Aantrekkelijk wonen behouden voor de regio

12 oktober 2016
Uit de wijk

Aantrekkelijk wonen behouden voor de regio

Van alle woningen die Woonbedrijf verhuurt, staat het overgrote deel in Eindhoven. Daarnaast beheert Woonbedrijf ruim 6.000 woningen in de randgemeenten van de stad. Districtsmanager Regio, Marie-José Backx, zet twee wijken met een vrijwel identieke architectuur naast elkaar: “Ten opzichte van de teams die in de stad werken, hebben we in de regio te maken met verschillende gemeenten. Het is onze uitdaging om waar mogelijk te komen tot een gebiedsgerichte aanpak en voldoende flexibiliteit houden om met individuele wensen en eisen om te gaan.”

Marie-José Backx, districtsmanager Regio


 

Breeakkers: 40 jaar wonen in het groen

Backx: “Deze wijk is destijds gebouwd om het sterk groeiende personeelsbestand van Philips te huisvesten. Voor sociale woningvoorziening is het een unieke wijk. Gelegen in de bossen van Son én nabij het dorpscentrum. De huizen zijn compact en variëren van doorzonwoning in een rij tot vrijstaand huis, allemaal met riante tuinen. De bewoners, veelal oud-Philipsmedewerkers, zijn er in dezelfde tijd komen wonen, kregen in dezelfde tijd kinderen en wonen er in veel gevallen nog steeds. Daardoor heeft de wijk een hechte populatie en zijn er weinig problemen. Onze taak hier betreft vooral beheer: schoon, heel en veilig houden, dat zijn de kernwoorden. We willen deze fijne wijk behouden, dus daar zetten we ons voor in. De komende jaren gaan we groot onderhoud plegen aan de buitenkant van de woning en de daken. Verder is het beheer van het groen een aandachtspunt. Steeds meer bewoners klagen over de bomen.

Ons voorstel om het natuurbeheer te intensiveren waarbij de bewoners allemaal €1,00 per maand aan servicekosten zouden gaan betalen, werd afgewezen. Bewoners hebben liever minder bomen in hun buurt. Als medewerker van Woonbedrijf heb je soms een ander beeld van wat een wijk nodig heeft dan de bewoner. Dus het is zaak dat we goed blijven luisteren.”

En wat vindt hij?

Bewoner de heer Van Beek

“De ruime opzet van de wijk, dat zie je niet veel meer in deze tijd”

“Ik woon hier al meer dan 40 jaar. Dat geldt voor het hele woonblok hier; heb je meteen een idee hoe het is om hier te wonen! De ruime opzet van de wijk, middenin het groen, dat zie je niet veel meer in deze tijd. Je hebt hier geen parkeerproblemen, geen geluidsoverlast, en er is een grote sociale binding. De huizen zijn wat aan de kleine kant, dat wel. We hebben in het verleden wel eens georiënteerd op een koophuis elders, maar dat was met een hypotheekrente van 12% destijds onbetaalbaar. Achteraf ben ik erg blij dat we hier gebleven zijn. We hebben het nodige aan ons huis verbouwd; keuken, zoldertrap, badkamer… dat was allemaal geen probleem voor Woonbedrijf, zo lang het een kwaliteitsverbetering betreft.”


Oranjewijk: rustpunt tussen twee kernen

Backx: “De Oranjewijk is net als Breeakkers in Son in de jaren 60 gebouwd en heeft een bijna identieke architectuur. Verder is de wijk is nagenoeg even groot en ook hier de opzet ruim en groen. Toch heeft deze wijk een wat andere karakteristiek. Het is meer een doorstroomwijk met een gemêleerde populatie; een groep senioren, bewoners van het eerste uur en een gevarieerde groep instromers. Gemeten naar inschrijftijd (7,3 jaar t.o.v. 3,5 jaar in Son) is de wijk populairder. Wellicht omdat de locatie meer mogelijkheden en voorzieningen biedt in Veldhoven en aan de rand van Eindhoven ligt. De Oranjewijk is ook aantrekkelijk gelegen tussen grote werklocaties zoals ASML, het Maxima Medisch Centrum en de High Tech Campus waar vele duizenden mensen werken. Qua beheer speelt ook hier de bomenproblematiek. Daarom hebben we een stagiair aangenomen van de NHTV Ruimtelijke Ordening & Planologie, die de bomen in de tuinen van de bewoners in kaart gaat brengen en ons gaat helpen bij het bepalen van de juiste aanpak. Verder proberen we parallellen te trekken met het technisch onderhoud van vergelijkbare wijken in de regio. Door bijvoorbeeld duurzaamsheidsaanpassingen die we in Breeakkers willen toepassen ook naar de Oranjewijk te vertalen. Dat werkt wel zo effectief.”

En wat vindt zij?

Bewoner Ans Bottinga

“Als iedereen het een beetje bijhoudt, dan blijft het ook netjes”

“Ik kom oorspronkelijk uit Ouderkerk aan de Amstel, maar ben 22 jaar geleden via mijn eerste man in Eindhoven terechtgekomen. We woonden eerst aan de Gaasterlandlaan, maar daar wil ik nu niet meer wonen hoor! Toen we dit huis aangeboden kregen was ik zo blij, ik vond het zo’n mooie wijk! En ik zit hier nog steeds heerlijk. De enige manier waarop ik hier wegga, is als ze me wegdragen. Ik moet wel zeggen dat veel nieuwe bewoners de voortuinen weinig aandacht geven. En daar waak ik voor! De wijk gaat achteruit op zo’n manier. Ik loop altijd te ruimen in de wijk, zo ben ik opgevoed. Dus als het nodig is, dan stap ik er op af. Bel ik bij de mensen aan en vraag of ze alsjeblieft hun rotzooi willen opruimen! Als iedereen het nu een beetje bijhoudt, dan blijft het ook netjes.”

Reactie toevoegen