“Samen grenzen doorbreken in zorg en wonen”

14 oktober 2021
Mijn Eindhoven

“Samen grenzen doorbreken in zorg en wonen”

Eppie Fokkema had jarenlang een adviesbureau en was wethouder in Barneveld. In 2018 besloot hij zich weer volledig op wonen en zorg te richten, de thema’s waar zijn hart ligt. Hij werd voorzitter van de Raad van Bestuur van Archipel Zorggroep, een Eindhovense ouderenzorgorganisatie met 12 zorglocaties. “Ik koos bewust voor Eindhoven, want samen ontwikkelen zit de Brainport-regio in het bloed.”

De wortels van Eppie Fokkema liggen in het Gelderse Barneveld. Toen hij na zijn wethouderschap op zoek ging naar een andere functie, speelde reisafstand geen rol. “Ik ben gewend om in het hele land te werken”, vertelt hij. “De reistijd van Barneveld naar Eindhoven vind ik geen probleem en het werken in Eindhoven bevalt me goed. Het is een stad, en je vindt hier toch de bekende Brabantse gezelligheid. Dat merk ik ook in de samenwerking: mensen zijn heel toegankelijk.”

"Technologie helpt om ouderen thuis te laten wonen"

 

Belangrijkste vraagstukken

Eppie’s hart ligt bij wonen en zorg. Hij runde jaren een adviesbureau dat hierin gespecialiseerd was en na zijn wethouderschap besloot hij zich weer geheel aan deze thema’s te wijden. “Samen met het klimaat zijn dit de belangrijkste vraagstukken voor onze toekomst”, zegt hij. “De vergrijzing in Nederland is enorm en dat betekent dat ons huidige concept van verzorgings- en verpleeghuizen niet houdbaar is. We hebben simpelweg niet genoeg medewerkers om in instellingen zorg aan al die toekomstige ouderen te bieden.”

Thuis en in de wijk

Dat betekent dat de zorg voor ouderen anders georganiseerd moet worden. Eppie heeft daar een duidelijke kijk op. “Nu gaan veel ouderen op een bepaald moment naar een verzorgingshuis of verpleeghuis”, zegt hij. “Dat is aanbodgericht werken, onze zorgproducten staan centraal. Terwijl we veel meer moeten inzetten op het welzijn van mensen thuis, in hun wijk. Dáár moeten we concepten voor bedenken. Zorg, ondersteuning en dagbesteding moeten dichtbij zijn. Niet meer in een ‘tehuis’, maar bij mensen thuis of in de wijk. Daarbij is de hulp van familie, buren en andere mantelzorgers onmisbaar.

Innoveren in Brainport

Deze omslag is alleen mogelijk als organisaties in zorg, welzijn, wonen en overheid strategisch samenwerken. Het is noodzakelijk om over de eigen grenzen heen te kijken en praktische oplossingen te bedenken voor lastige vraagstukken. In Eindhoven ziet Eppie daar kansen voor. “Ik wilde graag in Eindhoven werken, omdat de stad onderdeel is van de Brainport-regio”, vertelt hij. “Samenwerken zit de bedrijven hier in het bloed en ik wil samen met partners vernieuwen in zorg en wonen. Daarom ben ik bestuurder geworden van een innovatieve zorgorganisatie als Archipel, in een stad die vernieuwing hoog in het vaandel heeft. Ook op technologisch gebied. Techniek is essentieel als we zorg bij mensen thuis willen organiseren. Denk aan camera’s om met mensen mee te kijken en systemen om burenhulp in te plannen.” 

Doe mee met 4W

Eppie ziet dat de bereidheid tot samenwerking in Eindhoven groot is. Partners willen graag met vernieuwende projecten starten. Archipel en Woonbedrijf onderzoeken mogelijkheden om steunpunten in wijken te realiseren, huiskamers waar mensen uit de wijk elkaar ontmoeten, begeleid door vrijwilligers. Een ander initiatief is de samenwerking tussen Archipel, Ergon en Woonbedrijf in het project ‘Doe mee met 4W’. “Ons doel is om jongeren en 55+-ers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan passend werk te helpen”, zegt Eppie. “Ze gaan aan de slag met allerlei werkzaamheden. Denk aan het ondersteunen van mantelzorgers, aandacht geven aan onze bewoners in verzorgingshuizen en klusjes doen. Misschien kunnen jongeren zelfs bij hun oudere cliënten intrekken, zodat zij woonruimte krijgen.”

Meer samenhang

Met dit project slaan Archipel, Ergon en Woonbedrijf meerdere vliegen in één klap. De organisaties willen zo meer mensen werk bieden, het woningtekort terugdringen, welzijn voor ouderen vergroten en voor meer samenhang in de wijk zorgen. “We hebben hier de Werkinnovatie Prijs van Start Foundation mee gewonnen. Dat is een mooi startpunt om het project nu uit te gaan bouwen. Eerst in de wijk Gestel en later ook in de rest van de stad. Ik geloof sterk in de kracht van de wijk en denken vanuit de behoefte van de gemeenschap. Zo werken we echt aan het geluk en het welzijn van ouderen in Eindhoven en omgeving.” 

"Ik geloof sterk in de kracht van de wijk"

 


Favoriete plek in Eindhoven

Eppie woont in Barneveld, maar waardeert Eindhoven als werkstad. Hij vindt het prettig dat de stad groen is en wandelt graag door de Genneper Parken. “Toch is mijn favoriete plek een werklocatie: het Gagelboschplein”, vertelt Eppie. “Dit plein verbindt verschillende van mijn idealen. Aan het plein ligt Gagelbosch, een Archipel-appartementencomplex. Hier wonen ouderen zelfstandig, midden in de wijk en ze krijgen van ons de zorg die nodig is. Het bijbehorende restaurant De Gasterij is populair bij mensen uit de hele wijk. Aan het plein zitten ook een gezondheidscentrum, dagbesteding van Archipel en dagbesteding samen met vrijwilligersorganisatie Ontmoet & Groet, ons verpleeghuis Fleuriade, 2 woontorens van Woonbedrijf en de flats Leilinde en Warande. Het is mijn ambitie om vanuit ons verpleeghuis zorg en ondersteuning te bieden aan de mensen die in de appartementen wonen. Alles op het gebied van gezondheid en welzijn van ouderen komt op het Gagelboschplein bij elkaar.”