt.”

Op leefbaarheidsgebied speelt er in de wijk weinig, zegt Suzanne. “Af en toe krijgen we een klacht over het onderhoud van een tuin of is er een zorgvraag. Overlastkwesties zijn er amper. Mensen zijn redelijk op zichzelf. Naast bewoners die met hun hond wandelen, zie je weinig mensen op straat.” In maart 2018 startte Groenen met een grote renovatie aan alle woningen, behalve de vrijstaande. De woningen kregen nieuwe dakpannen, dakramen en dakkapellen en het dak is geïsoleerd. Ook is er mechanische ventilatie aangebracht. Eind 2018 was de renovatie klaar. “In de toekomst zien we graag dat er weer meer gezinnen met jonge kinderen in de wijk komen. Daar is de wijk ook voor geschikt, met het vele groen en een speelveldje. Wat we met de 5 vrijstaande woningen doen, weten we nog niet. Daar moet een interne toekomstvisie meer duidelijkheid over geven.”

Oranjewijk
Aantal inwoners: n.v.t.
Aantal woningen Woonbedrijf: 176
Bouwjaar: 1961 en 1962
Gemiddelde kale huurprijs: vrijstaand: €933 / 2-onder-1-kap: €753 / tussenwoning: €545

 

#Wat vindt hij?

Peter van Meeren

“Wij wonen sinds 1993 in de Oranjewijk. We kozen destijds voor deze woning omdat die ruim is, een grote tuin heeft en in een rustige buurt ligt. We hebben het hier al jaren naar onze zin. Tijdens de renovatie heb ik in de klankbordgroep gezeten. De isolatie werkt perfect: vooral boven in de woning merk je verschil. Daar is het in de zomer een stuk koeler en in de winter een stuk comfortabeler dan voorheen. De buitenkant van de woningen is ook helemaal opgeknapt en zien er heel mooi uit.”