Community op Strijp-S en ‘ons kent ons’ in Drents Dorp

26 mei 2021
Uit de wijk

Community op Strijp-S en ‘ons kent ons’ in Drents Dorp

Drents Dorp is een wijk met een dorps karakter en veel eengezinswoningen. Op Strijp-S staan vooral flats waar veel jonge mensen wonen. Twee verschillende buurten, maar met een duidelijke overeenkomst: bewoners ontmoeten elkaar graag. Woonconsulenten Michiel Moelker en Karin van den Putte vertellen meer over deze Eindhovense buurten.

Strijp-S

Karin: "SPACE-S bestaat uit studentenkamers, studentenstudio’s, lofts, appartementen en (woon-)werkruimtes. De meeste bewoners zijn 25 tot 35 jaar. Er wonen ook 10 jongeren met een licht verstandelijke beperking, vanuit wooninitiatief Plu-S. Zij wonen op zichzelf, maar hebben woonbegeleiding, en delen een gemeenschappelijke ruimte. In SPACE-S en SAS-3 wonen ook mensen met autisme, vanuit Futuris. Zij hebben ook woonbegeleiding. 

SPACE-S is vanaf het begin al echt een community. Daar hebben bewoners ook voor gekozen. Mensen wonen op zichzelf, maar hebben veel contact met elkaar. Zo’n woonvorm spreekt veel jonge mensen aan. Je ziet ook dat studenten die een kamer hebben later doorstromen naar een appartement. Omdat ze graag in het gebouw en de omgeving blijven wonen. 

Karin van den Putte

Bewoners zijn erg actief: ze hebben een bewonersvereniging met ‘workspaces’ (werkgroepen) en organiseren veel. Helaas zijn er door corona nu geen fysieke activiteiten. Het buurthuis in het gebouw is al meer dan een jaar dicht. Ze hebben ook een woonkamer, logeerkamer en dakterrassen. Deze ruimtes beheren de bewoners zelf. Bewoners zoeken naar mogelijkheden voor activiteiten. Zo hebben ze laatst een digitale kookworkshop georganiseerd. Maar ik merk dat ze het ‘echte’ contact missen. 

Ook SAS-3 bestaat uit appartementen met een gevarieerde mix aan bewoners. Maar daar is het ‘wij-gevoel’ minder aanwezig. Mensen zijn meer op zichzelf. Van SAS-3 is 20% een koopwoning. Groot onderhoud aan SPACE-S of SAS-3 is nog niet nodig geweest.”

Strijp-S
Aantal woningen Woonbedrijf: SPACE-S: 401, SAS-3: 190 
Soort woningen: appartementen
Bouwjaar: Space-S: 2016, SAS-3: 2012
Gemiddelde huurprijs: de meeste woningen vallen in de categorie ‘betaalbaar’, met een kale huurprijs van €442 tot €633.

#En wat vindt zij?

Chiara Frenken, bewoner Space-S

“Ik ben hier in 2017 gaan wonen met mijn moeder en zusje. En sinds februari woon ik hier op mezelf. Ik ben op SPACE-S gebleven omdat ik het hier erg naar mijn zin heb. Op Strijp-S heb je de voordelen van de stad, maar het is rustiger dan in het centrum. Ook de community hier vind ik fijn. We hebben workspaces (werkgroepen) met actieve bewoners. Ik zit zelf in een workspace die ervoor zorgt dat het hier opgeruimd en netjes blijft. Door zaken samen te regelen, krijg je echt dat burengevoel. Iets dat je in een stad niet zo snel vindt. Dat vind ik heel prettig.” 

 

Drents Dorp

Michiel: "Het is echt een dorpje op zich, met een volks karakter. Er heerst een ‘ons kent ons’-gevoel. Ongeveer 80% van Drents Dorp bestaat uit sociale huurwoningen van Woonbedrijf. Dat zijn vooral kleine eengezinswoningen: oude Philips-woningen, gebouwd in de jaren 20. We bouwen 25 appartementen aan de Koenraadlaan. Die zijn in november klaar. We verhuren een deel aan bewoners die al in Drents Dorp wonen. Daardoor komen er eengezinswoningen vrij voor jonge gezinnen.

Drents Dorp Noord is een mix van huur- en koopwoningen. Eind 2013 zijn er 110 nieuwe, grote eengezinswoningen verhuurd. In 2014 zijn er 30 koopwoningen opgeleverd. 

Michiel Moelker

Drents Dorp is een kindvriendelijke wijk met een grote speeltuin en een basisschool. Ook wordt er in mei het Urban Sport Park geopend. Hier kun je buitensporten doen zoals freerun, survivalrun en BMX. De wijk heeft groen in de buurt; het grenst aan het Philips de Jongpark en het voedselbos. Het is ook een actieve wijk waar bewoners veel organiseren. Dat gebeurde vooral in het Hoofdkwartier onder het Strijps Bultje. Helaas wordt de vergunning van het Hoofdkwartier niet verlengd en houdt het op met bestaan. Bewoners vinden dat heel erg jammer. We zoeken naar een vervangende plek in de wijk waar we de activiteiten uit het Hoofdkwartier kunnen voortzetten.  Daarover ben ik met de gemeente en andere netwerkpartners in gesprek. 

We willen Drents Dorp op zijn eigen manier gewoon en bijzonder houden. Een dorpje in de stad met een eigen karakter. Waar bewoners samen dingen blijven ondernemen.”

Drents Dorp
Aantal woningen Woonbedrijf: 916 (exclusief studentenwoningen)
Soort woningen: eengezinswoningen en appartementen
Bouwjaar: de meeste woningen zijn gebouwd tussen 1920 en 1930
Gemiddelde huurprijs: de meeste woningen vallen in de categorie ‘betaalbaar’, met een kale huurprijs van €442 tot €633. 

#En wat vindt zij? 

Emelie de Vaan, bewoner Drents Dorp

“Wij wonen sinds 2013 in Drents Dorp. Ik kende de wijk van vroeger en wist dat het een heel gezellige, actieve buurt was. Ik ben zelf ook actief bij de Stichting Buurtbelangen Drents Dorp. Ik organiseer activiteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Een leuke aanvulling daarop wordt het Urban Sport Park, dat in mei opengaat. Ook de ligging van de wijk vind ik heel fijn. We wonen in de stad, maar vlakbij het groen. Met het Philips van Lennep-park aan de ene kant en het Philips de Jongh-park aan de andere kant. Je hebt het dorpse gevoel in de stad. Beter kun je het niet hebben.”