Bewoner in beeld

08 oktober 2019
W in de buurt

Bewoner in beeld

Huurder: Peter Franssen
Soort woning: jaren 20
Wijk: Strijp
Woont hier sinds: 1972

Peter Franssen (71) is een natuurliefhebber. Zijn tuin en vogels betekenen alles voor hem. Na een herseninfarct heeft hij op dit vlak wel wat moeten inleveren, omdat alles bijhouden niet meer ging. Maar hij is blij dat hij nog elke dag van zijn tuin kan genieten. 

Hoe bent u hier komen wonen?

“Mijn vrouw en ik woonden eerst in een huurappartement. Maar daar werd ik niet gelukkig van, omdat ik een buitenmens ben. Via de woningbouw kregen we toen te horen dat we van woning konden ruilen met een dame op leeftijd. Zij woonde hier. Toen we kwamen kijken, ben ik meteen door naar buiten gelopen. Ik zag de tuin en zei meteen: ik ruil! Binnen had ik nog niet eens alles gezien, maar dat maakte me niet uit. Dat kwam later wel.”

Wat heeft u met de tuin gedaan?

“De tuin was flink verwaarloosd, die heb ik helemaal opgeknapt. Er staan vooral verschillende soorten vrouwenschoentjes (orchideeën) en bonsaiboompjes. Ik vind het prachtig hoe je die takken zelf kunt vormen met ijzerdraad. Vroeger had ik nog véél meer planten. Maar alles bijhouden ging na mijn herseninfarct niet meer. Zo had ik ook een buitenkooi met Europese vogels. Vogels kweken, en dan vooral Putters, was echt mijn passie. In 1987 heb ik ook de Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel opgericht. Die bestaat nog steeds.”

Wat betekent de tuin voor u?

“Alles. Ik ben er nog steeds heel blij mee. Soms sta ik om 5 uur ’s ochtends al in de tuin naar de vogeltjes te luisteren. Binnen een boek lezen is voor mij een straf van het hoogste niveau. Ik moet buiten zijn. En als het daar te koud voor is, ga ik mijn hobbyruimte in om hout te bewerken."

Reactie toevoegen