50 warmtepompen in Rapenland

08 oktober 2019
W Nieuws

50 warmtepompen in Rapenland

In de wijk Rapenland hebben 50 bewoners gekozen voor een warmtepomp en zonnepanelen. Deze worden dit najaar geplaatst. Dit is een tussenstap naar aardgasvrije woningen. Woonbedrijf wil op kleine schaal meer ervaring opdoen over de optimale werking van een hybride systeem. Dat helpt bij de beslissing om deze oplossing op grote schaal in te zetten.

Ling Tsaj, bewoner

De overheid heeft bepaald dat alle woningen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Er mogen dan geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden. Een hybride systeem (cv met warmtepomp en zonnepanelen) is een tussenstap in het verminderen van de CO2-uitstoot en het opwekken van duurzame energie. De warmtepomp is een aanvulling op de gasgestookte cv-ketel. Hiermee wordt gas bespaard. 

Eerder deden we een pilot en kwamen tot de conclusie dat het systeem werkt. Dit project is gericht op uitrol op grotere schaal.

Het doel voor Woonbedrijf is:

  • Een besparing op de energiekosten voor de bewoners realiseren;
  • Een duurzame vervanger zoeken voor de ± 25.000 ketels die wij op dit moment hebben hangen;
  • CO2-besparing; 
  • Kennis en inzicht opdoen in gebruik van de installaties om informatie en het gebruik te verbeteren;
  • Het gebruik volgen en bewoners adviseren.

Voordelen voor bewoners

Bewoners in Rapenland konden zich opgeven voor de pilot, maar er kunnen maximaal 50 huishoudens meedoen. Er is goed gekeken naar de woningen die hiervoor geschikt zijn. Naast de bijdrage aan een beter milieu, levert het bewoners een besparing op. Woonbedrijf vraagt een bijdrage in de vorm van meer huur en servicekosten, maar die wordt terugverdiend met een besparing op energiekosten. De elektriciteit die de warmtepomp verbruikt wordt namelijk geleverd door de zonnepanelen. Onder de streep bespaart de bewoner dus geld, ondanks de huurverhoging en servicekosten. 

Woonbedrijf vindt het belangrijk om inzicht te krijgen in het gebruik en om bewoners te adviseren. Daarom houden we minimaal één stookseizoen het verbruik bij. Met de opgedane kennis kunnen we bewoners in de toekomst nog beter informeren en adviseren.

# En wat vindt hij?

Ling Tsaj, bewoner

“Toen ik over de warmtepomp en zonnepanelen hoorde, was ik meteen enthousiast. Het is een win winsituatie: voor het milieu en je portemonnee. Ik ben al langer bezig met bewust dingen doen, zoals afval scheiden, led-verlichting in huis aanbrengen, elektrisch koken en apparaten vervangen door energiezuinigere modellen. Je wilt de aarde toch goed doorgeven aan je kinderen? Het is vijf voor twaalf.”

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een verwarmingsapparaat dat samen met de cv-ketel de woning verwarmt. Deze gebruikt buitenlucht om de woning te verwarmen en bestaat uit twee delen: het ene hangt bij de cv-ketel, het andere staat in de achtertuin. De pomp gebruikt elektriciteit, maar bespaart gas en vermindert dus CO2-uitstoot. Als je de benodigde stroom zelf opwekt met zonnepanelen is de CO2-uitstoot nog lager.