Bouwen aan betaalbaarheid

11 oktober 2017
W Reportage

Bouwen aan betaalbaarheid

Het aanbieden van betaalbare woningen heeft voor Woonbedrijf de hoogste prioriteit. Tussen 1 januari 2016 en 1 april 2017 is het aantal betaalbare huurwoningen in Eindhoven met maar liefst 767 gegroeid. Door nieuwbouw én de gematigde verhoging van de huren van de bestaande woningen.

De groei van het aantal betaalbare woningen is natuurlijk goed nieuws voor mensen met een smalle beurs. Volgens de passendheidstoets, een maatregel van de rijksoverheid, zijn zij aangewezen op woningen met een huurprijs onder de € 592,00 of € 635,00 (afhankelijk van de gezinssamenstelling). Hun keuzes en mogelijkheden zijn natuurlijk groter als de voorraad betaalbare huurwoningen groeit.

De verwachting is dat het aantal betaalbare huurwoningen nog zal stijgen. Op deze pagina’s laten we zien welke bouwprojecten in uitvoering en ontwikkeling zijn. Het is ons streven om deze woningen voor een groot deel te realiseren met een huur van minder dan € 635,00 per maand.

Stationslocatie

Woonbedrijf is een partner in District E, het plan voor de herontwikkeling van de Stationsomgeving Zuidplein van belegger en ontwikkelaar Amvest. Het Stationsplein verandert van een versnipperd plein met weinig uitstraling naar een spectaculair verblijfsgebied voor wonen, werken, uitgaan en recreëren. Woonbedrijf gaat in samenwerking met Amvest circa 100 betaalbare huurappartementen realiseren binnen District E. Deze zijn bestemd voor huishoudens van één of twee personen die stedelijk willen wonen in het dynamische centrum van Eindhoven.
 

"Mooi dat nu ook mensen met een smalle beurs in de binnenstad kunnen wonen"
 

Ingrid van Gijzel, districtsmanager bij Woonbedrijf: “We zijn er heel trots op dat we deze kans krijgen. En het mooie is dat nu ook mensen met een smalle beurs in de binnenstad kunnen wonen. Een groot deel van onze woningen verhuren we met een huurprijs van minder dan € 592,00. Deze appartementen bieden stedelingen een plek en daar zullen we in de toewijzing ook rekening mee houden.”
 

Den Haagacker

Aan de Carolusdreef in Valkenswaard renoveert Woonbedrijf Den Haagacker, een woongebouw voor senioren, op een zeer ingrijpende manier. De woningen voldeden niet meer aan de huidige eisen en daarom heeft Woonbedrijf ervoor gekozen om Den Haagacker te vernieuwen naar een eigentijds gebouw voor senioren die zelfstandig kunnen wonen.Aannemer Heijmans heeft het bestaande gebouw tot op het betonskelet afgebroken en bouwt het vervolgens weer op tot 105 zelfstandige seniorenwoningen en een multifunctionele ontmoetingsruimte. De woningen verschillen in indeling en grootte (van 59 m² tot 121 m²). Ook de huurprijzen variëren van € 550,00 tot € 705,00, exclusief servicekosten. Zo kunnen bewoners kiezen welke woning het best bij hen past.

 

Oude Gracht West

De woningen in de wijk Oude Gracht West (Woensel) zijn onlangs opgeleverd. Voor deze woningen was veel belangstelling en dat is ook niet vreemd, want het zijn unieke woningen; in een groene omgeving, vlakbij voorzieningen en voor een betaalbare prijs: € 592,00, exclusief servicekosten.
 

"Een prima plek voor jonge gezinnen en één- of tweepersoons huishoudens"
 

Een prima plek voor jonge gezinnen en één- of tweepersoons huishoudens. De woningen hebben label A+++ en zijn voorzien van driedubbel glas en extra isolatie in de muren. Behalve de lage huur hebben de bewoners straks ook een lage energierekening. Een aantal woningen heeft zonnepanelen. De woningen die te veel schaduw van de bomen hebben, hebben geen zonnepanelen, maar een warmte-terugwin-pomp.

 

Willemstraat

Het voormalige kantoorpand van Woonbedrijf aan de Willemstraat 28 in Eindhoven ondergaat een bliksemsnelle transformatie. Hier creëren we kleine studio’s en appartementen van 18 tot 52 m² voor flexwonen. Deze flexwoningen zijn bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een snel beschikbare, betaalbare en tijdelijke woning. Ook maken kunstenaars tijdelijk gebruik van enkele studio’s. De verbouwing is in juni 2017 gestart en we verwachten dat de woningen in maart 2018 klaar zijn.

Reactie toevoegen