Bewoner bepaalt bij renovatie in Eckart Vaartbroek

09 oktober 2018
W Nieuws

Bewoner bepaalt bij renovatie in Eckart Vaartbroek

Als er gerenoveerd moet worden, is Woonbedrijf aan zet. Natuurlijk is er goed overleg met bewoners, maar werkzaamheden worden meestal op vastgestelde data en in blokken uitgevoerd. Bij het renoveren van 250 woningen in Eckart Vaartbroek is gekozen voor een vernieuwende werkwijze.

De woningen in Eckart Vaartbroek moeten fors gerenoveerd en verduurzaamd worden. “Bijzonder aan dit project is dat huurders grotendeels zelf bepalen”, vertelt Marieke van den Wijngaard, senior projectleider bij Woonbedrijf. “Zij geven zelf aan wat er in hun woning moet gebeuren en zij bepalen wanneer het werk start. Fijn, want soms komt een verbouwing echt niet uit. Bovendien doen we er alles aan om overlast tijdens het werk zoveel mogelijk te beperken. Zo snel en effectief mogelijk aan de slag, daar draait het om.”

"Bewoners hebben veel meer zeggenschap"
 

Innovatief plan van aanpak

Nicol Snieders, bewonersbegeleider bij Woonbedrijf: “Met de twee wijkaannemers, Jansen Huybregts en Van Rijswijck, ontwikkelden we een innovatief plan van aanpak voor dit project. Samen maakten we een klantreis om te bepalen welke informatie de huurder nodig heeft om keuzes te kunnen maken en hoe wij hem daarbij kunnen ondersteunen. We bekeken ook hoe we het renovatiewerk het beste en het snelste konden uitvoeren.”

De aannemers testten de technische werkzaamheden in zeven testwoningen. De aanpak werd op basis daarvan soms compleet aangepast. “De constructie en de plaatsing van het nieuwe dak zijn bijvoorbeeld helemaal veranderd”, zegt Van den Wijngaard. “De oorspronkelijke aanpak duurde te lang en we moesten met te veel losse onderdelen werken. Terug naar de tekentafel dus. Dat is de kern van dit project: we blijven innoveren, het is nooit klaar.”
 


Nicole Snieders en Marieke van den Wijngaard

Huurders laten plannen

Woonbedrijf maakte een uitgebreide werkmap met daarin alle onderdelen van de renovatie, die huurders helpt om keuzes te maken. Snieders: “Onze wijkaannemers gaan langs bij mensen om de renovatie te bespreken en zij kunnen met vragen terecht bij het wekelijkse spreekuur in een modelwoning.” De renovatie van Eckart Vaartbroek is onderdeel van Triangulum, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Eindhoven, VolkerWessels, KPN en de TU/e. Binnen dit project maakt Woonbedrijf gebruik van de website woonconnect.nl. Bewoners kunnen hierin onder andere de werkzaamheden aan hun huis invoeren, zien wat elke aanpassing doet voor hun woon- en energiekosten en de planning maken en inzien.

"Het is vooral een kwestie van omdenken"
 

Geen beren op de weg

Op het eerste gezicht lijkt deze aanpak meer werk dan een reguliere renovatie. “Toch is deze aanpak niet ingewikkelder dan onze normale werkwijze”, zegt Van den Wijngaard. “Het is vooral een kwestie van omdenken. Geen beren op de weg zien, maar loslaten en flexibel inspelen op wensen en behoeften. Als iets niet werkt, dan gaan we het gewoon anders doen. Tot nu werkt het voor alle partijen prima.” De eerste tien woningen zijn inmiddels klaar en 75 huurders hebben zich aangemeld.

#En wat vinden zij?

 Sabine Geerings, bewoner

“We laten ons hele huis renoveren, van de badkamer tot het dak. Ik kan niet wachten tot het zover is. Ik ben blij dat we zelf konden kiezen wanneer het werk gaat plaatsvinden. De zomer zag ik niet zitten, met de kinderen thuis. Nu kunnen we mooi in het najaar aan de slag.”

 Ronald van Zundert, bewoner

“Zonnepalen, voegen, dak, badkamer: mijn hele huis wordt aangepakt. Over het overleg met Woonbedrijf ben ik best tevreden. Het spreekuur en de werkmap zijn handig en het is fijn om zelf te bepalen wanneer er iets gaat gebeuren.” kunnen we mooi in het najaar aan de slag.”

Reactie toevoegen