Buurtschap te Veld - Samenwonen in het groen

25 mei 2021
W Reportage

Buurtschap te Veld - Samenwonen in het groen

Eindhoven krijgt er aan de Castiliëlaan in Woensel een nieuwe buurt bij: Buurtschap te Veld. Een vernieuwende en groene buurt met zo’n 650 tot 700 woningen. Woonbedrijf, 'thuis en de gemeente Eindhoven werken samen aan de ontwikkeling van de buurt. Stefan Schuwer, adviseur gebiedsontwikkelaar bij Woonbedrijf, en Stefanie Gijsbers, projectmanager bij de gemeente Eindhoven, vertellen meer over dit bijzondere project.

Snel veel woningen bouwen. Dat was gedachte achter de nieuwe wijk. Om zo snel iets te doen aan de grote vraag naar woningen. Maar wél zo dat mensen er prettig wonen. “Je kunt natuurlijk een hoop containerwoningen stapelen in een weiland”, zegt Stefan. “Maar we willen ook zorgen voor een goede woonomgeving.” 

Tijdelijke wijk

Door afspraken in regioverband en met de provincie mogen er in het gebied alleen tijdelijke woningen gebouwd worden. Na 30 jaar moeten alle woningen in principe weg. Stefan wil het ook geen ‘tijdelijk wonen’ noemen. “Mensen wonen er ‘gewoon’. Dus moeten we ook zorgen voor een fijne omgeving. Een tijdelijke wijk bouw je wel anders dan een permanente. Maar daardoor hoef je niet meteen je ambities in de prullenbak te gooien.” 

"Het is een groen gebied, dat willen we zo houden en versterken"

 

Groene omgeving

Dat hebben we ook niet gedaan. Sterker nog: we hebben veel aandacht besteed aan de ambities en voorbereiding van het project. “Het gebied heeft cultuurhistorische waarde”, zegt Stefanie. “Daar gaan we respectvol mee om. Net als met de natuur. Het is een groen gebied, dat willen we zo houden en versterken.” 

De samenwerking tussen de corporaties en gemeente in dit project is bijzonder. Stefanie: “Normaal gesproken heeft Woonbedrijf een plan waar de gemeente aan meewerkt. Of andersom. Buurtschap te Veld is écht een gezamenlijk project.” Stefan vult aan: “We hebben onze eigen rol en taken, maar werken alles samen uit. Van voorbereiding tot aan bouw.” 

"Buurtschap te Veld is écht een gezamenlijk project"

 

Mix van woningen

In de buurt komt een mix van betaalbare en duurzame woningen. Onder andere 350 sociale huurwoningen en 100 woningen voor middeninkomens. “Die worden modulair gebouwd in de fabriek en kant-en-klaar neergezet in de wijk. Hierdoor kun je snel bouwen.” We verhuren ook 100 kavels. Daar kunnen mensen hun eigen huis op bouwen. “Daar is veel interesse in”, vertelt Stefanie. “Er zijn veel handige mensen die op een creatieve en innovatieve manier hun eigen huis willen bouwen. En dat kan vrij goedkoop. Je kunt zelfs een kant-en-klare woning kopen en laten neerzetten.” Tot slot komen er maximaal 119 woningen van Living Lab 040. Hierin experimenteren we met innovaties op het gebied van wonen. Bedrijven onderzoeken samen met bewoners hoe het ‘wonen van de toekomst’ eruit ziet. 

Samen wonen

Buurtschap te Veld is anders dan de doorsnee nieuwbouwwijk. De verschillende woningen worden in groepjes van 35 tot 80 neergezet. Samenwonen in het groen staat centraal. In plaats van aparte achtertuinen, delen bewoners het groen om de woningen heen. Dit mogen ze zelf inrichten. Zo zijn bewoners verbonden met elkaar en het landschap. De buurten zijn autovrij. Parkeren kan in een ‘parkeerkoffer’, op loopafstand van de woningen.

"We vragen toekomstige bewoners naar hun motivatie en rol in de buurt"

 

Bewoners

Mensen kunnen reageren via Wooniezie. Maar we zoeken wel naar bewoners die hier met de goede reden willen wonen. “Mensen die bewust kiezen voor deze buurt”, zegt Stefan. “Wat bijvoorbeeld betekent: geen auto voor de deur en het delen van buitenruimte. We gaan zo ook vragen naar hun motivatie en rol in de buurt.” Het plan is dat de eerste bewoners in september hun woning in kunnen. Eind 2022 is de wijk klaar. “Al is het duwen en trekken om op schema te blijven”, zegt Stefanie. “We hebben te maken met verschillende mensen en organisaties. En we vragen veel: alles moet sneller dan normaal. Maar het is nog steeds haalbaar dat de eerste mensen er eind van de zomer wonen. Daar gaan we voor. ”