Bewoner in beeld

12 oktober 2016
W in de buurt

Bewoner in beeld

Huurders: Familie Hamwieh
Soort woning: eengezinswoning
Wijk: Sintenbuurt, Stratum
Wonen hier sinds: 2014

Achmed en Zoka Hamwieh en hun zoons Amr en Besher

Net als talloze landgenoten, moest ook de familie Hamwieh Syrië verlaten. Het gezin heeft een permanente verblijfsstatus en woont sinds tweeëneenhalf jaar in Eindhoven. Vader Achmed, moeder Zoka en de tweelingbroers Amr en Besher maken er het beste van.

Jullie hebben een hectische reis achter de rug
“Inderdaad. Drie maanden nadat we aankwamen, hadden we zo’n beetje heel Nederland al gezien”, zegt Achmed. “We werden eerst opgevangen in Ter Apel. Vervolgens zijn we naar Wageningen verplaatst, toen naar Arnhem, daarna naar Spaubeek. Uiteindelijk hebben we een woning toegewezen gekregen in Eindhoven. Het was een heel avontuur.”

Kunnen jullie in Eindhoven je draai vinden?
“Jullie zijn gewend aan vrijheid, respect en democratie, maar voor ons is dat nieuw. Dat is wennen”, vat Amr samen. We vinden Eindhoven een mooie en prettige stad, met goede voorzieningen. De mensen in de buurt lachen altijd. Het is hier natuurlijk een stuk kleiner dan in Aleppo, waar anderhalf miljoen mensen woonden. Maar we zijn al lang blij dat we niet in een dorp wonen.”

En nu?
“In Aleppo had ik net een studie tot advocaat afgerond, Besher was econoom, mijn vader werkte als professor aan de universiteit en mijn moeder was laborante. De taal is voor ons een probleem, maar daar werken we hard aan”, zegt Amr. “Ik zoek momenteel een opleiding die past bij mijn achtergrond. Werk vinden en uiteindelijk op mezelf wonen, dat is mijn droom.”

Reactie toevoegen