W-Platform Logo
Home
Geen preview
Column

Datum

21 april 2020

Renoveren à la carte

Vroeger vertelde mijn oma over het Eindhoven van na de oorlog. In Woensel stonden enkele boerderijen verspreid in de omgeving. Verder stond er weinig, buiten de Philips-wijken om. En toen: boem. Of beter gezegd: babyboom.

Nog geen 20 jaar later was de stad gegroeid met 25.000 woningen. Deze woningen zijn nu gemiddeld 60 jaar oud. Hét moment dat deze woningen vragen om een renovatie. Daar bovenop komen de ambities van het Klimaatakkoord én de andere woon- en leefbehoeften van de huidige bewoners; de jonge gezinnen die 60 jaar geleden naar Eindhoven kwamen, zijn ook 60 jaar ouder. 

Al meer dan 40 jaar renoveert de BouwhulpGroep samen met Woonbedrijf en bewoners. En niet alleen wij doen dat. Overal in de stad vind je goede en betaalbare voorbeelden van onderhoud en renovatie. Je zou kunnen zeggen dat deze succesvolle voorbeelden wat betreft gebruik en leefbaarheid hun duurzaamheid al hebben bewezen. Dus waarom gaan we met elkaar niet schatgraven in deze prachtige voorbeeldentuin en maken we daar geen menukaart van? Met waar nodig extra duurzame ingrediënten toegevoegd.

Menukaart

Woonbedrijf, Bouwhulpgroep en De Loods architecten en adviseurs werken samen om aan de hand van archetype de verduurzamingsopgave aan te pakken. Op basis van referenties en best-practice is een ‘menukaart’ ontwikkeld waarmee het archetype EGW’60 (eengezinswoning uit de jaren 60) duurzaam gerenoveerd wordt. Op deze kaart staan oplossingen voor de woningen en de buurt waaruit gekozen kan worden. De menukaart wordt de komende tijd in meerdere buurten uitgewerkt en voorgelegd aan bewoners, zodat we begin 2021 de gemaakte keuzes kunnen gaan uitvoeren.

Deze menukaart met de ‘beste oplossingen’ lijkt een belangrijke sleutel tot succes. Iedereen kan er gebruik van maken en het helpt bij het maken van keuzes. Zo kunnen we deze ingewikkelde verduurzamingsopgave met elkaar een beetje eenvoudiger maken en sneller realiseren. Bovendien zorgen we er dan voor dat er in duurzame woningen ook duurzaam gewoond kan worden.

Yuri van Bergen 
Algemeen directeur BouwhulpGroep

Vorig artikel in deze editie

d’Ekker en de Oranjewijk: Groene buurten met gerenoveerde woningen

Volgend artikel in deze editie

Woonbedrijf sluit aan bij Wooniezie


Gerelateerd

Geen preview
Column

3 oktober

2023

Een sterker Duurzaamheidspact door een groeiende samenwerking

“Wij, Paul-Peter Kruse en Rob Bogaarts, zijn onlangs gestart als ‘programmamakers’ voor het Duurzaamheidspact in Eindhoven. Even in het kort: allebei hebben we een achtergrond in de Eindhovense corporatiewereld. De één wat meer idealist op het gebied van duurzaamheid, de andere meer realist. De één een versneller door de passie aan te spreken, de andere juist een versneller door te vertragen. Op deze manier willen we het Duurzaamheidspact in de volgende fase brengen.

Lees artikel

Geen preview
Column

30 mei

2023

Samen ondernemen vanuit het hart

Lex van Eijndhoven is sinds 2019 directeur-bestuurder bij WIJeindhoven. Ook zit hij in de Raad van Toezicht van Stichting Sint Jozefoord. Eerder werkte Lex bijna 11 jaar bij de gemeente Rotterdam. Onder andere als directeur efficiency, waarbij hij veranderingstrajecten begeleidde.

Lees artikel

Geen preview
Column

16 november

2022

Energiearmoede aanpakken betekent samenwerken

“Voor de oorlog in Oekraïne telde TNO ongeveer 90.000 huishoudens in Brabant met energiearmoede.”

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring